364. Radvanský jarmok začína vo štvrtok 8. septembra, bude návratom k tradíciám a remeselnej zručnosti

KULTÚRA
0 /

Tradičný Radvanský jarmok sa už roky teší veľkej priazni nielen samotných Banskobystričanov, ale aj návštevníkov z celého Slovenska. Tento rok sa bude niesť v duchu hrebenárstva.

Stánky s výrobkami pribudnú i v Lazovnej ulici. Radvanský jarmok prinesie domácim a návštevníkom mesta od 8. do 11. septembra 2022 opäť umenie tradičného remesla, pestrý kultúrny program a obľúbené zábavné atrakcie či jarmočné špeciality.

Radvanský jarmok

Radvanský jarmok

Kiachta, Novgorod, Lipsko a Radvaň sú vo svete známe trhoviská. Radvanský jarmok je a ostane dlho, dlho v porekadle a prežije ešte i proroctvo doktora Veselovského,

takto opísal pred 145 rokmi najslávnejší jarmok na Slovensku, prozaik a publicista Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský.

Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský

Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský

V roku 1877 netušil, akú pravdu vo svojom diele „Žarty a rozmary“ napísal. Tradícia Radvanského jarmoku siaha do 17. storočia.

Veľký význam však jarmok nadobudol najmä v 19. storočí, keď v ňom mali osobitné miesto modrotlačiari, súkenníci, čižmári, klobučníci, hrebenári, krpčiari, medovnikári, výrobcovia produktov z dreva, slamy či prútia. Jarmok preplával storočiami a v tomto roku sa uskutoční jeho 364. ročník.

Špecifikom Radvanského jarmoku bolo, že v posledný jarmočný deň si chlapci a muži kúpili varešky, ktorými potom udierali dievky a mladé ženy po zadku. Tento zvyk pretrval až do dnešných dní.

Radvanský jarmok sa stal naším národným symbolom. Od roku 2011  je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a ašpiruje aj na zápis do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ján Nosko

Ján Nosko

Som rád, že po covidovej prestávke pred dvoma rokmi a čiastočne obmedzenom minulom  ročníku, sa Radvanský jarmok vracia späť do ulíc Banskej Bystrice. Teší ma, že súčasťou tradičného podujatia budú aj zruční remeselníci. Ich umenie budú môcť obyvatelia, ale aj návštevníci mesta obdivovať na Námestí SNP, pri Barbakáne, Starej tržnici, ďalej na Dolnej či Lazovnej ulici,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zdroj: mesto BB a (tom), Foto: redakčné a ilustračné