Dni mesta Banská Bystrica 2022 sú v plnom prúde, vyberte si z bohatého programu aj cez víkend

KULTÚRA
2 /

Banská Bystrica nie je len mestom športu, ale aj miestom veľkého kultúrneho sveta, ktorý sa každým rokom rozrastá. Po Radvanskom jarmoku sú Dni mesta druhým najväčším banskobystrickým podujatím.

Dni mesta sa nezameriavajú sa len na samotnú kultúru a umenie, ale tiež na ľudí či inštitúcie, ktoré ich vytvárajú. Banskobystrický primátor Ján Nosko hovorí:

„V meste ich máme veľa a myslím si, že počas celého roka odvádzajú skvelú prácu, na ktorú môžu byť hrdí a zviditeľňuje aj naše mesto. V piatok som sa bol pozrieť na prezentáciu Komunitných centier Sásová a Fončorda, ako aj na banskobystrické mimovládne organizácie pred Radnicou. Zároveň som sa prešiel Národnou ulicou, ktorá je tento rok hlavným centrom diania a bolo to príjemné ukončenie pracovného týždňa. Verím, že aj vy si počas najbližších dní nájdete v pestrom a bohatom programe to svoje a užijete si tohtoročné Dni mesta.“

Ján Nosko

Ján Nosko

Vo štvrtok odštartovali Dni mesta Banská Bystrica 2022 slávnostným udeľovaním Ceny primátora, Ceny mesta a Čestného občianstva v priestoroch historickej Radnice.

O 18:00 hod. sa uskutočnil v Robotníckom dome Štvorručný koncert naprieč storočiami v prevedení Dany Miklošovej a Lucie Biľovej. Štvrtkový večer zavŕšilo vystúpenie Building Bridges v Hogo Fogo Jazz & Art Club. V rámci medzinárodného hudobného projektu sa muzikanti pohrali s rómskymi, židovskými a ukrajinskými melodikami.

Laureáti cien mesta a primátora na Radnici

Laureáti cien mesta a primátora na Radnici

V piatok odštartoval HAPPENING o 14:00 hod. tanečnými vystúpeniami vo vybraných linkách MHD. Pred Radnicou na Námestí SNP sa odprezentovali denné a komunitné centrá v meste, Mestská platforma, ale aj banskobystrické mimovládne organizácie.

V hlavnom mieste tohtoročného diania – v Národnej ulici vystúpili sólisti a členovia baletu banskobystrickej Štátnej opery Lucia Bielik a Michaela Šeligová, ktorí predviedli tanC vo Výklade.  Nechýbali ani Potulky mestom v priestoroch Národnej banky.

Balet Štátnej opery BB v Národnej ulici

Balet Štátnej opery BB v Národnej ulici

Dni mesta pokračujú aj v sobotu. Návštevníkov čaká koncert Andy Lou, Chrisa Ellysa či Kvetu z Alokatu, tanečné karaoke na ulici, výstavy, prehliadky, letné kino na amfiteátri či tvorivé dielne. Najmenší sa môžu vyšantiť v Parku J. D. Matejovie v rámci predstavenia Aquabatolárium Bábkového divadla na Rázcestí.

Počas soboty môžete zažiť bystrickú kultúru v Múzeu SNP, kde bude od 9:00 do 18:00 hod. bezplatný vstup do expozície ako aj do lietadla Li-2. Zároveň môžete vidieť v areáli Pamätníka SNP ukážky práce modelárov na dioaráme v Skanzene ťažkej bojovej techniky. V Stredoslovenskom múzeu – Matejovom dome to budú komentované prehliadky o meste a v Tihányiovskom kaštieli tvorivé dielne s témou minizáhradky v skle.

Aquabatolárium BDNR

Aquabatolárium BDNR

Aj nedeľa sa nesie v znamení osláv banskobystrickej kultúry. Od 12:00 do 18:00 hod. bude v Centre nezávislého vizuálneho umenia deň otvorených dverí, kde budú prezentované rôzne výstavy. Pre návštevníkov sú pripravené aj zaujímavé workshopy ako odlievanie do bronzu, základy tvorby keramiky, sieťotlač, maľba, presahy grafiky, ale aj voľná kresba pre malých i veľkých.

Informačné centrum organizuje od 14:00 hod. Potulky mestom pri príležitosti výročia dvoch dominánt Národnej ulice. V Tihányiovskom kaštieli budú tvorivé dielne a OZ ZA! Medený hámor si o 16:00 hod. pripravilo komentovanú prehliadku so zameraním významu a hodnoty Medeného hámra. V Robotníckom dome sa o 16:00 hod. uskutoční Detský SLOVOMfest a Dni mesta zakončí o 21:30 hod. film Votrelci v rámci prehliadky 70 mm panoramatických filmov na Amfiteátri Paľa Bielika.

To je len malá ochutnávka z toho, čo môžete zažiť počas  soboty na Lazovnej, Národnej ulici, ale aj na rôznych iných miestach v rámci konceptu „ZAŽI BYSTRICU“. Nenechajte si to ujsť.

Celý program Dní mesta nájdete na https://cdn.banskabystrica.sk/2022/05/Dni-Mesta-BB_2022_denny-program_.pdf.

Autor: (tom), Foto: mesto BB