Divadelná Chalupka 2023 začne 20. septembra písať už svoj 19. ročník

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici v spolupráci s Mestom Brezno a Divadelným súborom J. Chalupku mesta Brezno pripravilo už 19. ročník inšpiratívneho festivalu s medzinárodnou účasťou DIVADELNÁ CHALUPKA 2023, ktorý sa uskutoční 20. – 23. septembra 2023.V tomto ročníku sa predstaví desať divadelných súborov v osemnástich predstaveniach a bude účinkovať viac ako osemdesiat neprofesionálnych a profesionálnych umelcov.

DIVADELNÁ CHALUPKA 2023 sa začne v stredu 20. septembra 2023. V dopoludňajších hodinách v sále MsDK zahrajú pre žiakov miestnych základných škôl rozprávkové dvojpredstavenie dva úspešné detské súbory, účastníci tohtoročnej celoslovenskej prehliadky ZLATÁ PRIADKA.

Prvý z nich, domáce Divadlo ZUŠ Brezno sa predstaví s moderným spracovaním klasickej rozprávky JANKO HRAŠKO. Druhý súbor, DSS DOBROZVÍŤAZÍ z Nižnej prinesie veselú rozprávku Ľ. Feldeka ŠKAREDÁ PRINCEZNÁ.

Najmenších divákov v materských školách od stredy až do piatka poteší bábkovou hrou DANKA A JANKA tradičná účastníčka festivalu Nela Dušová z Teátra NELINE z Budmeríc.

Stredoškolákom sa predstaví v synagóge Mestské divadlo mladých DIVOŽIENKY z Levíc so satirickou sci-fi fantazmagóriou NEUMIERAJTE, PROSÍM, STE V PORADÍ. S touto inscenáciou sa predstavia aj večer o 17:30 pre verejnosť.

Hlavné večerné predstavenie po slávnostnom otvorení festivalu o 19:30 v sále MsDK bude v podaní Divadla f*ACTOR z Liptovského Mikuláša . Diváci sa môžu tešiť na situačnú komédiu s veľavravným názvom PIVO, PLIENKY, PODPRSENKY. (Toto predstavenie je náhradou za pôvodne avizovanú komédiu Medzibrodského  kočovného divadla  KOKOŠ, ktorá sa z dôvodu úrazu a následnej operácie jedného z hlavných protagonistov neodohrá. Prípadne už zakúpené lístky na túto inscenáciu budú platné aj na náhradné predstavenie.)

Vo štvrtok 21. septembra vyrazí na cesty za detským divákom do Závadky nad Hronom a Polomky Divadlo MATERINKY zo Šale s inscenáciou podľa kníh J.C. Hronského AKO ZAJKO DO AFRIKY PUTOVAL.

Pre študentov stredných škôl je v sále MsDK dopoludnia pripravená víťazná inscenácia kategórie Prúdy tradičného divadla na tohtoročnej celoslovenskej prehliadke divadla dospelých BELOPOTOCKÉHO MIKULÁŠ, komédia N. V. Gogoľa ŽENBA v podaní Divadla „A“ a Divadla „SHANTI“ z Prievidze. O túto divadelnú lahôdku nebude ukrátená ani široká verejnosť a Prievidžania ju  v sále MsDK zahrajú aj ako hlavné večerné predstavenie o 19:30.

V synagóge dopoludnia, taktiež pre stredoškolákov, zahrajú svoju novú inscenáciu SLOVENSKÁ DIVADELNÁ KLASIKA ZA 60 MINÚT ďalší protagonisti breznianskemu publiku dobre známi z minulých ročníkov, Tomáš Pohorelec a Juraj Haviar z POTULNÉHO DIVIDLA J+T z Medzibrodu. Večer o 19:00 s touto inscenáciou páni zavítajú do kultúrneho domu v Polomke.

Ani synagóga však nezostane v podvečer prázdna a o 17:30 v nej spolu s breznianskymi divákmi privítame zahraničného hosťa – Divadelní spolek Kroměříž z Českej republiky s ich korešpondenčnou komédiou MILÁ MATKO.

Divadelná Chalupka sa rozrastá a v tomto roku sme pripravili dve predstavenia aj v Banskej Bystrici. Prvým z nich bude vo štvrtok 21. septembra o 19:00 v Robotníckom dome vystúpenie brnianskeho Divadla Komediograf s komédiou L. Baláka MANŽELSTVÍ V KOSTCE. Pod hlavičkou tohto divadla vystúpi krstná mama festivalu ZUZANA KRONEROVÁ a známy český herec OLDŘICH NAVRÁTIL.

V piatok 22. septembra dopoludnia sa v MsDK pre žiakov breznianskych základných škôl opäť predstavia so svojimi inscenáciami detské súbory ZUŠ BreznoDobrozvíťazí. V synagóge sa stredoškolákom predstaví so svojou inscenáciou Divadelní spolek Kroměříž Materinky zavítajú do špeciálnej školy vo Valaskej a na ZŠ v Čiernom Balogu.

V podvečer sa v rámci tradičného sprievodného podujatia POPOLUDNIE S ČIERNOU OVCOU uskutoční o 17:30 na Námestí M.R. Štefánika koncert banskobystrickej dievčenskej rockovej skupiny ŠKRIDLE.

V sále V PODKROVÍ SOS Banská Bystrica na Dolnej 35 si milovníci francúzskej kultúry môžu vychutnať o 18:00 predstavenie Divadelnej skupiny Les Ateliers Français L´AVARE (Moliérov Lakomec adaptovaný na budúcnosť, rok 2077). Inscenácia bude uvádzaná vo francúzskom jazyku so slovenskými titulkami.

Ako zlatý klinec festivalu sa aj horehronskému publiku predstavia Zuzana Kronerová a Oldřich Navrátil s inscenáciou MANŽELSTVÍ V KOSTCE pod hlavičkou Divadla Komediograf. Stane sa tak v sále MsDK v Brezne o 19:30 po slávnostnom zakončení festivalu.

Úplným záverom DIVADELNEJ CHALUPKY 2023 bude 23. septembra sobotné DOPOLUDNIE S ČIERNOU OVCOU, v rámci ktorého na Námestí M.R. Štefánika o 10:00 Divadlo Materinky predvedie breznianskym deťúrencom AKO ZAJKO DO AFRIKY PUTOVAL a pre malých šikovníkov budú pripravené aj rôzne hry, kreatívne workshopy a maľovanie na tvár.

Organizátori Vás teda pozývajú od 20. do 23. septembra 2023 do Brezna a jeho okolia na inšpiratívny festival DIVADELNÁ CHALUPKA 2023. Veria, že v hojnom počte navštívite tohtoročné vystúpenia, do sýtosti si užijete kvalitné divadelné umenie a svojim potleskom oceníte výkony umelcov.

Podujatie z verejných zdrojov podporili FOND NA PODPORU UMENIA, BANSKOBYSTRICKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ a MESTO BREZNO. Vďaka patrí aj všetkým sponzorom a mediálnym partnerom, ktorých zoznam môžete nájsť na všetkých propagačných materiáloch, ako aj na stránke festivalu www.divadelnachalupka.sk a hlavného organizátora Stredoslovenského osvetového strediska Banská Bystrica www.sosbb.sk.

Zdroj: SOS Banská Bystrica, Foto: ilustračné