Decembrové premiéry v Bábkovom divadle na Rázcestí hneď v novom roku 2022!

KULTÚRA
0 /

Odkedy sa zatvorili divadlá, V Bábkovom divadle na Rázcestí intenzívne skúšali a skúšajú. Dvom novým pripravovaným produkciám sa naplno venujú dva tvorivé tímy. Žiaľbohu, v decembri nemôžu hrať banskobystrickí bábkari hrať naživo, ale v januári (dúfajme) sa môžete tešiť na atraktívne premiéry pre deti v BDNR.

Prvým pripravovaným titulom, ktorého prvú etapu skúšania ukončili v decembri,  je príbeh:

O SLIEPKE, KTORÁ SA NEVZDALA

Po úspešnom uvedení titulu O malej sove, ktorá sa bála tmy (premiéra: 29.9. 2019, réžia M.Pecko), siahla dramaturgia Bábkového divadla na Rázcestí opäť po, na Slovensku neveľmi známej, knižnej predlohe britskej spisovateľky Jill Tomlinson.

Príbeh o odvážnej a odhodlanej sliepke Hilde patrí k najobľúbenejším a najpredávanejším detským knihám za posledných 40 rokov. Pomerne často ich adaptujú a uvádzajú divadlá vo Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Maďarsku…Meno Hilda dostala hlavná hrdinka zámerne. Toto meno vraj znamená bojovníčka. A keď sa Hilda pre niečo rozhodne, nič ju nezastaví. Má odvážne srdce a nikdy sa nevzdáva.

Autorka: Jill Tomlinson

Preklad, dramatizácia: Iveta Horváthová

Réžia: Marián Pecko

Kostýmy, bábky: Eva Farkašová a.h.

Scéna: Eva Farkašová a.h. , Marián Pecko

Hudba: Róbert Mankovecký a.h.

Výroba: Ateliéry BDNR pod vedením Kataríny Mažáryovej

Svetlo: Pavol Bukovina

Účinkujú: Ivana Kováčová, Marianna Ďuranová, Ľubica Pradidová, Mária Šamajová

Plánovaná premiéra: 30. január 2022. Realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ďalším titulom, ktorý pripravili v BDNR počas lockdownu je:

PUTOVNÉ UŠKO                         

Bábkový ateliér o bábkach a ich vodení, o rozprávkach a o hre. Pre nepočujúce a počujúce deti od 5 rokov. S hovoreným slovom a súčasne v posunkovom jazyku.

Bábkový ateliér pre nepočujúcich a počujúcich je stretnutie s bábkami a rozprávkami, dramatická edukácia pre všetkých, čo majú radi rozprávky a hry.  Dozvedia sa v ňom, aké poznáme bábky, načo sa bábky používajú, ako ich v BDNR vodia…

Bábkový ateliér sa uskutočňuje v rámci projektu Divadlo MOFEM (divadlo mobility & flexibility & emocionality), ktorý pre nás neznamená jednorazovú aktivitu, ale spôsob myslenia o divadle. Je to koncepcia s dlhodobým zámerom, ktorá chce kontinuálne a systematicky rozvíjať vzťahy so znevýhodnenými skupinami a komunitami.

V roku 2022 BDNR pokračuje v tejto línii so zameraním na sluchovo znevýhodnené deti a mladých ľudí. Okrem prvého pilotného ateliéru v posunkovom jazyku na Slovensku, zdigitalizovali a doplnili titulkami päť rozprávok a hier z repertoáru BDNR.

Koncept a réžia: Iva Š.

Technická spolupráca a reštaurovanie bábok: Katarína Mažáryová

Výprava: Michaela Zajačková a. h.

Odborná spolupráca: Peter Vrťo

Vyrobili ateliéry BDNR pod vedením Kataríny Mažáryovej.

Účinkujú:

Peter Vrťo a.h., Andrej Polakovič / Marianna Mackurová

Plánovaná premiéra: 23. január 2022 Projekt Div. MOFEM 2 je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Čo sa týka bábkového ateliéru, ktorý je interaktívnou produkciou, sú počujúce i nepočujúce deti kľúčovým publikom a Putovné uško poputuje za nimi, do tried integrovaných škôlok a škôl. Na inscenáciu O sliepke, ktorá sa nevzdala sa môžete tešiť v divadelnej sále.

Podobne ako Hilda, ani v BDNR sa nevzdávajú. Skúškové procesy ukončili internými generálkami, prvé uvedenia sa odohrali  10.12 (Putovné uško) a 17. 12. (O sliepke, ktorá sa nevzdala).

Na uvedenie obidvoch titulov sa môžeme tešiť naživo, hneď v januári, po ukončení lockdownu. Sledujte www.bdnr.sk, FB a Instagram BDNR.  ≠ Sme s vami, buďte s nami.

BDNR Vám želá šťastné vykročenie do nového roku a teší sa na vás v divadle!

Zdroj: Marketing BDNR, Foto: BDNR a ilustračné