Ľubomír Motyčka: To sa nikto nenájde, kto pofúka boľačku duše?

Blog
10 /

Je všeobecne známe, že nemám rád Matoviča, ani ten jeho zlepenec obyčajných ľudí a „osobností“ pozbieraných z ulice. Tak isto chápem, že dovoz vakcíny z Ruska bola partizánčina, typický prejav Matovičovej politiky. A že v jeho neregistrácii je politika. 

Komu mám však veriť? Z medicínskeho hľadiska asi človeku, ktorý mi veľakrát pomohol. Patrí do poradného zboru ministra zdravotníctva v oblasti vakcinácie a tvrdí, že Sputnik je výborná vakcína. Alebo človeku, ktorý, keď budem umierať, začne meditovať o etických či geopolitických otázkach a ja skonám s krásnym pocitom, že som bol liečený prísne eticky?

Boli časy a aj sú. Oveľa silnejšie ako vtedy. Ako sa tomu hovorilo? Obmedzená suverenita pod vedením Sovietskeho zväzu. Koľko je rečníkov, čo zúria a potrebujú sa politicky vyjadriť. Zdá sa, že Matovič narazil na tvrdý odpor služobníkov USA či Únie. Darmo skladal prvý sľub vernosti na veľvyslanectve USA. Je zle. Vernosť sa potvrdzuje trvalým posluhovaním. Zákony porušujúce ústavu, to môže byť, zákony ohrozujúce ľudskú dôstojnosť, aj to je maličkosť. Len nie vlastná myšlienka.

Korčok včera vyzeral, akoby sa bál telesného trestu. Klus dnes rozprával tak, že sa elegantne vyhol priamej odpovedi na otázku zákazu lietania do Senegalu. Stalo sa v Čechách. Tomu rozumiem. Reprezentuje záujmy bohatých a pyšných liberálov SaS. On nemôže ísť proti svojim. Zemanová to svojim výrokom nádherne potvrdila. A stala sa neslávne slávna. A možno kvôli Sputniku padne táto vláda…

Akože ľavicoví liberáli nezačali ani brechať, rovno zavýjajú. A odhalili karty. Aj Progresívne Slovensko či Za ľudí je vlastne jedna strana. Ako „správni“ liberáli šíria namiesto tolerancie pýchu a zlo.

A objednaná ruská vakcína, to je podľa nich niečo strašné. Lebo my nie sme suverénny štát, my sme vazali s obmedzenou suverenitou.

To sa nenájde jeden politik, ktorý by povedal, že ak by aj boli so zeleným pasom problémy, on je tu predsa na to, aby bránil záujmy Slovenska a jeho občanov, hanebne poškodzovaných doterajšou vakcinačnou politikou EÚ, ktorá nás odstavuje na druhú koľaj?

Niekde nevedie čo s AstraZenecou a u nás sme, ešte aj tí ohrození, v domácom väzení. Nemôžeme ani len pohladiť vnúčatá. Žijeme sociálne izolovaní a kŕmení strašením a nezmyslami. Pritom všetky vakcíny sú schválené len podmienečne. Ale, my si zase volíme cestu sebabičovania. Ako nesvojprávni panáci. V službách mocných a peňazí?

Dnes ráno moja vnučka plakala. Včera sa trikrát menilo, či ide alebo nejde do školy. Už aj ona má z toho nervy. Prečo ju nemôžem objať? Prečo je aj ona obeťou svinskej politiky a intelektuálneho rozjímania?

Na záver som vybral fotku z Rodosu. Prečo? Najslávnejšie obdobie ostrova v antike bolo vtedy, keď vládcovia múdro lavírovali medzi mocnosťami toho sveta. Keď sa jednoznačne pridali na jednu stranu, vyhrala tá druhá a ostrov sa dostal do úpadku…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka