Vladimír Sklenka: Kvetinové hodiny – unikát nášho mesta, aký si zaslúži väčšiu pozornosť

Blog
3 /

Rarita ktorá sa len tak ľahko nenájde v Európe – Kvetinové hodiny v Národnej ulici pochádzajú už z roku 1959 a už poznáme aj meno ich zhotoviteľa Ladislava Karasa.

Kvetinové hodiny v Národnej ulici zhotovil Ladislav Karas v roku 1959

Unikátne kvetinové hodiny v Národnej ulici v Banskej Bystrici pútali pozornosť už v minulosti a pútajú aj v súčasnosti. Predpokladalo sa, že boli zhotovené k oslavám 20. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v roku 1964.

Sú však staršie minimálne o 5 rokov a zdobili Národnú ulicu už pri 15 výročí SNP, kde vítali návštevníkov prichádzajúcich do mesta Banskej Bystrice z Malej železničnej stanice pod Urpínom.

Dokonca poznáme aj meno autora, ktorý ich zhotovil: bol to Banskobystričan Ladislav Karas. Pri oslavách 15. výročia SNP v roku 1959 niesla Národná ulica pomenovanie Ulica  februárového víťazstva.

Kvetinové hodiny v Banskej Bystrice patria medzi najstaršie na Slovensku

Kvetinové hodiny zhotovené v roku 1959  patria medzi najstaršie hodiny svojho druhu na Slovensku. Ich ciferník tvoria vysadené kvety,  podľa týchto hodín si môžete skontrolovať presný čas. Fungovali až do polovice 80. rokov minulého storočia, pokiaľ sa nezastavili kvôli technickému problému.

Nasledujúcich dvadsať rokov zostali nepovšimnuté. Priestor pod hodinami, kde bol umiestnený hodinový stroj, sa stali útočiskom pre bezdomovcov. Ručičky z hodín zmizli nevedno kam.

Marián Sedláček

Marián Sedláček

Obnova hodín v roku 2006

V roku 2006 sa rozhodol Marián Sedláček, ktorý vyrastal v bytovom dome oproti, s hodinami niečo urobiť. Najskôr vyčistil priestor pod nimi od odpadkov a demontoval pôvodné zariadenie, ktoré už bolo nepoužiteľné. Pán Sedláček zhotovil nové ručičky z tenkých oceľových trubiek a zafarbil ich na strieborno erbovou farbou kovu mesta Banská Bystrica.

Hodinový stroj zobrazuje hodiny a minúty. Časové impulzy k pohonu ručičiek majú 60 – sekundový interval, kým pôvodný stroj mal interval 120 sekúnd. Pohon ručičiek obstaráva elektrický motorček vymontovaný z malého ventilátora.

Elektrická energia pre časovú základňu hodín sa privádza z neďalekého novinového stánku Údržbu a chod hodinového stroja obstaráva bezplatne pán Sedláček, ktorému za jeho záchranu kvetinových hodín patrí  vďaka všetkých Bystričanov.

Obnovené kvetinové hodiny v roku 2006

Obnovené kvetinové hodiny v roku 2006

Kvetinové hodiny v Československu a v Európe

Kvetinové hodiny má len niekoľko významných európskych miest, ale ich tradícia je dlhšia aj v bývalom Československu. Kvetinové hodiny v Národnej ulici patria medzi európske unikáty. Už v bývalom Československu sa jednalo o ojedinelý mestský dekoračný objekt.

Napríklad v Českej republike existujú v súčasnosti iba dvoje v kúpeľnom meste Poděbrady v Stredočeskom kraji z roku 1936 a v Novém Měste nad Metují  pri Hradci Králové z roku 1960. Tretie boli v českom Chomutove (z pred roku 1931), ale do súčasnosti sa nezachovali.

V Európe sa kvetinové hodiny ešte v škótskom Edinburgu (z roku 1903 a majú byť najstaršie v Európe), vo švajčiarskej Ženeve (z roku 1955), v maďarskom Stoličnom Belehrade, v nemeckej Žitave, v kúpeľnom meste Baden 25 km južne od Viedne (z roku 1928) či na Kanárskych ostrovoch.

Na Slovensku ba sa mali nachádzať kvetinové hodiny ešte v kúpeľnom meste Piešťany. Určite existujú aj ďalšie miesta s kvetinovými hodinami, ale ich počet určite nie je vysoký.

Autor: Vladimír Sklenka, Foto: archív a ilustračné

Vladimír Sklenka