Ľubomír Motyčka: Podarí sa mi písať bez zábran?

Blog
2 /

Každý z nás má v sebe isté regulácie a zábrany. Alebo skoro každý. Obyčajne platí, že čím je niekto hlúpejší, tým je sebavedomejší.

To vidíme aj na tom, čo sme si zvolili. Na Kisku sme už aj zabudli, máme odborníka na ekonomickú pomoc tým, že v reštauráciách povolíme fajčenie, máme odborníka, ktorý sa pri sexe zabudne a nevie si urobiť ani diplomovku, máme úbožiatko, ktoré trieska hlúposti v takom tempe, že si ich ani nedokážeme užiť.

A myslíme si, že to je všetko? Mám svoje roky a snažím sa pozerať dopredu. Akí politici prichádzajú? Tam hore čím ďalej, tým horší. A tí, čo sa driapu k moci?

Vidím faloš, účelové konanie, snahu nič nerobiť, len získavať politické body. Už vidím, kto bude kandidovať na primátora. Do značnej miery sa cítim byť vyhorený a mám svoj vek. Nebude už zo mňa ani poslanec. Lenže, pozerám sa, kto príde…

Akýmsi vrcholom kariérizmu v Banskej Bystrici je Igor Kašper. Spoznal som ho na poslaneckom klube, kde sa mi zdalo, že je už druhý po Ficovi. A pritom bol strašne povrchný. Čo samozrejme, v politike nie je na prekážku. Nedostal sa do Smeru, nechceli sme ho za kandidáta na šéfa VÚC. Chytal sa v SNS, ale ani tam ho nechceli. Tak bol nezávislý.

A zrazu hop a už bol krajský predseda strany SME RODINA. Strany s najúžasnejšou predstavou o rodine. Takou sicílskou…

Už je poslanec NR SR a člen predsedníctva strany. Úžasná kariéra. Veď pretlačiť sa medzi dámy pochybnej povesti je isto neľahké. A určite vychádzajú dobre. Len treba byť poslušný. Počul som do telefónu kričať, priam hystericky, Kollára na svojho pracovníka. Ako otrokár na otroka.

Ale teraz mi ide o iné. O morálku. Aj teraz prebiehajú diskusie o tom, čo a kto je so svojím podvodom morálnejší. Čo sa to snažíme brániť? Čo sa to snažíme merať? Keby nebola celá spoločnosť prelezená nemorálnosťou, tí hore by ani nemohli byť hore.

Je napríklad všeobecne známe, že pán Kašper sa vždy rád chválil cudzím perím. Ako poslanec mesta necháva za sebou trpké skúsenosti a poznatky tých, ktorých odkopol. Najnovšie on a minister dopravy riešia problém ciest v kraji. Že ide o dvojročnú prácu odborných pracovníkov a poslancov kraja? Nie, to on.

Ja, pán Kašper, ako poslanec VÚC budem trvať na prísnej kontrole toho, čo skutočne urobíte. Všetci sa vám pritom budeme pozerať na prsty. Obávam sa, že o vašej morálke možno s úspechom pochybovať.

A budúci poslanci? Obyčajne sa miestnej politiky chytajú tým, že sú proti niečomu. Problém nestavajú ako sa dá, ale ako sa nedá, organizujú protesty, prejavy nespokojnosti. A všetko na ostrie nože. Naposledy „vyhrali“ s parkom. Mesto to stojí 1,6 milióna eur.

Moje skúsenosti? Keď som sa ozval, nasledovali nadávky, opľúvanie, mediálny lynč. Vždy, keď som mal iný názor. Až som pochopil, že to nie je náhoda. Tie postupy a vo všetkom sa priveľmi zhodujú. Naposledy mladý nadšenec zo Severnej. Toho strašne naštvalo, že nedošlo k poriadnemu boju a že sa vlastne zosmiešnil.

Jedna aktivistka zneužila moje zdravotné problémy, aby ma opľúvala za to, že som často chýbal na občianskej rade. Predtým nikdy nikoho, len mňa. Darmo som vysvetľoval, dobre pomastený mlyn stále melie.

Všetci máme právo vyjadriť svoj názor. A vy ostatní s úctou počúvajte. lebo je demokracia. Milé dámy vysvetlím vám teraz ako je to s rodením. Však je to hlúposť. Lebo aj občiansky názor musí mať hlavu a pätu.

V USA sú dramatické nepokoje. Nech sa im hovorí ako chce, je to predovšetkým anarchia a tupá deštrukcia, ktorá preskakuje už aj do Európy. Všetky majú jednu, priam naučenú podobu. Čo je ich cieľom? Netrúfam si povedať o čo ide, ale viem naisto a tak si to trúfam napísať, že aj v Banskej Bystrici žije z USA príchodzí školiteľ aktivistov. A ich metódy sú nápadne podobné tomu, čo sa deje vo svete.

Ak prijmeme hodnoty morálky a slušnosti a prestaneme voliť darebákov, ak dáme prednosť práci a nie čistému marketingu, ak spojíme isté konzervatívne hodnoty so sociálnymi, teda tým, čo tu vždy bolo, nemusíme sa báť ani podvodníkov v politike, ani Američana v Bystrici. Morálka je najsilnejšia zbraň demokracie.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka