Ľubomír Motyčka: Spor o M a N v Banskej Bystrici

Blog
15 /

Bystričania z Fončordy môžu byť šokovaní. Kedy zmizne tento problém z mapy sveta? Pozrime sa, čo sa to deje.

Bolo to už veľmi dávno. V Banskej Bystrici vznikali nové ulice. Medzi nimi aj Oremburská. Po čase sa ukázalo, že je to chyba. V Rusku je mesto Orenburg. Poviete si, sranda. Už to tak máme pol storočia.

Vo svete sú pokazené známky dokonca obyčajne tie najvzácnejšie. Chyba. Je to vážny a dramatický problém. Možno jeden z najväčších. Na komisii kultúry som sa dozvedel, že trvá už takmer 25 rokov.

Na podnet občana, ja napíšem aj „udavača“, to rieši dokonca ministerstvo kultúry a má s tým čo robiť aj ministerstvo vnútra. Veru tak. Bytmi, stavom ciest a chodníkov sa ministerskí úradníci nezaoberajú.Jedným písmenkom áno.

Pred týždňom komisia rozhodla o zmene písmenka. Takže všetky doklady, adresy, faktúry bude jedna ulica meniť. Ja som si povedal, že je to tupá šikana a ako jediný som bol proti.

Našťastie si pár ľudí sťažovalo a dostalo sa to do rúk primátora, ktorý povedal, že nie. Spolu s celou mestskou radou. Prehodnotiť.

A veľký, priam existenčný problém bol na svete, teda na komisii. Litere zákona treba vyhovieť. Tak isto aj byrokratom na ministerstve. Lebo platí: „Byrokrati všetkých úradov, spojte sa.“

Nie, Oremburčania sa nemusia báť. Nakoniec som pri hlasovaní už nebol sám. Ale pozor, upokojenie nastalo až po prísľube, že sa k problému vrátime. Čiže, zase budeme zabíjať čas..

Po komisii ma čakala zdrvujúca kritika. Za nevhodné správanie sa. Nepatrí sa hovoriť priamočiaro. Pravda, až keď som tam nebol. Spomínam si, ešte za socializmu, som dostal tiež upozornenie na hladké slová, ktoré sa patrí používať. Vtedy som to prirovnal ku guličke hovnivála. Patrí sa vyjadrovať pekne, ako tá gulička. Nikto však nezmení fakt, že je to h…. a smrdí.

Ako pomôcku psychického zdravia vo svete byrokracie, kolektívneho a individuálneho hlúpnutia, občas používam satiru a nadsázku. Kultúrny svet by to mal pochopiť. Tvorivosť (a nie byrokraciu) by mal dokonca podporiť.

Tu sú teda moje návrhy na riešenie problému. V každom prípade do toho zapojiť EÚ. To ihneď.

A potom vytvoriť v Orenburgu konšpiračnú skupinu, ktorá bude chcieť prozápadnú orientáciu. A my, z ich hľadiska, západ predsa sme. Skupina získa vplyv a bude žiadať názov mesta podľa našej ulice.

Keďže máme s ňou také problémy, celú ju zbúrajme. To je ďalší nápad. Na tom mieste vytvoríme osadu a jej obyvatelia dostanú štátnu podporu. Aspoň budú mať televízie kam chodiť na reportáže.

Vidíte, ako sa mi kotia nápady? To je priam kultúrny vplyv. Nakoniec to najlepšie. Urobíme si partnerské mesto na Novom Zélande a podľa neho pomenujeme bývalú Oremburskú ulicu. Bude sa volať ulica:

Taumatawhakatangshargakuauauotomaotomateaturipuhapikimaunagahoronupakapkaiwhenuakitanatuhu (pomenovanie kopca na juhu regiónu Hawke’s Bay na Novom Zélande – najdlhšie na svete).

Prosím odborníkov, aby správnosť napísaného názvu overili. Predstavte si, čo by povedali ministerskí úradníci, keby tam vznikla chyba. Smejem sa cez slzy, ale s vekom ubúda nádej…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka