Ľubomír Motyčka: Viete kto je Martinko Klingáčik? Čítajte a dozviete sa…

Blog
5 /

Je to presne ako v rozprávke Zlatá priadka. Plno sľubov a na konci kruté precitnutie. A ono sa to ešte znásobuje. Akoby sa jeden s druhým pretekali, kto vymyslí väčšiu hlúposť.

Blázinec sľubov

Náš najvyšší vymyslel atómovú bombu. A mal pravdu, naozaj zabíja. Náš križiak vymyslel v testovaní druhé SNP. Múdro. Už zomrelo viac ľudí ako v bojoch SNP. Princezná – predvádzačka šiat priniesla radosť do umierania.

A dnes? Mafián s vážnou tvárou prijíma sľub špeciálneho prokurátora, ktorý má záznam v registri trestov. Kotleba sa prepadáva. Stráca voličov, ktorí majú taký výber extrémizmu, že až.

Je tu boj o referendum. Toľko ohováračiek, neprajnosti. Ale ja sa nedám prehovoriť. Verím Matovičovi, ktorý referendum ešte nedávno bránil. Veď vyťahovať minulosť je také moderné. Čo tam po súčasných problémoch. Hovorme o Ficovi, komunistoch či interrupciách.

Zľava Eduard Heger a Marek Krajčí

Zľava Eduard Heger a Marek Krajčí

Ale aj do prítomnosti treba biť. Že je tu akosi veľa samovrážd? Treba špiniť  generála Lučanského aj po jeho smrti. Hocijakou sprostosťou odpútavať pozornosť.

Človek by čakal, že vzorný kresťan, minister zdravotníctva, zaplače nad mŕtvymi na koronu. Nie, on teraz rieši prerušenie tehotenstva. Jeho spoluveriaci, minister financií nevie zistiť, ako je to s Remišovej miliardou.

No povedzte. Nie je u nás krásny blázinec? Budeme možno vyrábať ruskú vakcínu. Ale v časoch, keď bude vakcín prebytok. Ozaj a ako je to s Martinkom Klingáčikom? Tak ja dôverne volám Martina Klusa, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí (azda sa za to neurazí).

Martin Klus

Martin Klus

Okrem iného je aj poslancom mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Taký vrtký, až hyperaktívny mládenec, ktorý rád hovorí a trvá na svojom, aj keď už hádam sám vie, že sa mýli.

Tak nedávno dostal nápad, že stačí zmeniť zákon o referende, najlepšie v skrátenom legislatívnom konaní. To sa teraz tak robí  A referendum povoliť až vtedy, keď budú nejaké voľby. Lebo to, čo sa chystá, môže byť aj jeho koniec vo vláde. Predstavte si, že ani medzi vlastnými nenašiel pochopenie.

Ono, všeličo sa mení. Premiér mlčí ako princ Bajaja, prezidentka spí ako Šípová Ruženka. Akoby sa preskupovali sily a blížil sa čas obracania kabátov. A čo obyčajný človek? Len trénuj a pripravuj sa na všetko možné aj nemožné.

Dovetok: Martinko Klingáč z rozprávky

A na záver pre tých, čo nepoznajú rozprávku Zlatá priadka. Martinko Klingáč je jednou z postáv tejto rozprávky od Pavla Dobšinského, v ktorej má mladá Hanka za jednu noc upriasť z konope a slamy zlatú priadzu. Ak sa jej to podarí, môže sa vydať za pána, no ak nie, dajú ju zmárniť.

Na pomoc jej prichádza Martinko Klingáč, ktorý ju síce naučí robiť zlatú priadzu, no má podmienku: presne o rok má Hanka buď uhádnuť jeho meno, alebo si ju odvezie na fúriku preč a zoberie za ženu.

Martinko Klingáč sa napokon prezradí sám, keď v lese tancuje okolo ohňa a spieva si pesničku, v ktorej spomína svoje meno. Hankin manžel, ktorý ho pri tom spozoruje, prezradí jeho meno ustarostenej Hanke…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka