Bábkové divadlo na Rázcestí uvádza inscenáciu Svetlany Alexijevič: Časy zo Second Handu. Koniec červeného človeka

KULTÚRA
0 /

Čo sa stane s človekom, keď padne impérium? A čo sa stane so všetkou tou vierou, ktorú v sebe mali milióny? Vyparí sa? A dá sa vôbec zo dňa na deň začať veriť niečomu inému? Časy zo second handu začínajú v gorbačovovskej ére a končia pri Lukašenkových manévroch v bieloruskom Minsku – je to teda tá najčerstvejšia história, ktorú bývalé sovietske impérium ponúka.

Časy zo Second Handu. Koniec červeného človeka

Svetlana Alexijevič (1948) zavŕšila týmto dielom sériu kníh o osudoch a dejinách ruskej duše. Súčasťou knihy je aj rozsiahly osobný rozhovor Nataľje Irgunovovej. V ňom Svetlana prezradí mnohé o svojej dlhoročnej intenzívnej práci, za ktorú ju v roku 2015 ocenila Švédska kráľovská akadémia Nobelovou cenou.

Svetlana Alexijevič

Svetlana Alexijevič

Tisíce ľudských osudov, tisíce zlomených hlasov dokazujú, ako sa veľké dejiny dotýkajú tých najobyčajnejších ľudí. Na koniec sovietskeho impéria sa môžeme pozrieť očami držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič a režiséra Mariána Pecka.

Pred premiérou inscenácie „Časy zo Second Handu. Koniec červeného človeka“ sa stretli riaditeľka BDNR Iveta Škripková a režisér Marián Pecko s novinármi.

„Vždy v sezóne pripravíme titul pre mladých ľudí alebo dospelých. Tentoraz sme sa rozhodli naštudovať výnimočnú knihu výnimočnej autorky Svetlany Alexijevič, ktorá dostala výnimočné ocenenie – Nobelovu cenu práve za túto knihu. Rozhodnutie vzniklo pred pol rokom. Už vtedy sme cítili, že je veľmi dôležité hovoriť o občianskych problémoch, o pohľade bežných ľudí na životnú skutočnosť, či je slovenská alebo iná,“

uviedla Iveta Škripková.

Marián Pecko a Iveta Škripková

Marián Pecko a Iveta Škripková

Kniha Svetlany Alexijevič nesie v sebe silnú tému a svedectvo doby. Autorka desiatky rokov chodí po bývalom Sovietskom zväze, rozpráva sa  s ľuďmi, získava si ich dôveru a zapisuje ich životné príbehy, tak nám prináša pravdivé posolstvo. Mladí ľudia, ktorým je inscenácia určená, nemajú informácie o totalitných režimoch, o krutosti socialistického režimu v bývalom Sovietskom zväze.

„Svetlana Alexijevič pracuje metódou verbatim, čo znamená zapísané slovo od slova, doslovne. V našom divadle sprostredkúvame niekoho životné príbehy, sme teda len prostredníkom medzi autorom a divákmi. Nepripíname si na seba medaily tých ľudí, o ktorých hovoríme, lebo nie sú naše, patria im. Dramaturgiu tejto inscenácie si vyžiadala doba. O Rusku sa hovorí každodenne a to ako sa o ňom hovorí, považujem za znepokojujúce. Neviem, či sú nám známe súvislosti, kontext, reálie, celý historický príbeh tej krajiny a miliónov ľudí v nej, či vôbec vieme, o čom hovoríme,“

povedal Marián Pecko.

Marián Pecko

Marián Pecko

Otázka znie, kde čerpať zdroje informácií keď nie od tých, ktorí tam žijú a majú tam svojich predkov a históriu. A práve Svetlana Alexijevič to zapísala, zaznamenala a umelecky vydala, dajúc priestor tamojším ľuďom s vlastnými skúsenosťami. Práve ich hlasy zaznejú v BDNR 15. marca 2024 prvýkrát. skúsenosťami.

Vypočujte si podcast o inscenácii s režisérom Mariánom Peckom.

Autorka: Svetlana Alexijevič
Preklad: Kristína Karabová
Scenár: Iveta Š.
Réžia: Marián Pecko
Hudba: Robert Mankovecký a.h.
Výprava: Pavol Andraško a.h., Marián Pecko
Výroba bábky: Michaela Urbanová
Mediálna spolupráca: Terézia Šusteková
Výroba: ateliéry BDNR pod vedením Kataríny Mažáryovej
Svetlo: Samuel Mažáry / Pavol Bukovina
Zvuk: Marek Horváth

Hrajú: Marianna Mackurová, Ivana Kováčová, Terézia Šusteková, Matúš Hollý a Kevin Ivanko

Premiéra: V piatok 15. marca 2024 o 19:00 hod. v BDNR

Upozornenie pre divákov: V predstavení sa fajčí a používajú sa v ňom expresívne výrazy.

Vstupenky na predstavenie si môžete zakúpiť tu: https://bdnr.sk/repertoar/casy-zo-second-handu/

Zdroj: (tom) a BDNR , Foto: Dodo Šamaj a redakčné