Banskobystrické Vianoce 2023 pokračujú aj po sviatkoch – program do 6. januára 2024

KULTÚRA
1 /

Banskobystričania i návštevníci nášho mesta si pochvaľujú tradičné Banskobystrické Vianoce 2023, ktoré nekončia vianočnými sviatkami. Prinášame Vám prehľad všetkých zostávajúcich akcií až do Troch kráľov.

Vianočné trhy sú otvorené do 5. januára 2024

Vianočné trhy na Námestí SNP potrvajú do 5. januára 2024. Stánky s občerstvením ponúkajú denne od 11:00 do 23:00 hod. tradičné vianočné špeciality, pečené klobásy, poplamúchy, langoše, zemiakové špirály, cukrovinky, teplé nápoje či iné vianočné dobroty.

Zvonička prianí pri vianočnom stromčeku je pre každého, kto sa vyberie na prechádzku vianočným námestím. Novinkou tohtoročných Banskobystrických Vianoc je drevený betlehem umiestnený na nádvorí pri Barbakáne.

Niekoľko mesiacov ho tvoril špeciálne pre naše mesto majster rezbár Peter Zoričák oceňovaný aj v zahraničí. Tento rok môžu návštevníci obdivovať svätú rodinu s anjelom, v ďalšom roku pribudnú Traja králi, a postupne ho budeme rozširovať. Plastiky sú z kusov topoľového dreva a dosahujú výšku až 1,8 metra. O výrobu drevenej maštale sa zasa postaral Jaroslav Pásler. Betlehem sa stal podobne ako vianočný strom na Námestí SNP symbolom Banskobystrických Vianoc a vyhľadávaným miestom všetkých návštevníkov,“ 

uvádza Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

O šikovných rukách majstra ľudovej umeleckej tvorby sa do 8. januára 2024 môžete presvedčiť vo Foyer Radnice na Námestí SNP počas výstavy Drevené betlehemy.

Ak si chcete vychutnať príjemnú povianočnú náladu, príďte podvečer na banskobystrické centrálne námestie s rodinou alebo priateľmi a doprajte si trochu uvoľneného prežitia posledných dní roka 2023.

Kultúrny a športový program

V centre mesta pokračuje aj kultúrny program Banskobystrické Vianoce 2023. V utorok 26. decembra o 17:30 hod. v Kostole Nanebovzatia Panny Márie na Námestí Š. Moysesa sa koná 6. ročník vianočného pásma Starohorského spevokolu.

V ten istý deň na Štefana sa v Kostole Panny Márie pomocnice kresťanov na Tatranskej ulici o 18:00 hod. uskutočnia Pastierske Vianoce – vianočné a duchovné zvyky našich predkov.

Pre športovcov je v dňoch 28. 12. od 12:00 hod. do 29. 12. na pravé poludnie v Krytej plavárni Štiavničky pripravená tradičná Banskobystrická plavecká 24-hodinovka. Pôjde už o 25. ročník tohto obľúbeného podujatia.

Zábava na Silvestra a Nový rok na banskobystrickom Námestí SNP

Na Silvestra 31. decembra 2023 sa od 23:00 hod. budeme môcť na Námestí SNP zabaviť vďaka koncertu populárnej slovenskej skupiny Le Payaco a po polnoci si môžete zatancovať s DJ Braňom v lokálnej produkcii Back On Label.

Mesto zároveň pripravuje novoročný program,  ktorý v rokoch pred pandémiou prilákal do centra Banskej Bystrice stovky rodín s deťmi. O dobrú náladu sa od 16:00 hod. postará skupina Peter Bič Projekt.

Po minulom roku sme dostali mnoho podnetov a vnímame, že záujem zo strany Banskobystričaniek a Banskobystričanov o spoločné privítanie nového roka je veľký. Preto sme sa rozhodli na Nový rok, 1. januára 2024 spolu s pripomenutím si vzniku Slovenskej republiky zorganizovať od 17:00 hod. pyromuzikálnu šou s kultúrnym programom,  z externých zdrojov. Rád by som vyzval obyvateľov, aby neorganizovali svoje ohňostroje, ale aby si prišli vychutnať koordinovanú niekoľkominútovú pyromuzikálnu šou na najkrajšie banskobystrické námestie. Verím, že sa uvidíme mnohí, podporíme tým lokálnych podnikateľov, a zároveň eliminujeme hluk delobuchov po sídliskách,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Pyromuzikálna šou prepája niekoľko prvkov. Okrem svetelných a zvukových prvkov ide o plameňovú šou s rôznymi pyro efektmi, ktoré nedosahujú do veľkej výšky.

Trojkráľové podujatia

Na sviatok Troch kráľov 6. januára 2024 bude tradičný Trojkráľový večerný beh ulicami mesta. O 16:50 hod. deti od 6 – 12 rokov vybehnú na 600-metrovú trať. O 17:30 štartuje Trojkráľový večerný beh na okruhu dĺžky 5,39 km.

V Kostole svätej Alžbety Uhorskej na Dolnej ulici si 6. januára 2024 o 18:00 hod. môžete pozrieť a vypočuť banícke koledy, zvyky a tradície v podaní Starohorského baníckeho spevokolu.

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: ilustračné