Divadlo z Pasáže: Premiéra inscenácie Čajka alebo ako znovu nájsť svoje krídla…

KULTÚRA
0 /

Padnúť a znova vstať a potom padnúť a znova vstať a padnúť a vstať a objaviť svoje krídla! „Skutočnej čajke Jonathanovi Livingstonovi, ktorá žije v každom z nás,“ týmito slovami sa začína kniha od Richarda Bacha.

Práve jeho príbeh bol inšpiráciou pre novú inscenáciu Divadla z Pasáže, ktorú režírovala Monika Kováčová a autorskú hudbu vytvoril Matej Háasz. Nesie názov Čajka a premiéru bude mať 20. júna 2022 o 19:00 v Záhrade CNK (Námestie SNP 15 – Beniczkého pasáž).

Matej Háasz

Matej Háasz

Monika Kováčová hovorí:

„Čajka je pre mňa laboratórium, neustály proces. Už na začiatku sme si so scénografkou Ivkou Mackovou povedali, že to bude procesuálne dielo vznikajúce priamo na javisku. To, čo uvidíte v inscenácii, si prakticky herci stavali sami. Na začiatku som sa ich pýtala otázky, ktoré asociačne súviseli s knižnou predlohou.“

Monika Kováčová

Monika Kováčová

Zachytené osobné výpovede hercov postupne vytvárali divadelné obrazy a svety. A to doslova, lebo v tejto inscenácii sa pred očami diváka krok za krokom tvorí svet.

Súčasťou rozhovorov o čajke Jonathan boli aj asociácie o obavách zo zlyhania. Keď chceme nasledovať vnútorný hlas životnej zmeny, tento aspekt sa v nejakej forme objaví v každom z nás. Čo to vlastne znamená prekročiť hranice strachu, pustiť sa a letieť?

Režisérka novej  inscenácie dodáva:

„Hovorí sa, že strach je taká malá smrť. Život je o neustálom prekonávaní týchto malých smrtí, ktoré sú súčasťou nášho bytia. Pochopiť, ako nebyť zviazaný – či už niečím, čo máme vo vnútri my, alebo sa nenechať spútať očakávaniami iných. Aj o tom je Čajka, pretože naznačuje cestu ku skutočnej slobode.“

Tak vznikla inscenácia o hľadačstve, odvahe, vytrvalosti a schopnosti objaviť dokonalosť, ktorú každý z nás nesie vo svojom vnútri. Divadlo rovnako ako život nie je o slovách, je to skúsenosť, zážitok. Aj preto viac neprezradíme, jednoducho príďte chvíľu lietať spolu s Čajkou.

Už 33. inscenáciu Mestského divadla – Divadla z Pasáže s názvom Čajka máte možnosť uvidieť v premiére 20. júna alebo v prvej repríze 27. júna 2022 o 19:00 hod. v banskobystrickej Záhrade.

Zdroj: Eva Ogurčáková , Foto: ilustračné