Bystričania, môžete si vybrať niektoré z posledných novembrových kultúrnych podujatí

KULTÚRA
0 /

Mesiac november sa blíži k svojmu záveru, ale stále máte možnosť zúčastniť sa viacerých kultúrnych podujatí, ktoré sa uskutočnia v meste pod Urpínom počas posledných novembrových dní. Prinášame vám niekoľko tipov, z ktorých si môžete vybrať.

Hudba je príbeh

Ten vám rozpovie skupina umelcov zo Slovenska, Rakúska a Nemecka prostredníctvom pohybového umenia Eurytmia. Ide o projekt BACH 2023, ktorý je plný príbehov o dobe, v ktorej žil a pôsobil najväčší skladateľ svetových dejín Johann Sebastian Bach.

Užiť si ho môžete už túto nedeľu 26. novembra o 16:00 hod. v Robotníckom dome.

Hudba v Katedrále

V nedeľu 26. novembra o 19:15 hod. môžete navštíviť koncert v Katedrále sv. Františka Xaverského na Námestí SNP. Predstaví sa ženský spevácky zbor Lost Harmony s dirigentom Gregorom Zubekom.

Na organe hrá Denisa Gibalová Kabáčová. Vstupné je dobrovoľné.

Tancom k vám…

Do Robotníckeho domu  prídu študentky a študenti Konzervatória J .L. Bellu a žiaci ZUŠ J. Cikkera. Na utorok 28. novembra o 17:00 hod. je už voľných len posledných pár lístkov, skúste aj na stredu 28. novembra.

Nenechajte si ujsť obľúbený koncert sprevádzaný atraktívnymi tanečnými ukážkami, históriou tanca, no najmä vynikajúcou atmosférou.

Prednášku z cyklu Davidova hviezda pod Urpínom

Až po roku 1860 sledujeme masový príchod židov do mesta Banskej Bystrice, ktorý viedol v roku 1865 k vzniku Židovskej náboženskej obce (ŽNO) a uplatnenie komunity v hospodárskej a kultúrnej oblasti mesta.

Vo Vile Dominika Skuteckého sa v utorok 28. novembra o 17:00 hod. uskutoční 2. prednáška „Príchod Židov do Banskej Bystrice“. Prednáša historik Mgr. Jozef Ďuriančik.

HUMAN FORUM 2023

Je to už desiaty ročník medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach, ktoré hostí naše mesto, tentoraz v dňoch od 28. do 30. novembra. Kompletný program je dostupný na: https://humanforum.sk/.

Na podujatí bude zastúpená aj banskobystrická samospráva a to v stredu v čase od 12:00 do 13:00 hod. v budove Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v sekcii s názvom: Akčný plán Agentov ko-existencie a otvoreného vládnutia v Banskej Bystrici, alebo čo môžeme spoločne spraviť, aby sme eliminovali polarizáciu v našom meste? Mesto pozýva všetkých zapojiť sa do diskusie.

Prehliadka rómskych sláčikových muzík s hosťami

Svoje umenie vám predvedie vo štvrtok o 18:30 hod. v Robotníckom dome ĽUBOMÍR GAŠPAR QUARTET FEAT. ROBY LAKATOS. Príďte spolu s hosťami zavŕšiť šnúru novembrových koncertov, stretnutí či aktivít.

Zároveň sa môžete tešiť na december, počas ktorého na vás čaká mnoho podujatí. Nielen Banskobystrické Vianoce už totiž klopú na dvere…

Hudba v galérii

Hudba v Galérii je séria koncertov v galerijných a sakrálnych priestoroch. Je venovaná violončelovým suitám v interpretácii Eugena Procháca. Vo štvrtok 30. novembra o vo Vile Dominika Skuteckého  o 17:00 hod. violončelista Eugen Prochác zahrá skladby Johanna Sebastiana Bacha a Georga Philippe Tellemanna.

Eugen Prochác

Eugen Prochác

Zdroj: Mesto Banská Bystrica a (tom), Foto: Michal Tomeček a ilustračné