FOTO: 364. Radvanský jarmok si treba užiť do sýtosti a v celej jeho kráse

KULTÚRA
1 /

V piatok oficiálne začal 364. Radvanský jarmok.  Od 8. do 11. septembra 2022 je pre Banskobystričanov i návštevníkov mesta pripravený pestrý program plný remesiel, tvorivých dielní, divadla, folklóru, ale aj kolotočov či tradičných jarmočných špecialít.

Program 364. Radvanského jarmoku

Radvanský jarmok patrí k najväčším kultúrno – spoločenským podujatiam v našom meste a je  neodmysliteľnou súčasťou jeho diania už takmer 400 rokov. Banskobystričanom poskytuje pocit identity, kontinuity a zároveň predstavuje prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska i zoznamu UNESCO. Témou 364. Radvanského jarmoku, ktorý sa koná v dňoch 8. – 11. 9. 2022, bude hrebenárstvo.

Ján Nosko

Ján Nosko

Už v piatok podvečer sa banskobystrické Námestie SNP zaplnilo množstvom návštevníkov. Jarmok oficiálne otvoril primátor mesta Ján Nosko  slovami:

„Som rád, že po dvoch rokoch pandémie si konečne slobodne môžeme užiť najväčšie kultúrno-spoločenské podujatie v našom meste.“

Hlavným dejiskom folklórnych vystúpení, koncertov či otváracieho ceremoniálu bude pódium na Námestí SNP, kultúrny program na ňom zakončí v piatok koncert Petra Nagya so skupinou Indigo a v sobotu koncert skupiny Heľenine oči.

Folklórny tanec a spev z okolia Banskej Bystrice, programy pre deti, tvorivé dielne, stredoveký tábor, lukostrelecký turnaj aj šermiarske súboje si návštevníci jarmoku budú môcť do sýtosti užiť v priestoroch pri Barbakáne. Kolotoče sú situované na Hronskom predmestí, Štefánikovom nábreží a pred bystrickou Europou.

Peter Nagy a Indigo

Peter Nagy a Indigo

Na 364. ročníku Radvanského jarmoku, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, budú mať zastúpenie domáci i zahraniční remeselníci napríklad zo Srbska – Vojvodiny, Maďarska, Poľska či Českej republiky. Predstavia sa na ňom tradičné remeslá ako výroba pastierskych bičov, bačovského riadu, ďalej sudárstvo, korytárstvo, hrnčiarstvo a keramikárstvo, drotárstvo, spracovanie ovčej vlny, včelárstvo, medovnikárstvo, bylinkárstvo, mydlárstvo, výroba tradičných odevov a mnoho iných.

Vzhľadom na tohtoročnú tému jarmoku budú mať premiéru hrebenári a novinkou bude aj klobučník, vytvárajúci klobúky z plstenej králičej srsti. Motív hrebeňa a tradičných účesov bude zároveň hlavným bodom slávnostného otváracieho ceremoniálu, ktorý sa od 18:00 hod. bude vysielať aj online prostredníctvom facebookovej stránky Mesto Banská Bystrica.

„Sme radi, že aj tento rok prijalo naše pozvanie do srdca Slovenska mnoho majstrov remesla, ktorí sú zapísaní v zozname Ústredia ľudovej umeleckej výroby. Radvanským jarmokom bude žiť takmer celé centrum mesta. Zatiaľ čo v okolí Barbakánu budú môcť návštevníci vidieť, napríklad, ako sa kedysi upravovali vlasy na Horehroní a Podpoľaní, v Lazovnej ulici bude včelárska tvorivá dielňa, ako aj neobyčajné akvarely všeumelca Jaroslava Páslera s jeho neodmysliteľnými pampulónmi. Všetkých srdečne pozývame,“

hovorí Zuzana Chrenková Srncová z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici. Už len aby vyšlo počasie…

Na Radvanskom jarmoku sa predstavujú regionálni producenti  

Prvky zapísané do Národného zoznamu kultúrneho dedičstva Slovenska, modrotlač aj drevárstvo, zvony či včelárstvo, mágia a ľudové liečiteľstvo. Aj toto boli témy predošlých ročníkov Radvanského jarmoku. Ten tohtoročný bude návratom k tradíciám i remeselnej zručnosti a niesť sa bude v duchu hrebenárstva.

Neodmysliteľnou súčasťou jarmoku je každoročne trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami. Aj tento rok budú môcť Banskobystričania i návštevníci sledovať prácu a ukážky tradičných povolaní, vyskúšať tvorivé dielne rôzneho zamerania a v neposlednom rade zakúpiť si remeselné výrobky, vyskladané z pestrej ponuky. Dejiskom bude Námestie SNP, Námestie Š. Moysesa, Dolná a tento rok i Lazovná ulica. Viac informácií získate na www.regionalnepulty.sk.

Počas jarmoku určite neobíďte Starú tržnicu, kde nebudú ani tento rok chýbať tradičné špeciality a remeselné výrobky. Bylinné čaje a sirupy, syry, trdelníky, sušené ovocie, lokše, ale aj pletené, hačkované i tkané veci, koberce, kožušiny, šperky či mnoho iného.

Regionálni remeselníci pod záštitou Úradu priemyselného vlastníctva SR budú ponúkať remeselné výrobky a tradičné slovenské špeciality s chráneným zemepisným označením a označením pôvodu, ktoré zachovávajú tradície a výnimočnosť Slovenska.

Už od  štvrtka sú otvorené stánky s občerstvením na Dolnej ulici.

Stánky s výrobkami nájdete aj v Lazovnej ulici

Ulička pri Námestí SNP je pravidelnou súčasťou mnohých mestských podujatí. Inak tomu nebude ani v rámci tohtoročného jarmoku. Kým vlani, prevádzky z Lazovnej, pripravili pre návštevníkov samostatný bohatý program, tento rok sa o pravú jarmočnú atmosféru postará aj vyše 30 remeselníkov so svojimi výrobkami, a tiež pouliční umelci.

Program Radvanského jarmoku v Lazovnej ulici je nasledovný:

Gallery Lazovná 1

9. – 10. 9. 2022: aktuálna výstava Koblen a Lazar (dvaja autori Karolína Koblen a Roman Lazar v jednom priestore), predajná prezentácia tvorby maliarky a sochárky Ivety Bencovej

365. labb

9. 9. 2022 o 21:00: jazzový koncert U – Jazzka

10. 9. 2022 o 20:00: koncert Choco & Luna

Kaviareň Poetika – piatok 9. 9. a sobota 10. 9. 2022

10:00 – 19:00: Slovo o pive, prezentácia pivovaru Huncút s Tomášom Pivarčim

11:00 – 18:00: Šperkárčenie s LaLokou (10. 9. len do 15:00 hod.)

11:00 – 18:00: Ján Kolínek a ručne šité topánky (10. 9. len do 15:00 hod.)

14:00 – 18:00: Mojkáčikovo – ručne šité hračky a doplnky pre najmenších (10. 9. už od 10:00 hod.)

18:30 – 19:30: Konverzácie s priateľmi, tanečné performance, choreografia Diana Gaálová. Účinkujúci: A. Labat, D. Mišovičová, E. Vrábelová, S. Pániková, K. Schneiderová, D. Gaálová

19:30 – 21:30: len v piatok 9. 9. 2022 Muzicírovanie s Vladim Brünnom

Ak počas Radvanského jarmoku zablúdite do čarovnej Lazovnej ulice, vychutnajte si s remeselníkmi i umelcami pravú atmosféru tradičného podujatia v našom meste.

Pozor na dopravné obmedzenia v Banskej Bystrici počas 364. Radvanského jarmoku:

https://www.bystricoviny.sk/spravy/septembrovy-364-radvansky-jarmok-prinesie-aj-dopravne-obmedzenia/

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: ilustračné, mesto BB a www.regionalnepulty.sk