Ľubomír Motyčka: Veštenie z gule – aké bolo i bude počasie

Blog
0 /

Hurá, je tu vytúžené a vysnívané leto. Kým po iné roky sme si už počas jarných mesiacov občas užívali tridsiatky, teraz sa nám konečne splnil sen o výdatnom daždi. No až taký výdatný byť nemusel, ale prírode nerozkážeme.

Pamäť mi ešte tak často nezlyháva. A spomínam si na letá po roku 1970. Na bystrickej pláži sme sa ani neukázali, malé dcérky chodili aj uprostred leta v štrikovaných pulóvrikoch a dovolenky sme užívali na Táľoch. V rozhlasáckej chate bez záchodu, vody a elektriny…

Kúrili sme v sporáku, lebo boli studené letá, vodu som nosil zo studničky, drevená búdka bola v hore, bez dvierok a s výhľadom na turistický chodník, čítali sme večer rozprávky. Pri sviečkach. Okolo rástli huby….Krásne dovolenky. Boli sme mladí, nechýbala nám láska, boli sme šťastní.

Raz sme boli aj na Domaši. Keď teplota vzduchu vystúpila na 25 stupňov a voda mala 19, kúpali sme sa ostošesť. Deti sme nešli dostať z vody. A do Dudiniec sme chodili, keď bolo 23 stupňov.

Vo vybavení sme mali vždy dáždniky a pršiplášte. A zbehali sme na našom trabante, čo sa len dalo.

Áno, postupne sa naše sny stávali náročnejšie. Vidieť tak more. Je naozaj slané? Aké to je, keď je niekde horúco? Spomínam si na otvorenie jednej letnej olympiády v Helsinkách. Tribúny boli prázdne. Bol tak krásny slnečný deň, že Fíni dali prednosť pobytu v prírode.

Prečo o tom tak zdĺhavo píšem? Chcem Vás na niečo pripraviť? Na to, že Bystričania si tohto leta veľa pláže neužijú? Prevádzovateľ plážového kúpaliska nech len nelamentuje. Roky som tvrdil, že to musí byť niečo ako kultivované letné stredisko. S kvalitnými službami. Stal som sa persona non grata. A dnes už vlastne pláž ani neriešim. Nie je o to záujem. Už to nie je moja vec. Načo sa pchať niekde, kde nie som vítaný…

Slovensko je dnes iné. Ponuky služieb sú bohaté. Aj do daždivého leta, ak také bude. Francúzi a s nimi aj Rusi tvrdia, že na juhu bude horúce leto. Sever by mal byť priemerný.

Hm, naše letá boli už nadpriemerne teplé. Tak sa pozrime aj k Nemcom. Podľa meteorológa Petra Jurčoviča to vyzerá na mierne podpriemerné leto. V Nemecku. My sme trošku južnejšie, tak na hranici severu a juhu. Čo u nás prevládne?

Nuž čo, kto chce byť doma, kúpi si pršiplášť a bude sa tešiť z húb a teplého čaju. Lebo sú aj iné hodnoty ako horúce slnko. Napríklad poznanie. A to môže byť aj zadarmo.

Kto na to má, nech si vyberie. Slovensko, Čechy alebo horúce morské pláže. Nikomu nič nevnucujem. Len trochu mentorujem a poúčam. Najkrajšia dovolenka je tam, kde je láska.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka