Ľubomír Motyčka: Prachy sú prachy

Blog
5 /

Všetci mocní by boli radi, keby sme sa na Facebooku chválili len tým, čo kto varí a čo kto je. Tak začnem aj ja. Vyložil som si nohy na konferenčný stolík, ešte som mohol, lebo k televízoru neprišla manželka, ktorá to neznáša.

Zajedal som si rožky s bryndzovou nátierkou (u nás tomu hovoríme šmirkas) a sledoval ranné televízne správy. Zaujala ma informácia o protibabišovských demonštráciách v Čechách. Najväčšia s počtom 1 500 protestujúcich, ostatné boli výrazne menšie.

Vďaka, aj to je pripomenutie si, aj keď nepriame. O tom, že vo štvrtok budú demonštrácie v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Keby proti Babišovi, to by toho bola plná televízia. Ale proti Matovičovi? Koho by to zaujímalo. Tak ja len namiesto médií. Štvrtok o 17:00 hodine v Banskej Bystrici na Námestí SNP. Som zvedavý na vývoj.

Včera som mal tiež nohy vyložené na stolíku a zaujala ma, už niekoľkokrát opakovaná a teda asi strašne významná správa. O tom, ako sa na sezónu pripravuje v Chorvátsku ostrov Vir. Nepoviem, keby Istria, keby Makarská, ale Vir? Čím je výnimočný? Platí si reklamu? Ale v správach?

Ja ten ostrov poznám. V rámci poznávania som si ho na jeden deň užil. Na jeho konci som sa dokonca šnorchloval pri majáku. Dnes je to vraj luxusný hotel. Našiel som prekrásnu pláž. Na brehu skaly a kríky, vo vode jemný piesok a neskutočne čisté more.

A čo som videl predtým? Stovky a stovky apartmánov, teda ulíc a novými, v priemere dvojposchodovými činžiakmi. Apartmány sú obsadzované len sporadicky, takže som to hodnotil ako mŕtve malé mesto. Služby niet komu ponúkať a tak ich je málo. Pláže nelemujú borovice, je to pustatina. A dno nie je z okruhliakov tisícročia hladených morom. Je to v lomoch drvený kameň, Na drobno, ale piesok to nie je.

Po dni na ostrove Vir s romantickým mostom som si povedal. Tretia liga. Teda, až na pláž pri majáku.

Takže, prečo je ostrov tak propagovaný? Jednoduché vysvetlenie. Ostrov Vir rozpredali naši developeri stovkám Slovákov. Medzi nimi sú aj mediálne vplyvní majitelia apartmánov, apartmánových domov a možno aj ulíc. Nuž, boli šikovní. A ceny výrazne nižšie ako v atraktívnejších oblastiach Chorvátska.

A teraz potrebujú hostí. Apartmány na ostrove Vir treba obsadiť. Vyhráva ten, kto má silnejšie lakte.

Niekoho som teraz možno naštval. Keď ide o prachy, nepoznáme ani brata. A niekto si naivne myslel, že prinesiem aj nejaké novinky zo sveta cestovného ruchu. Môžem len tlmočiť slová istého múdreho človeka. Vládne chaos, všeličo sa plánuje, ale nikto nič poriadne nevie. Možno o niekoľko dní…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka