Banská Bystrica privíta jar viacerými kultúrno – spoločenskými podujatiami pre všetky vekové kategórie

KULTÚRA
0 /

V stredu 20. marca 2024 začína astronomická jar a Námestie SNP sa otvára príležitostným trhom s kultúrnym programom, koncom marca sa Zeleným štvrtkom otvárajú Veľkonočné sviatky Veľkým piatkom nastupujú Veľkonočné sviatky, koncom  apríli zažijeme v meste pod Urpínom United Europe Jazz Festival a spolu s ním tradičnú Vínšpacírku. Pozrime sa spoločne, čo nás v meste pod Urpínom čaká počas prvého jarného mesiaca.

Veľkonočné námestie

Sviatky jari tento rok začnú 28. marca Zeleným  štvrtkom  a skončia  1.  apríla  Veľkonočným  pondelkom.  Na  banskobystrickom námestí si najstaršie a najvýznamnejšie kresťanské  sviatky  pripomenieme  už  o pár  dní skôr.

Obyvateľov i návštevníkov mesta veľkonočne naladia príležitostné trhy, ktoré sa uskutočnia od 19. do 27. marca 2024, v čase medzi 9:00 až 19:00 hod.

V pestrej ponuke ľudovoumeleckých výrobkov nebudú chýbať kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky a ďalší sortiment. Labužníkov určite prilákajú rôzne pochutiny od pekárenských a cukrárenských výrobkov cez langoše i chlebové posúchy až po  trdelníky.

Príjemnú  atmosféru  na  Veľkonočnom námestí dotvorí pestrý program. Detský folklórny súbor Radosť vystúpi s predstavením „Príď slniečko príď, od nás neodíď“ 22. marca o 16:00 hod. O deň neskôr bude Matúš Fiľo od 15:00 hod. učiť malých i veľkých pliesť korbáč z vŕbových prútov.

O 16:00 hod. rozohrá Divadlo na hojdačke rozprávku Žabí kráľ. Dvojica Roman Buhovecký a Jojo Mareš 25. marca o 16:00 hod. zaspieva veselé pesničky pre všetky vekové kategórie. Nasledujúci deň, v rovnakom čase, vystúpi Detský  folklórny  súbor  Dupkáčik  pri  ZŠ  Spojová s pásmom „Od Gregora do Martina“.

Žiaci zo ZUŠ J. Cikkera privítajú sviatky jari veľkonočným programom 27. marca o 16:00 hod. V Robotníckom  dome  budú  v ten  istý  deň od 9:00 do 12:00 hod. súťažiť žiaci 2. stupňa základných škôl a osemročných gymnázií o najkrajší veľkonočný aranžmán. Súčasťou historického centra bude ozdobená breza.

O výzdobu  veľkonočných stromčekov  pred  Radnicou  ako aj o ďalšie jarné dekorácie, ktoré oživia Námestie SNP, sa postarajú mladí výtvarníci z výtvarného odboru ZUŠ J. Cikkera a žiaci zo ZŠ Spojová.

United Europe Jazz Festival

Koncerty domácich i zahraničných džezových kapiel zaznejú od 25. do 28. apríla 2024 na Námestí SNP, v priestoroch Robotníckeho domu a v Hogo Fogo Jazz & Art Clube.

Štvordňový  festival,  ktorého  organizátorom je mesto Banská Bystrica, odštartuje 25. apríla v Hogo Fogo Jazz & Art Clube koncertom britského klaviristu a skladateľa Dana Costu. Sprevádzať  ho  bude  Banskobystričan  Peter Solárik na bicích a Matej Štubniak na kontrabase.

O deň neskôr sa predstaví duo Lash & Grey, ktoré patrí medzi najvýraznejšie objavy slovenskej hudobnej scény posledných rokov. Spolu s ním zahrajú na pódiu Robotníckeho domu talentovaní českí muzikanti Tomáš Baroš na kontrabase a Marek Urbánek na bicích.

O hudobný  zážitok  sa  nepochybne  postará aj druhý koncert v podaní poľského kvarteta THE CHOICE v Hogo Fogo Jazz & Art Clube. V kvartete pôsobí jeden z najvýznamnejších poľských  jazzových  saxofonistov  a skladateľov Adam Wendt.

Na Námestí SNP zahrá 27. apríla Big Band a Saxofónové kvarteto ZUŠ J. Cikkera. Po vystúpení žiakov banskobystrickej ZUŠ­ky odohrá koncert slovenská jazzová speváčka Svetlana Rymarenko, ktorá okrem  rôznych  jazzových  zoskupení  pôsobí v a cappelle Fragile. Hudobný program na námestí uzavrie jedna z najvýraznejších speváčok rnb, soulu, low-key housu, funku a jazzu Anita Soul, ktorá predstaví svoj nový album s názvom Balans.

Podujatie sa v ten istý deň presunie do Robotníckeho domu, kde návštevníkov  čaká  výnimočný  koncert  českého speváka a textára Dana Bártu. Na pódiu nebude sám, sprevádzať ho bude Robert Balzar Trio.

Ďalší deň bude džezové podujatie pokračovať na Námestí SNP koncertom mládežníckeho orchestra z Borského Mikuláša Big Band Storm a big bandom slovenského trubkára a skladateľa Lukáša Oravca. Súčasťou festivalu bude aj audiovizuálna výstava Apríl – mesiac jazzu, ktorú vo svojich priestoroch pripraví Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici.

Program United Europe Jazz Festival 2024

Jubilejný 10. ročník Vínšpacírky

Tradičný vínny festival sa uskutoční 27. apríla 2024 od 14:00 hod. Na najkrajšom slovenskom námestí bude možné degustovať viac ako 400 vzoriek vín. Ich ponuku doplní občerstvenie v rôznej podobe.

Okrúhle výročie Vínšpacírky bude dobrým dôvodom na oslavu. Rovnako tak aj na otvorenie letnej sezóny v meste slávnostným spustením fontány primátorom Jánom Noskom. Viac informácií nájdete na www.vinspacirka.sk.

Zdroj: Kultúrne centrum Robotnícky dom a  Ľubica Turčanová mesto BB a ilustračné, Foto: mesto BB a ilustračné