Prvomájový Ľubomír Motyčka: Byť tak za vodou…

Blog
8 /

A nemusieť pracovať. A žiť si bez starostí. A žiť si vo svetle reflektorov. A zbytočne sa netrápiť milovaním, len byť milovaný.

Pravidelní čitatelia mojich blogov už vedia, že mám rád Karla Čapka. Za socializmu bol často zaznávaný, ale predsa sme sa o ňom učili. A ctili sme si ho. Dnes je vlastne zabudnutý. Nepíše o sexe, nerozoberá ženské problémy, z jeho kníh akosi netečie krv a nesypú sa drogy. Koho by zaujímal.

Kto dnes pozná jeho nádherné sci – fi diela, ktoré, sa do istej miery napĺňajú v súčasnosti? Počuli ste napríklad o knihe Továrna na absolutno?

Je to taká fantázia. Vychádzajúca z toho, že Boh je obsiahnutý vo všetkom. A ak sa podarí, napríklad, dosiahnuť dokonalé spaľovanie hmotného, božská podstata sa uvoľní. A tá je nezničiteľná. Dokonale spaľujúca pec tak uvoľní božskú podstatu a teda, horenie pokračuje. Donekonečna. Pracujúci sú konečne slobodní. Sú za vodou. Žiadna otročina.

Za mestom je napríklad továreň na výrobu pripináčikov. Robí a robí. 24 hodín denne. Až tie na trhu úplne stratia hodnotu. A tak, kým sa za fabrikou zhromažďujú obrovské kopy bezcenných pripináčikov, nikde inde ich nedostať. Kto by obchodoval s niečím, čo nemá hodnotu.

Poriadok sveta sa rúti. Nikde nikto nič nerobí, všetko stráca hodnotu, zem sa trápi a božská energia chrlí výrobu. Ostávajú a základ novej spoločnosti tvoria už iba tvrdohlaví sedliaci, ktorí neveria na Boha bez práce. Ďalej orú svoje polia, sklonení a spotení, večer s boľavými chrbtami. Lebo, čo je bez práce, nemôže byť požehnané Bohom.

Chcete zbohatnúť? Nič nie je lepšie, ako niekde v Južnej Amerike ožobráčiť napríklad chudákov, ktorí pestujú kávu. Potom podržať tovar, aby stúpli ceny a na druhom kraji svete zdražela káva. Kúpim akcie, predám akcie. Som za vodou.

A my nadšene tlieskame. To sú šikovní ľudia. Taký Soros, svojimi špekuláciami dostal nejeden národ a nejednu krajinu do kolien. A dnes je filantrop. Milovaniahodný muž, lebo je šikovný.

Mám strach z ľudí, ktorí sú šikovní. Ktorí vedia, kedy čo kúpiť a kedy čo predať. Bez ohľadu na druhých, bez ohľadu na morálku a česť.

Mám rád ľudí, ktorí sa neživia šikovnosťou špekulantov, ale prácou, ktorých hrdosť rastie spolu s tým, že niečo vedia a niečo dokážu. Pre vlastné sebauspokojenie i pre úžitok druhých.

Nech žije 1. máj, sviatok ľudskej práce. Nech žije mesiac lásky. Každému zo srdca želám, aby mal nejakú čerešňu, pod ktorou by sa mal s kým bozkať. Ak niekto potrebuje, túto čerešňu na chvíľu požičiame.

Dobre sa žije tam, kde platí právo na prácu i právo na lásku.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné a archív

Ľubomír Motyčka