Deviaty Mičinský pitvor začína pri Barbakáne a pokračuje v Hornej Mičinej + program

KULTÚRA
0 /

Už deviaty Mičinský pitvor už o niekoľko dní otvára svoje dvere. Prichádza s nošou plnou divadla, nového cirkusu, hudby a neopakovateľnej atmosféry. Láskavý, akoby na mieru šitý rodinám s deťmi. Milujú ho malí aj veľkí.

Aktuálny ročník divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor sa začína v piatok 21. júna 2024 v centre Banskej Bystrice. Tento rok sa organizátori podujatia, v spolupráci s Mestom Banská Bystrica, rozhodli celý program prvého dňa festivalu uviesť na nádvorí Barbakánu na Moysesovom námestí. V sobotu a nedeľu 22. a 23. júna festival pokračuje „doma“ v Hornej Mičinej.

Pitvor pri Barbakáne

Na festivalový víkend v Hornej Mičinej naladia Banskobystričanov, ale nielen ich, piatkové divadelné, akrobatické a hudobné vystúpenia v priestore pri Barbakáne, ktorý je nesporne dôstojnou a aj očarujúcou kulisou každého diania.

Predstavia sa tu študenti a študentky Fakulty dramatických umení Akadémie umení, Duo Kyseli Krastafci a patrónka festivalu herečka Kristína Tormová, Alex Mihajlovski a jeho Mr. Barti, chodec po drôte Oliver Zimmermann a tešiť sa môžete na koncerty Kataríny Koščovej s Danielom Špinerom a Martina Geišberga a Richarda Autnera so skupinou.

V prípade nepriaznivého počasia sa piatkový program presunie do Robotníckeho domu.

Pitvor v Hornej Mičinej

Ďalšie dva festivalové dni sa budú odohrávať na ihrisku, v šapitó a pri Obecnom úrade v Hornej Mičinej. Program je bohatý, a ako je už na Pitvore zvykom, aj kvalitný. Baviť vás budú umelci zo Slovenska a Česka a po prvý raz aj z Dánska a Nemecka.

V sobotu 22. júna o 11:00 dvere Mičinského pitvora otvoria Výmyselníci (tanC o.z.) a po nich sa predstaví cirkusové divadielko Cirko Hopley. Poobede si zacvičíte acroyogu, aby ste si uvoľnili (aj) krčné svaly a mohli ste sledovať vzdušnú akrobaciu Ariadny Vendelovej.

Duške a Luške bude deťom čítať Kristína Tormová. Koncerty si užijete hneď dva po sebe a budú to „pecky“. Najskôr zahrá a zaspieva Moruša, kapela, ktorá svojou tvorbou balansuje na hranici klasického folku, šansónu a world music a potom Tomáš Pohorelec a G.F.P., ktorý už „roky píše, skladá a spieva svoje piesne ľuďom, ktorí chcú počúvať a občas aj takým, čo nechcú“.

Počas dňa potešia deti aj Papieroví cirkusanti Kataríny Lucinkiewiczovej a Vedecká hračka. Piatkový festivalový večer vyvrcholí vystúpením famózneho novocirkusového zoskupenina Losers Cirque Company.

Acroyogou (Acro Srdcom) začne aj nedeľa 23. júna, tretí a posledný deň Pitvora. Duo Kyseli Krastafci predvedie Cirkus naopak, študenti Fakulty dramatických umení Akadémie umení aj na ihrisku v Hornej Mičinej zahrajú rozprávku Kde bolo Tam bolo? a svoje senzačné artistické kúsky predvedie Cirkus trochu jinak.

Bodkou za 9. ročníkom divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor 2024 bude koncert kapely Heľenine oči (o 16:00 na ihrisku v Hornej Mičinej).

Autorkou plagátu festivalu Mičinský pitvor 2024 je Adriana Jánošová Bútorová. Festival Mičinský pitvor organizuje Občianske združenie Umenie na Hornej. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Na organizácii festivalu sa dlhoročne podieľa obec Horná Mičiná, množstvo partnerov, dobrovoľníkov a dobrovoľníčok.

Viac informácií nájdete na: https://www.micinskypitvor.sk/  Vstupenky na festival Mičinský pitvor 2024 získate na  https://www.ticketlive.sk/sk/event/micinsky-pitvor-2024

Vstupenky na koncert Heľenine oči:  https://www.ticketlive.sk/sk/event/helenine-oci-micinsky-pitvor-23-06-2024. Deti do 12 rokov majú vstup na festival voľný.

Zdroj: Anna Gudzová, Foto: Zuzana Štrkula a ilustračné