Ľubomír Motyčka: Slnečný deň pre Banskú Bystricu, zahanbujúci pre Banskobystrickú alternatívu

Blog
10 /

Pôvodne som sa chcel po mestskom zastupiteľstve venovať najmä tomu, čo sa ide v Banskej Bystrici robiť v mestských častiach. Ale netreba, lebo Klub nezávislých poslancov mesta má na Facebooku veľmi dobrý status. Inšpiroval ma aj kolega Sklenka.

Rovnako dobrý status má aj primátor mesta Ján Nosko. A aj mnohí ďalší. Ja som po zasadnutí mestského zastupiteľstva pomalší. Už sa ľahšie unavím. Inak Noskov status je pre lepšie hľadanie aj na Bystricovinách. Ja som si všetky statusy  prečítal. Okrem poslancov, ktorí ma zablokovali. Aby som nevedel, čo píšu.

Takže, áno bol to veľmi úspešný deň na zastupiteľstve. Pre mesto a jeho občanov. Nič však nejde ľahko. Pri úveroch sme sa zasekli na téme park. Treba si brať úver. O eurofondy sme už prišli, čakáme na nový operačný program. Bol to vtedy „veľký úspech“ aktivistov. Teraz sa zase pokúšali zmariť rekonštrukciu parku cez alternatívnych poslancov.

Do boja nasadili úradníka Katreniaka z Okresného úradu a pani Kasovú z VÚC. Obaja odborníci z BBA najmä na znepríjemňovanie života normálnym ľuďom. Už od roku 2017 hádžu parku polená pod nohy. Ale, už to nezastavia. Čo ako chcú. Už ich máme plné zuby. PARK BUDE!

Na obed bolo slovo pre verejnosť. Stalo sa niečo nehorázne. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí, teda člen vlády, prečítal stanovisko aktivistov k spoločnému programovaniu Banskej Bystrice a Zvolena, proti oficiálnemu záujmu nášho mesta. Pán Klus, ak tomu porozumiete, stúpili ste riadne vedľa. Ale na to ste z vlády už zvyknutý.

To je ďalšia téma, ktorou Banskobystrická alternatíva a aktivisti traumatizovali verejnosť celé týždne. A zavádzali. Za roky, ako som poslancom, sú to stále tie isté mená. Ale, možno už čoskoro pôjdu na predčasný politický dôchodok.

No a zase sme riešili vyháňanie hazardu z nášho mesta. Z toho bolo tiež pre mňa jedna populistická téma na úrovni Matovičovej politiky. Ani som nehlasoval, lebo takéto zbytočné politikárčenie sa mi hnusí. Tak ako už skoro celému Slovensku. Dobre, nie zákaz, ale dramatické obmedzenie možného výskytu sme prijali. No a večer som potom v televízii sledoval reklamu na online casíno. Myslím, že tu ide nakoniec len o boj nejakých záujmových skupín a tretí sektor tomu len napomáha.

No a potom už konečne prišiel pán Ledecký. Štátny tajomník Remišovej ministerstva. Toho, ktoré si hľadá agendu a súťaží o najnekompetentnejšie slovenské ministerstvo.

Vladimír Ledecký

Vladimír Ledecký

Téma bola samostatné alebo spoločné územie UMR so Zvolenom. Máme sa rozhodnúť do 15. februára, ale aj počítať s dôsledkami, keď to nebude podľa ministerstva. Obyčajný primitívny nátlak. Lebo oni majú metodiku, lebo Brusel. Pred pol rokom bolo všetko inak, teraz zasa inak.

Dá sa to čítať z viacerých hľadísk. Banskú Bystricu a vlastne aj Zvolen podporili všetky krajské mestá. Aj Únia miest ako aj komisia regionálneho rozvoja a cestovného ruchu pri VÚC. Áno, chceme spolupracovať so Zvolenom a Zvolen s nami. Ale každý so svojím prirodzeným UMR. Bez byrokratizovania rozvoja, s hľadaním prirodzených prienikov, ale nie diktát.

Na túto tému štátny tajomník v poslednom čase hovoril už trikrát a ešte nikdy nič nepovedal. Len všeobecné táranie. Nakoniec, keď sa začali otázky poslancov, zo zasadnutia zdrhol. A nechal to na svoju piatu kolónu – Banskobystrickú alternatívu.

To sa už k slovu dostal aj poslanec Kapusta. Tento expert na všetko to všetko rozvíril a nechutne útočil na primátora. Bez pádnych argumentov. Ako politik má šancu. Buď v tejto vláde, keď bude robiť ako teraz alebo dlhodobo, ak dostane rozum a začne robiť slušnú a rozumnú politiku. Do diskusie sa zapojila slohovou prácou aj pani Kasová, odborníčka z VÚC. Prečítala niečo, čo sa jej hodilo, zvyšok vynechala. To sa teraz nosí.

Hana Kasová a David Kapusta

Hana Kasová a David Kapusta

Predseda klubu BBA Martin Úradníček by svojim príhovorom mohol reprezentovať nejakých zväzákov na konferencii komunistickej strany, ako za starých čias. Bez obsahu, samá fráza, plytkosť. No, hanba.

A ešte viceprimátor Milan Lichý na Facebooku, tiež za alternatívu. On ma vlastne priviedol k tejto téme. Odpútaval pozornosť od skutočného problému, akože vtipným historizovaním. Lenže, teraz nie čas na hru slov. Treba ľuďom hovoriť pravdu.

Až som nakoniec získal presvedčenie, že okrem Kapustu si túto tému neosvojil nikto z alternatívy. A ani štátny tajomník. Predčasne odišiel a diskusia alternatívy bola až detinská. Načo ten cirkus vlastne bol?

Ale, v čom je podstata? Zvíťazil zdravý rozum. Mohli sme síce rokovať do obeda a nie do tmy, ale aj to patrí k politike a demokracii. Len sa netreba dať. Lebo MÚDREJŠÍ ustúpi HLÚPEJŠÍ postúpi. Na Matovičovi vidíme, ako to potom dopadne. My sme neustúpili a BBA zostalo v hanbe. Išli proti mestu na strane ministerstva a to im nevyšlo. Treba si to zapamätať pre budúcnosť…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka