Banskobystrické Divadlo Akadémie umení uvedie v januári 2024 dve premiéry, tri reprízy a jednu derniéru

KULTÚRA
0 /

Po zimných prázdninách Divadlo Akadémie umení v Banskej Bystrici na Hornej 95  otvára opäť svoje brány. Prinášame vám januárový program tohto akademického divadla.

Divadlo Akadémie umení pripravilo pre divákov dve premiéry:

 Zabi klinček a pomojkaj ma! 

Autorská inscenácia Zabi klinček a pomojkaj ma! je spontánnou výpoveďou troch mladých herečiek, ktoré zosobňujú radosti, problémy, či bizarnosti života žien svojej generácie.

Chcú mať svoj autonómny priestor doma, vo vzťahu, v rodičovstve, na tejto planéte a hľadajú ho so silnou dávkou irónie a sebairónie. Ako Čechovove Tri sestry túžia po lepšej budúcnosti, sú však konfrontované s absurdnosťou reality.

Autor : Kolektív
Réžia: Richard Sanitra
Účinkujú: Zuzana Zaušková, Zuzana Horanská, Pavlina Hrbatá

Premiéra  sa uskutoční 16. januára o 17:00 hod. v Black Boxe. Je to nový divadelný priestor, ktorý sa nachádza na rovnakej adrese ako veľké a malé štúdio. Ide o výrazne komorný priestor, preto sa odporúča využiť možnosť rezervácie miest.

Mučeník

Premiéra magisterskej inscenácie MUČENÍK od súčasného nemeckého dramatika sa uskutoční 31.januára 2024 o 18:30 hod. vo veľkom štúdiu Divadla Akadémie umení.

Autor: Marius von Mayenburg

Réžia: Tereza Mankovacká

Kostýmy: Matúš Vraštiak

Hudba: kapela Škridle ( Aneta Kubincová, Dorota Pavlíková, Ela Šullová, Emma Záchenská)

Pohybová spolupráca: Kristína Kollárová

Pedagogické vedenie: Mgr. art. Katarína Burdová, Ph.D.

Účinkujú: Filip Ďuriš, Patrik Štancel, Majči Hric, Michal Babčo, Norbert Čabala, Pavlína Hrbatá, Vanesa Šanková, Júlia Miciková.

Marius von Mayenburg

Marius von Mayenburg

V januári sa budú reprízovať tri inscenácie a jedna bude mať derniéru:

Médeia

Repríza inscenácie MÉDEIA sa uskutoční 17. januára 2024 o 19:00 hod. vo veľkom štúdiu Divadla Akadémie umení.

Antická tragédia ponúka ponor do vnútra postavy Medei a aj po vyše 2 000 rokoch budí vášnivé polemiky o tom, do čoho môže človeka priviesť zrada lásky. Čo všetko sa odohráva v mysli ženy? Ženy ukrivdenej a skúšanej osudom. Aké hranice je schopná prekročiť, keď nevidí východisko?

Po Eurípidovej smrti, pod vplyvom autora Aristofana, ho biografovia prezentovali ako mizogýna. Avšak dnešní vedci označujú Eurípida ako skorého feministu, práve kvôli tomu, ako pravdivo vyobrazil nepriaznivé podmienky žien v patriarchálnom antickom Grécku.

Základom akademického naštudovania je zobraziť Médeiu nie ako čiernobielu, nie len ako vrahyňu svojich detí, ale predovšetkým ako ženu a matku, ktorá nevidí východisko z hraničnej situácie. Inscenácia kladie otázku starú ako ľudstvo samé: „Kto sme my, aby sme mohli súdiť?“

Autor: Eurípidés
Réžia a úprava: Eva Sofia Baníková
Dramaturgia: Tereza Farkašová
Scéna a kostýmy: Jaroslav Daubrava
Účinkujú: Júlia Miciková, Lukáš Lipčák, Andrea Šoltésová, Martin Rafaj, Benjamín Ogurčák, Adam Török, Soňa Tuchyňová, Vanesa Šanková, Viktória Čoláková, Lea Mračková, Júlia Šidlovská.

Pinocchio

Deti sa môžu  22. januára 2024 o 16:00 hod. vo veľkom štúdiu Divadla Akadémie umení tešiť na legendárnu rozprávku.  Vôňa dreva, pokora, zručnosť majstra a zvuk… Pinocchio – chlapec, ktorý vo svete najprv iba bol a napokon v ňom ostal žiť… Pinocchio…drevený príbeh o nájdenej ľudskosti.

Nech vás preto neodradí vek, ani materiál, z ktorého ste stavaní. Ocitnutím vo svete sme pozvaní a nachystaní statočne žiť. Letokruhy, stávajú sa čiarou šťastia na dlani bláznovi, čo vie ľúbiť a byť ľúbený.

Dramatizácia, réžia: Anna Tomaštiková
Dramaturgia: Peter Vrťo
Hudba: Martin Novák, Anna Tomaštiková, Róbert Schranz, Samuel Juráš, Patrik Bačko
Výprava: Ivana Macková
Projekcie: Zuzana Žiaková
Výroba výpravy: Miroslava Zelníková
Hrajú: Benjamín Ogurčák, Martin Rafaj, Ivana Kmecová, Oliver Ruttkay, Lukáš Lipčák, Júlia Miciková, Marián Hric, Vanesa Šanková, Lea Mračková, Lukáš Strašík, Adrián Urda
Svetelný dizajn: Marián Vereš
Zvukový dizajn: Jozef Mituch.

Zabijak Joe

Na svoje si 29. januára 2024 o 18:30 hod. v malom štúdiu Divadla Akadémie umení prídu aj diváci, ktorí sa neboja drsného čierneho humoru v komédii  ZABIJAK JOE (predstavenie nie je vhodné pre maloletých divákov).

Osada prívesov, niekde na konci Texasu. Svet bez morálnych zábran, v ktorom vraždy, násilie a lúpeže nie sú nič neobvyklé. Bizarná rodina, pri ktorej aj tá najväčšia spodina spoločnosti vyzerá normálne. Keď zistia, že sú až po krk v problémoch rozhodnú sa využiť služby Joe Coopera – detektíva, ktorý si zarába aj po mimo. Vraždením ľudí. Za svoju prácu však požaduje malú zálohu. Čo sa môže pokaziť?

Kultová čierna komédia Tracyho Lettsa o veľmi zvláštnej rodine a ešte zvláštnejšom spôsobe riešenia dlhov. Aktuálna situácia či už politická alebo spoločenská, zasahuje do života nás všetkých. So stúpajúcim napätím a frustráciou sa ľudia čoraz viac obracajú na drastické riešenia problémov.

Spoločnosť je viac než kedykoľvek predtým vystavovaná násiliu vo všetkých formách médií a stáva sa znecitlivenou. Máme ako ľudstvo ešte nejaký morálny kompas? Dokáže nás radikálne správanie jedincov okolo nás ešte prekvapiť?

Autor: Tracy Letts

Réžia: Lukáš Lipčák
Dramaturgia: Tereza Farkašová
Scéna a kostýmy: Jaroslav Daubrava
Produkcia: Jana Ovšonková
Pohybová spolupráca: Dávid Szoke
Technická spolupráca: Jozef Mituch, Marián Vereš, Martin Matouš

Grafická spolupráca: Marcela Zachenská

Pedagogické vedenie: prof. Mgr. art. Matúš Oľha, PhD.

Osoby a obsadenie: Joe Cooper -Oliver Ruttkay, Dottie – Ivana Kmecová, Chris – Filip Ďuriš, Sharla – Simona Kaščáková , Ansel – Adrián Urda.

Leporelo

Vo štvrtok 25. januára 2024 o 17:00 hod. v malom štúdiu Divadla Akadémie umení  budete mať poslednýkrát možnosť zhliadnuť monodrámu Leporelo.

Príbeh o tradične-netradičnej, nádejnej a ambicióznej hereckej skupinke, počas nacvičovania jednej tragickej hry očami Daniela. Dej toho príbehu môže, ale aj nemusí byť skutočným príbehom.

Autor: Laura Gubalová
Réžia: Matúš Hollý
Pedagogické vedenie a pohybová spolupráca: Richard Sanitra
Účinkuje: Andrej Bílik

Na všetky podujatia Divadla Akadémie umení je  VSTUP VOĽNÝ.

Možnú rezerváciu miest si môžete zabezpečiť na www.divadlo.aku.sk.

 

Zdroj: Jana Ovšonková Divadlo Akadémie umení a ilustračné, Foto: Divadlo Akadémie umení a ilustračné