13. ročník festivalu ARTORIUM v Banskej Bystrici sa bude pýtať na hodnotu umenia v spoločnosti

KULTÚRA
0 /

Medzinárodný festival ARTORIUM v dňoch 16. – 19. októbra 2023 na Fakulte dramatických umení AU v Banskej Bystrici ponúkne aj tento rok kvalitné divadelné predstavenia zahraničných univerzít, ale tešiť sa môžete aj na produkciu Vysokej školy múzických umení v Bratislave a banskobystrickej Akadémie umení.

Festival otvorí predstavenie CHUDAĆZEK, ktoré síce príde z Prahy, ale porozpráva nám o našich koreňoch, slovenských Goraľoch a borovičke. Študenti z Vroclavu prídu s predstavením ŽENA A ŽIVOT, ktoré reaguje na sprísnenie interrupčného zákona v Poľsku. Ide o svižné predstavenie, bohaté na vizuálnu zložku.

CHUDAĆZEK

CHUDAĆZEK

Študenti zo Srbska sú neodmysliteľnou súčasťou programu – tentoraz však pozvanie prijala univerzita z Belehradu, ktorá príde s Orwellovou FARMOU ZVIERAT. Bratislavskí kolegovia si pripravili SPAĽOVAČA MŔTVOL, ktorý rovnako ako film vychádza z predlohy Ladislava Fuksa.

Banskobystrická Akadémia umení zaradila do programu predstavenia STUART, MÉDEIA a CHARLIEHO MALÉ TAJOMSTVÁ. Nakoľko ide o festival s medzinárodnou účasťou, predstavenia budú obsahovať titulky v anglickom jazyku. Diskusie budú podľa potreby tlmočené aj do slovenského jazyka.

Divadlo AU BB

Divadlo AU BB

PROGRAM okrem divadla pozýva aj na premietanie filmov študentov dokumentárnej tvorby, čí výberu toho najlepšieho z festivalu AZYL. Pozýva tiež na výstavu prác študentov Fakulty výtvarných umení a muzikálovo-šansónový večer v podaní študentov Fakulty múzických umení.

Nebude chýbať ani večerný „off program“, ktorý prebehne v Klube 77. Neodmysliteľnou súčasťou festivalu sú diskusie po predstaveniach a workshopy. Tohtoroční lektori prinesú tvorivé dielne zamerané na herectvo, réžiu a tanec.

Pozvanie prijala režisérka Júlia Rázusová, herec, režisér, dramatik a clown doktor – Ján Mikuš a vynikajúci tanečný pár Barbora Blašková a Tomáš Džadžovský. Na workshopy je potrebná REGISTRÁCIA. Vstup na všetky predstavenia, workshopy a sprievodné podujatia je bezplatný.

Akadémia umení Banská Bystrica

Akadémia umení Banská Bystrica

REZERVÁCIA miest na predstavenia je možná prostredníctvom nášho rezervačného systému. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Všetky potrebné informácie, program a aktuálne dianie nájdete na sociálnych sieťach a na webovej stránke www.artorium.aku.sk,  Instagrame a Facebooku.

Zdroj: Jana Ovšonková, Foto: AU BB a ilustračné