Začínajú Tajovského divadelné dni 2020

KULTÚRA
0 /

Rok 2020 a práca na poli neprofesionálneho divadla bola vo veľkej miere poznačené opatreniami vlády v následku pandémie. Plánovaná regionálna prehliadka Tajovského divadelné dni 2020 sa mala konať v marci. Po uvoľnení opatrení prípravy pokračovali a tohto roku sa regionálne prehliadky na celom Slovensku uskutočnia v septembri.

Tajovského divadelné dni 2020

Režisér a odborný pracovník SOS v Banskej Bystrici pre divadlo Maroš Krajčovič hovorí:

„Tentoraz budú trochu netradičné, ale o to zaujímavejšie. Na spoločnú prehliadku neprofesionálnych divadiel sa spojili v našom prípade tri osvetové strediská – Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici, Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene a Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom.“

Diváci tak budú mať možnosť porovnávať prácu ochotníckych divadiel z viacerých okresov. Prehliadka bude spojená aj s prehliadkou divadla pre deti, kde sa predstaví jeden súbor dospelých hrajúcich pre deti a jeden detský súbor. V detskom bloku 25. septembra sa predstavia – Detské divadlo pri ZUŠ v Brezne s inscenáciou „Pampulóni“ a Potulné dividlo s hrou „Maťko a hlupáci“

Štvrtkové popoludnie 26. septembra 2020 odštartuje divadelný maratón vernisážou výstavy Literárno-hudobného múzea ŠVK pri príležitosti Roka slovenského divadla „Za oponou ochotníckeho divadla“. Prvé súťažné predstavenie dospelých amatérskych divadiel bude patriť Potulnému dividlu J+T z Medzibrodu a ich „Táračky“.  Večer sa predstavia členovia DOS Ráztočan s hrou z pera Z. Vaníkovej „Bisťu dedina – Bomba nápad“.

Piatok 25. septembra 2020 bude patriť  Divadlu Braxatoris z Krupiny s inscenáciou „Kľúč na nedeľu“. Sobotné popoludnie bude patriť hercom DS J. Chalupku mesta Brezno s komédiou  „Nebo – peklo“.

Veríme, že si z ponuky dokážete vybrať a prídete povzbudiť ochotníkov z troch regiónov. Z nich odborná porota určí víťazov a tieto súbory budú reprezentovať svoje regióny na krajskej prehliadke v Revúcej.

Program TDD 2020

Inštalácia výstavy 22. 9. 2020

24. septembra 2020

15.30   ZA OPONOU OCHOTNÍCKEHO DIVADLA – V podkroví SOS

otvorenie výstavy z histórie ochotníckeho divadla v našom regióne, výstava potrvá do 11. 10. 2020

16.00   TÁRAČKY, Potulné dividlo J+T, Medzibrod

Netradičný a humorný pohľad na dejiny Slovenska a Slovákov

Vstupné: dospelí 2 € / dôchodcovia a ZŤP 1 €

18.30   BISŤU DEDINA – BOMBA NÁPAD, DOS Ráztočan, Ráztoka

Komédia zo života jednej dediny a jej starostu, ktorý sa rozhodol založiť v obci divadlo

Vstupné: dospelí 2 € / dôchodcovia a ZŤP 1 €

20.30   Hodnotiaci seminár

25. septembra 2020

Blok predstavení pre deti

Vstupné na celý blok: 1 € / KP

09:45   PAMPULÓNI, DDS ZUŠ Brezno

11:00   MAŤKO A HLUPÁCI, Potulné dividlo J+T, Medzibrod                   môže aj vonku aj v sále

organizované predstavenie pre deti

17.00   KĽÚČE NA NEDEĽU, Divadlo Braxatoris, Krupina

Ako oživiť manželský život? Komédia o dvoch manželských pároch žijúcich v stereotype. V snahe vymaniť sa z neho sa rozhodnú uskutočniť zaujímavú výmenu

Vstupné: dospelí 2 € / dôchodcovia a ZŤP 1 €

20:30   Hodnotiaci seminár

26. septembra 2020

15:00   NEBO – PEKLO, DS J. Chalupku mesta Brezno

Vstupné: dospelí 2 € / dôchodcovia a ZŤP 1 €

Hra plná úsmevný situácií kritizuje ľudské neduhy, neúprimné vzťahy, korupciu, protekciu a amorálne správanie v spoločnosti. Ako z reality.

17:00 Hodnotiaci seminár a vyhlásenie výsledkov

Zmena programu vyhradená!

Zdroj: SOS Banská Bystrica, Foto: ilustračné