Beseda s poetkou, prozaičkou i maliarkou Annou Drevickou a Zážitková knižnica

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča pozýva na besedu s  Annou Drevickou a prezentáciu jej knihy Vitajte v Banskej Bystrici. Okrem toho sa 30. septembra 2022 vo všetkých pobočkách VKMK uskutočnia podujatia v rámci Zážitkovej knižnice.

Anna Drevická

Beseda s poetkou, prozaičkou, a maliarkou Annou Drevickou bude v piatok 30. septembra 2022 o 15:00 hod. v pobočke VKMK na Rudohorskej 23/A v Rudlovej-Sásovej.

Anna Drevická v jednom svojom zamyslení napísala:

„Už dlho spracúvam v duši a mysli to, že podliehame plošne rôznym vplyvom. To čo bolo kedysi veľmi neslušné až hriešne je v súčasnosti možno až cnostné (napr. nohavice a ženy). A toto ma privádza k záveru, že hriešnosť je často len otázkou myslenia, aktuálnych trendov – a že je pravdou, že nie nahota (ktorá dominovala už v biblickom raji, obklopuje nás v kostoloch, je súčasťou súsoší, galérií) ale myšlienka je hriešna. Je niečo správne len preto, že s tým súhlasí väčšina? Na túto otázku už odpovedalo mnoho múdrych ľudí – múdro.

Mňa v poslednej dobe trápi akcentovanie pojmu “vojnový hrdina”. Môžeme si pozrieť nádherný dôstojný obrad, ktorým ho vyprevádzame do hrobu – ale čo je za tým všetkým, sa vtedy na chvíľu dostáva do úzadia (krv, bolesť, plač, smrť, pustošenie – to je vojna), je to hotové šialenstvo a zodpovední sú tí, ktorí ho spôsobujú.

A my ostatní môžeme urobiť aspoň toľko, že s ním nebudeme súhlasiť, a nebudeme podporovať také okázalé slávnosti, ako sú vojenské prehliadky. Možno je už na čase, aby sme začali veci pomenúvať pravdivo a zbrane volali tak, ako to je, vraždiacimi zbraňami. A tak pod vplyvom toho všetkého som napísala výzvu všetkým, a hlavne matkám, ženám.

Mužom snáď len toľko, že si ich budeme vážiť, ak si budú svoje povinnosti plniť doma a budú pre svoje rodiny láskavou oporou – takých hrdinov potrebujú ich deti a ich ženy, nie mŕtvych hrdinov a ani hrdinských vrahov. Viem, že sa hovorí, že muži majú v krvi loviť, biť sa za pravdu… Len či to opäť nie je nejaký nezmyselný trend, ktorý s tým, čo majú v krvi, nemá vôbec nič spoločné.

 Niekto nám vnucuje nevyhnutnosť zbraní, ale to vôbec nie je pravda, že sú nevyhnutné. Za mier sa nedá bojovať, mier treba nastoliť tým, že sa zložia zbrane, že sa prestanú vyrábať. (možno výbuchy v zbrojárskych továrňach na Slovensku boli pre nás mementom) A k tomu smerujú moje prosby a modlitby. Svoje zamyslenie som pretavila do básne In memoriam.“

Zážitková knižnica

Zdroj: (tom) a Soňa Šóky, Foto: VKMK a ilustračné