Ľubomír Motyčka: Prečo nemám rád nové apartmány

Blog
0 /

Asi je to normálne. Všetci v sebe nesieme rozporuplné pocity. Môj vzťah k apartmánom sa formoval v Chorvátsku.

Domáci občas polial, jeden, v Molunate chodil za mnou ešte aj na pláž. Žena by mu inak nedovolila, ale mal hosťa a hosťa si treba uctiť. A nebudem predsa piť sám. Vždy sme si pripili.

Akosi som si zvykol, že pri mori sa neleží, ale chodí, šoféruje a fotí. Apartmán bol výborný proti nude. Odchádzal som od vody o dve hodiny skôr. Bolo treba navariť. Na tento trik prišiel aj jeden vnuk a chodil so mnou. Nemusel byť na slnku, hral sa na terase.

A aby ste si nemysleli. Aj manželka si osvojila takúto filozofiu. Nakoniec sa priznala, že si pamätá len to, kde sme niečo videli a zažili. Dni, keď sme len ležali, jej akosi splývajú.

Veľmi sa mi páčilo kupovať miestne suroviny. Od paštiky a ako pribúdalo peniažkov až po pažský syr a pršut. No a keď bolo lepšie, večer sa manželka vyobliekala a šli sme do reštaurácie.

Dozvedel som sa, že severania majú apartmány dlhodobo radi. Lepšie im to vyhovujú, ako tlačenica v rámci all inclusive. Mne sa dokonca stalo, že z hotela sme s manželkou pred výbornou večerou ušli, aby sme si ju zaplatili v domáckej reštaurácii. Bože, to bol zážitok.

Človek sa s domácimi porozprával, ochutnal niečo, ja som vždy hrdo balil na ponúknutie bryndzu, oštiepok a parenicu. Jednoducho, bolo to také ľudské.

A potom sa všetko začalo kaziť. Na miestach parkovísk vyrastali nové apartmány. Na okrajoch dedín vznikali troj, štvorposchodové činžiaky. No, hrôza. Že sa niekto opláchol a kúpil , to mi neprekáža. Ani len to, že bohatí zase zbohatli. Škoda však tej krásnej prírody.

To isté platí na Slovensku. Presne ako Chorvátsku. Je to úžasne výhodná investícia. Tak tvrdí reklama. Ja však, aj keď sa zriedkavo rozprávam s niekým na túto tému, mám už desať príbehov o nevýhodnosti takejto investície. Je to len kšeft pre developerov.

Na rozdiel od hotelov, tu v podstate nepribúdajú služby, pracovné príležitosti, nič, len poškodená príroda. Netvrdím, že apartmány nemajú v cestovnom ruchu miesto, musí to však byť len malý a bezvýznamný segment trhu.

A úprimne, drevená chata bez elektriny, so studničkou a dreveným záchodom, mi je prednejšia. Nezabudnem na čítanie detských kníh pri petrolejke a večerné pišťanie detí, keď išli na záchod a naschvál si sfukovali sviečky.

Myslím, že po korone sa v plnej nahote ukáže „výhodnosť“ kšeftu s apartmánmi pri mori. A moje ilustračné foto? Ďalšie apartmány na Slovensku…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka