Bohatý aprílový program podujatí Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici

KULTÚRA
1 /

V mesiaci apríl  2024 v knižnici dominujú klasické a zabehnuté podujatia, ale pribudnú aj nové formáty a zapojenie sa do zaujímavých projektov v spolupráci s inými partnermi. Návštevníci si môžu vybrať z ponuky prednášok, tréningov pamäti, spoločenských podujatí či vernisáží výstav.

Aj v tomto mesiaci nechýbajú aktivity pre seniorov a záujemcov o tréningy pamäti. Jarná séria tréningov pamäti – 10 tréningov pamäti  bude prebiehať 1 x týždenne od 4. apríla 2024. V nadväznosti na tieto tréningy pokračuje aj Klub (ne)zábudlivcov – I. skupina. V prípade záujmu treba kontaktovať uvedený mailový alebo telefonický kontakt.

Knižnica v roku 2024 začína nový cyklus podujatí DOTYKY S VEDOU, v rámci ktoré sa predstavia zaujímavé osobnosti z oblasti vedy a techniky. Prvou osobnosťou tohto cyklu bude Dr. Ing. Tomáš Bucha z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktorý vlani v novembri získal ocenenie Osobnosť vedy a techniky za rok 2023.

Knižnica sa po prvý krát zapojí do 14. ročníka celoslovenskej kampane venovanej lesom a čítaniu o lesoch: Les ukrytý v knihe. Aktivity pre 1. stupeň žiakov základných škôl pripraví v spolupráci s lesnými pedagógmi Národného lesníckeho centra – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky vo Zvolene pre žiakov Rodinnej základnej školy (Lazovná 6, Banská Bystrica).

Centrum Window of Shanghai v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, Konfuciov inštitút pre obchod pri Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) a Konfuciova učebňa pri Gymnáziu Mikuláša Kováča v B. Bystrici pripravili na  9. apríla  2024 o 17:00 v spoločenskej sále knižnice podujatie: Romantika v čínskej poézii.

Priatelia z Konfuciovho inštitútu pre obchod pri UMB  predstavia čínsku poéziu prostredníctvom najznámejších romantických básní v čínskej histórii.  Návštevníci podujatia budú mať príležitosť vypočuť si  krásne melódie prednesu básní v čínštine v podaní žiakov čínskeho bilingválneho odboru Gymnázia Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Básne budú taktiež preložené do slovenčiny. Prednáška bude v anglickom jazyku a zároveň bude tlmočená do slovenčiny.

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici a Americké centrum v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici Vás srdečne pozývajú na každoročné podujatie – Prekladateľské soirée.

Tentoraz sa môžete tešiť na rozhovor s prekladateľkou Veronikou Majerovou, ktorá preložila viacero svetoznámych titulov do slovenského jazyka ako napríklad Atómové návyky alebo Vesmír.  Podujatie sa bude konať 10.4.2024 o 17:00 v Spoločenskej sále knižnice na Lazovnej ulici č.9.

Hudobné átrium ŠVK okrem svojich výstavných aktivít pripravilo17. apríla o 10:30  seminár k muzikologickej databáze RILM. Prednáša Tibor Foltinský (Praha, ČR), Customer Training Specialist, EBSCO.

Literárne a hudobné múzeum (LHM) v spolupráci s Informačným centrom  mladých Banská BystricaGymnáziom Mikuláša Kováča pripravili už XX. ročník autorskej a interpretačnej súťaže v tvorbe a interpretácii poézie a prózy na počesť básnika Mikuláša Kováča. Súťaž pre žiakov základných a stredných škôl sa uskutoční 18. apríla od 8:00 do 13:00.

LHM 30. apríla online vyhodnotí na FB a IG múzea XIII. ročník literárnej, výtvarnej a fotografickej súťaže pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Galéria talentov. Témou pre výtvarnú súťaž v tomto ročníku je Najkrajšia spomienka a pre fotografickú súťaž: Tajomný les.

Podmienky súťaže sú zverejnené na: https://svkbb.eu/wp-content/uploads/2024/02/PROPOZICIE-GT-24.pdf a súťažné práce je možné zasielať do 19. apríla 2024.

Bohatá je aj výstavná činnosť knižnice, vo všetkých jej priestoroch. V rámci výstavných prezentácií si návštevníci v Galérii v podkroví môžu pozrieť výstavu Jaroslav Uhel: Ohliadnutie, ktorá je prístupná do 11. apríla 2024.

 18.apríla 2024 o 17:00 sa uskutoční vernisáž výstavy: Anna Rusinkovičová: Dimenzie. Výstava výtvarníčky a keramikárky je pripravená pri príležitosti jej životného jubilea.

V Átriu knižnice je v apríli inštalovaná výstava ocenených kalendárov a kníh: Najkrajší kalendár a najkrajšia kniha, pripravená v spolupráci s Klubom fotopublicistov. Vernisáž obľúbenej výstavy sa uskutoční 9. apríla o 15:00.

Organizátormi súťaže je Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov a Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici. Vydavateľmi kalendárov i kníh sú obecné, mestské i krajské úrady, vydavateľstvá a tlačiarne, organizácie kultúry a cestovného ruchu, rôzne firmy, občianske združenia a autori diel. Ocenené diela budú vystavené v sídle Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici do začiatku mája. Potom sa s nimi oboznámia aj obyvatelia niektorých ďalších miest a obcí.

Na prvom poschodí knižnice do 19. apríla 2024 môžu návštevníci vidieť výstavu fotografií: Tomáš Varga + Silvia Volková: Variations sur le folklore v spolupráci s Alliance Française.

Od 24. apríla ju vystrieda profilová výstava architekta Tatier: Architekt Guido Hoepfner 1868 – 1945.

Výstava obrazov v spolupráci s Veľvyslanectvom Bulharskej republiky SR a Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave Vihroni Popnedelev: Posolstvo z Bulharska Slovensku potrvá do 19. apríla.

Na prízemí knižnice  bude pripravená výstava dokumentov z knižničného fondu k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie: Slovensko v Európskej únii.  

PODUJATIA

Klub (ne)zábudlivcov – I. skuPina

stretnutie členov klubu, prihlasovanie: 048/4710754, ivana.bicanovska@svkbb.eu, vstupné 2  €, 4. apríla o 10:00  v Malej sále

Jarná séria tréningov pamäti  pre seniorov

séria 10 tréningov pamäti pre seniorov,  ktoré budú 1 x týždenne

prihlasovanie: 048/4710754, ivana.bicanovska@svkbb.eu,

podmienka: platný čitateľský preukaz, počet účastníkov je obmedzený na maximálne 15

od 3. apríla o 10:00 v Malej sále

DOTYKY S VEDOU – Dr. Ing. Tomáš Bucha

osobnosť vedy a techniky za rok 2023 dňa 16. apríla 2024 o 16:30 v Spoločenskej sále

Klub (ne)zábudlivcov – II. skuPina

stretnutie členov klubu, prihlasovanie: 048/4710754, ivana.bicanovska@svkbb.eu, vstupné 2 €, 18. apríla o 10:00 v Malej sále

VÝSTAVY

Galéria v podkroví

Jaroslav Uhel: Ohliadnutie

výstava k životnému jubileu potrvá do 11. apríla 2024

Anna Rusinkovičová: Dimenzie

výstava k životnému jubileu, vernisáž 18. apríla o 17:00, potrvá do 23. mája 2024

Átrium

Najkrajší kalendár  a najkrajšia kniha o Slovensku

výstava ocenených kalendárov a kníh  v spolupráci s Klubom fotopublicistov

vernisáž 9. apríla o 15:00, potrvá do 3. mája 2024

Prvé poschodie

Tomáš Varga + Silvia Volková: Variations sur le folklore

výstava fotografií v spolupráci s Alliance Française potrvá do 19. apríla 2024

Architekt Guido Hoepfner 1868 – 1945

profilová výstava architekta Tatier 24. apríl – 31. máj 2024

Vihroni Popnedelev:  Posolstvo z Bulharska

výstava obrazov v spolupráci s Veľvyslanectvom Bulharskej republiky SR a Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave potrvá do 19. apríla 2024

Prízemie

Slovensko v Európskej Únii

výstava dokumentov z knižničného fondu k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie potrvá do 31. mája 2024

Stále výstavy a exkurzie v ŠVK

Župný dom a jeho „Genius loci”

turistické exkurzie do priestorov bývalého Župného domu a expozícií Literárneho a hudobného múzea pre individuálnych návštevníkov a skupiny na objednanie: exkurzie@svkbb.eu, 048/4710776, vstupné 2 €

Veda v hraČKÁCH

interaktívna výstava vedeckých hračiek, jednoduchých experimentov a hlavolamov, individuálni návštevníci a skupiny na objednanie: vedavhrackach@svkbb.eu, 048/4710733, Librarium, vstupné 2 €

Literárne a hudobné múzeum

Umelecká výpoveď  scénografa Pavla Herchla

výstava pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia potrvá do 29. apríla,

výstavné priestory v expozícii Múzeum – domov múz

Postavám vdychovali vlastnú divadelnú podobu

výstavka k výročiu narodenia hercov Krajského bábkového divadla v Banskej Bystrici : A. Tomášková, K. Zaremba, A. Sušilová, Š.Píšša

potrvá do 17. Mája, II. poschodie

Kováčova Bystrica

  1. ročník autorskej a interpretačnej súťaže v tvorbe a interpretácii poézie a prózy na počesť básnika Mikuláša Kováča
  2. apríla od 8:00 do 13:00 v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice

Galéria talentov

vyhodnotenie XIII. ročníka literárnej, výtvarnej a fotografickej súťaže pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií www.facebook.com/LHMBB

Hudobné átrium

APRÍL – MESIAC JAZZU

Audiovizuálna výstava pri príležitosti medzinárodného sviatku Jazz Appreciation Month  (JAM) s ponukou projekcií koncertných záznamov slávnych jazzmanov a filmových dokumentov Kena Burnsa so zaujímavými dobovými scenériami o historických súvislostiach jednotlivých vývojových etáp amerického jazzu.

Výstava je doplnená tematickými knižnými publikáciami, potrvá do 30. apríla 2024

SEMINÁR K MUZIKOLOGICKEJ DATABÁZE RILM

prednáša Tibor Foltinský (Praha, ČR)

CustomerTrainingSpecialist, EBSCO

  1. apríla o 10:30

SWING Pure Pleasure Čistá radosť

projekcia

Filmový dokument Kena Burnsa zachytáva vývoj jazzu v období rokov 1935–1937 na pozadí Veľkej hospodárskej krízy a diskrimináciu čiernych hudobníkov vo verejných zariadeniach. Projekcia je zároveň venovaná 125. výročiu narodenia a 50. výročiu úmrtia Dukea Ellingtona.

  1. apríla o 16:00

HUDOBNÝ SVET VZDIALENÝCH KULTÚR

Objavujte pestrosť zvukov a harmónií, spoznajte históriu a zvuky tradičných etnických nástrojov rôznych kultúr a vzdialených hudobných svetov. Komentovaná prehliadka s interakciou účastníkov. Návštevníkom sú nástroje k dispozícií v rámci otváracích hodín.

Pre rezerváciu termínu kontaktujte: hudobneatrium@svkbb.eu  048/4710744.

vstupné 2 €, potrvá do 31. decembra 2024

STÁLE MÚZEJNÉ EXPOZÍCIE LHM

Múzeum – domov múz

Ľudové hudobné nástroje na Slovensku

Bábkarský salón, otvorené denne od 10:00 do 17:00,  posledný vstup o 16:00.

Pamätný dom J. G. Tajovského v Tajove, otvorené SEPTEMBER – JÚN: utorok až nedeľa od 9:00 – 16:00 (potrebné dohodnúť návštevu 2 dni vopred), JÚL – AUGUST: utorok až nedeľa od 9:00 – 12:00/13:00 – 16:00, kontakt: lhmbb@svkbb.eu, tel. 0905303593

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: ilustračné ŠVK