Bábkové divadlo na Rázcestí vycestuje do Rumunska s dvomi inscenáciami

KULTÚRA
0 /

Od 7. do 15. júna 2019 oslavuje Divadlo pre deti a mládež ARIEL v Târgu – Mureş v Rumunsku 70. výročie svojho založenia. Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice má tú česť zúčastniť sa tejto výročnej udalosti a vo štvrtok 13. júna uviesť dve predstavenia zo svojho repertoáru.

O 10:00 hodine sa rumunským deťom a rodičom predstaví s najnovšou inscenáciou z cyklu Batolárií, interaktívnych predstavení pre batoľatá. Uvedie scénické dielko HMATULÁCI (koncept, réžia Maťa Grifelová), ktoré divadelnými prostriedkami, vhodnými pre najmenšie deti, približuje tému hmatu. Predstavenie sa odohrá v komornom priestore Štúdia bez prekladu, keďže Hmatuláci sú nonverbálnym predstavením. Účinkujú: Ivana Kováčová, Anna Zemaníková.

Hlavným bodom hosťovania je uvedenie najnovšej inscenácie pre dospelých AMÁLIA DÝCHA ZHLBOKA. Inscenácia mala premiéru v decembri 2018, vznikla v réžii domáceho režiséra Mariána Pecka.

Išlo o prvé uvedenie hry na scéne slovenského profesionálneho divadla. Inscenácia skúma totalitné dejiny stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, na „prípadovej štúdii“ osudu jednej ženy. Amáliin život a prebiehajúce historické udalosti sledujeme od jej 10 do 70 rokov. Režisér s tímom BDNR venovali Amáliinu výpoveď tým, ktorí vravia, že vtedy bolo dobre…

„Inscenácii bude patriť pódium veľkej sály divadla Ariel, na programe podujatia je o 20:00 hodine. Predstavenie bude uvedené s rumunskými titulkami. Účinkujú: Eva Dočolomanská, Ivana Kováčová, Mária Šamajová,“

hovorí dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Spojenie medzi oslavami „ARIEL 70“ a účinkovaním banskobystrického divadla tvorí rumunská dramatička Alina Nelega, ktorá je autorkou hry Amalia respiră adânc (Amália dýcha zhlboka) a zároveň intenzívnou spolupracovníčkou divadla v Târgu – Mureş.

Bábkové divadlo na Rázcestí sa v Rumunsku už predstavilo v r. 2015 s inscenáciou pre najmenších Čiarkolárium na festivale „100, 1.000, 1.000 000 Stories“ v Bukurešti. S predstavením pre dospelých bude v tejto krajine hosťovať po prvýkrát.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR a ilustračné