Bábkové divadlo na Rázcestí pokračuje v divadelnom cykle pre batoľatá

KULTÚRA
0 /

Bábkové divadlo na Rázcestí sa tvorbou pre deti od 0 rokov začalo zaoberať ako prvé divadlo na Slovensku. Od roku 2011 sa tejto línii tvorby venuje kontinuálne. 

Šieste pokračovanie cyklu Batolárium

V repertoári má 5 titulov pre batoľatá Batolárium,2011, réžia: Monika Kováčová a Marián Pecko, Akvabatolárium 2012, réžia: Monika Kováčová a Marián Pecko, Farbatolárium 2013, réžia: Monika Kováčová a Marián Pecko, Čiarkolárium 2015,  réžia: Ajka Liňajka, Hmatuláci 2018, réžia: Maťa Grifelová.

V roku 2015 bolo divadlo za svoju komunikáciu s najmenšími divákmi, diváčkami ocenené prestížnou cenou Hašterica za mimoriadny počin v oblasti bábkového divadla.

Dňa 20. septembra do repertoáru divadla pribudne šieste pokračovanie cyklu. Nový titul má názov ŠEPOTY LESA a pre BDNR ho pripravuje medzinárodný slovensko-poľský umelecký tím pod vedením režisérky Honoraty Mierzejewskej – Mikosze. PÔJDE O PRVÚ PREMIÉRU DIVADLA V JUBILEJNEJ 60. SEZÓNE!

Honorata Mierzejewska – Mikosza

Patrí k prvým režisérkam v Poľsku, ktoré sa téme divadelných „batolárií“ tvorivo venujú. V súčasnosti je členkou umeleckého súboru Bábkového divadla v Olsztyne. Od roku 2009 pripravila desiatku titulov pre najmladších divákov, diváčky v rôznych poľských divadlách.

Jej režijný rukopis sa vyznačuje syntézou poézie, hudby a výtvarných obrazov. Okrem tvorby divadelných predstavení sa angažuje v projektoch, ktoré posilňujú aktívne zapojenie rodín s deťmi do kultúrneho diania v Poľsku. Šepoty lesa sú jej prvou realizáciou na Slovensku.

Režisérka Honorata Mierzejewska – Mikosza je zároveň autorkou námetu a scenára inscenácie. V centre pozornosti Šepotov lesa stojí les a rôzne druhy stromov. S tými sa diváčky, diváci zoznámia prostredníctvom minipríbehov prepojených so životom malého buka – Bartolomeja.

Sprievodcami Bartolomejovým svetom sú prieskumníci, herec a herečka, ktorí s citom, rešpektom a humorom objavujú lesné zákonitosti. Preklad  textu pripravil Marián Pecko. Vizuálny koncept predstavenia pracuje najmä s prírodninami, kmeňmi stromov, halúzkami, šiškami a pod. (výprava Ewa Woźniak).

Scénografia je doplnená interaktívnymi projekciami (médiá Alexander Janas), ktoré približujú rôznorodé prírodné procesy a dodávajú scénamnevšednú dynamiku. Hudobný koncept pracuje so živou muzikou, gitarovou hudbou a drevenými perkusiami (hudba Tomasz Lewandowski).

Účinkujú: Dodo Šamaj, Filip Štrba a hosťujúca herečka Katarína Gurová.  Predstavenie je venované deťom od 2 do 5 rokov.

Premiéra inscenácie sa koná v nedeľu 20. septembra 2020 o 16:00 hod. v divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí. Ide o náhradný termín, pôvodne sa premiéra mala uskutočniť 15. 3. 2020. Termín bol presunutý zo známych pandemických dôvodov. 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Podporil Poľský inštitút v Bratislave. Viac na www.bdnr.sk.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR a ilustračné