Blíži sa regionálna prehliadka neprofesionálneho divadla Tajovského divadelné dni 2024 v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici pripravuje regionálnu prehliadku neprofesionálneho divadla dospelých TAJOVSKÉHO DIVADELNÉ DNI 2024, ktorá je postupovým kolom na celoslovenskú prehliadku Belopotockého Mikuláš 2024. Prehliadka sa uskutoční  v dňoch23. a 24. marca 2024 v Divadle Akadémie umení, Horná 95, Banská Bystrica (bývalý Dom stavbárov alebo Clipperton).

Program

23. marca 2024 o 13:30 Oddýchnuté divadlo, Banská Bystrica

A. Christie: PASCA NA MYŠI

Najznámejšia, najúspešnejšia a najdlhšie nepretržite hraná hra kráľovnej detektívky. Tajomný príbeh ôsmich ľudí uväznených v snehom zapadnutom penzióne. Kto z  nich je vrah?

réžia: Anna Tomaštiková

 23. marca 2024 o 18:30 Potulné dividlo J+T, Medzibrod

 T. Pohorelec, J. Haviar: TEMER KOMPLETNÁ SLOVENSKÁ DIVADELNÁ KLASIKA ZA CCA 60 MINÚT

My, Slováci, sme boli vždy skromní, ale tomu je koniec. Keď uvidíte toto dielo, už nič viac nebudete potrebovať vidieť. Všetko, čo musíte vedieť je v tomto diele, a čo v ňom nie je, to nezaslúži si, aby s tým vaše oči zabíjali  čas.

Po zjavení sa tohto diela, všetky divadlá na celom svete môžu byť zavreté. Ján Chalupka, Jozef Hollý, Ján Palárik, Jonáš Záborský, František Urbánek, Jozef Gregor Tajovský – Potulné dividlo J+T Vám vo svojej novej autorskej inscenácií prináša kompletnú slovenskú divadelnú klasiku.

réžia: Tomáš Pohorelec, Juraj Haviar

24.  marca 2024 o 15:00 Šalkovské nové divadlo, Banská Bystrica-Šalková

A. Opálený: MALINA, KRAVKA NAŠA MILENÁ

Komédia o tom, čo sa stane keď do pokojného života občanov malej obce prekvapivo zasiahne príchod nevídanej návštevy, o ktorej nik nevie odkiaľ prišla, ako vyzerá a čo jej je cieľom.

Jediný, kto s ňou bol v priamom kontakte je obecný pastier Jano. Vlnu rozhorčenia vyvolá skutočnosť, že namiesto toho, aby prišla v pokoji a láske, unesie občanmi milovanú kravku Malinu.

réžia: Veronika Lukáčová

24. marca 2024 o 18:00 Divadelný súbor Jána Chalupku, Brezno 

J. Chalupka: VŠETKO NAOPAK

Chalupkovci túto inscenáciu pripravili k svojej 100-ročnici, pretože sú presvedčení o aktuálnosti Chalupkovej kritiky malomeštiaka. Napriek tomu, že vznikla pred takmer 200 rokmi, oslovuje aj dnes výsmechom nerestí malomesta s jeho nízkymi ambíciami, negatívnymi motiváciami a obmedzeným pohľadom na život.

Inscenácia osloví i dnešného diváka, zabaví ho a snáď aj nakriatne k tomu, aby sa zamyslel, čo je našej slovenskej náture vlastné dnes, pretože taktiež žijeme časy poznačené vplyvom cudzích vzorov aj zmätkom v hodnotovom systéme, či popieraní vlastnej tradície a koreňov. Zdá sa, že Kocúrkovo je nesmrteľné…

réžia: Matúš Oľha

Vstupné je 5 € (na každé predstavenie).

Predpredaj vstupeniek je v kaviarni U BOTHÁRA, Dolná 35 v  Banskej Bystrici a na mieste hodinu pred predstavením.

Zdroj: Dušan Jablonský , Foto: z divadelných predstavení a ilustračné