Ľubomír Motyčka: Plážové kúpalisko ako problém na večné časy

Blog
12 /

Ako poslanec sa už niekedy musím hanbiť za to, že som hlasoval za nájomnú zmluvu s pánom Sninským. Ja viem, že problém je rozsiahlejší. Môžem prstom ukázať na vtedajšieho primátora Ivana Saktora, že podpísal dodatok, ktorý sa už schvaľovať nemusel. Lebo všetko už bolo preinvestované. Neverím.

Roky som problém kritizoval a snažil som sa aspoň o čiastočnú zmenu. Až kým som pre prílišný radikalizmus nebol viac – menej  trochu odstrčený z diania. Situácia dozrela tak ďaleko, že som na pláž prestal chodiť. Ako zákazníkovi sa mi nechcelo počúvať sťažnosti ľudí, ich pripomienky, prípadne zlomyseľné poznámky.

Načo aj. I tento rok som už počúval názory natlačené do hlavy ako kaleráby o tom, aké je to ťažké a bez zárobku. Jednoducho, on každého ukecia. A nie je toho, kto by povedal: „Ak to nevieš, prestaň a choď od toho.“ Lebo on to naozaj nevie.

Takže ako? Musím do toho zase strčiť nos. Aj keď je uznesenie zastupiteľstva o rokovaní s nájomcom. o odovzdaní plážového kúpaliska mestu právoplatné. Lebo sa nič nedeje.

Je viem, že nastal aj pokrok. Časť s bazénmi je zväčša čistá a v zásade v poriadku. Starý bazén, keďže hrozil zrútením, je opravený. Služby sú aké sú. Lepšie ani nebudú, kým budú v rukách jedného človeka. Bolo by však bláznovstvo pustiť si tam konkurenciu. Čo preboha keby sa ukázalo, že sa to dá aj lepšie? 

Ale dobre. Inak, zistil som, že najobľúbenejšou témou pána Sninského je vyhrážať sa zvýšenou cenou. Donekonečna. Jediný spôsob ako zarobiť. 

Vlani na záver sezóny mi pán Sninský nedal odísť. Rozprával mi o plánoch na tento rok. Vraj, ako zriadi cukráreň v hornom bufete nad starým bazénom. Nenechal som robiť zo seba blázna, tak som si to šiel tohto roku overiť. 

Aj detský kútik s absurdnými hojdačkami ostal nezmenený. A vraj uvidím, aké krásne bude jazero, niekdajšia pýcha Banskej Bystrice. Už sa začalo s vysádzaním vodných rastlín, tak aby z tohto bolo biokúpalisko.

Ak má byť množstvo žaburín biokúpaliskom, tak je všetko v poriadku. Tak, ako v rade nastúpená burina ku grilu, niekdajšiemu ostrovčeku. Je to inak veľká rana tradíciám plážového kúpaliska. 

Tieto dve letá ukázali, že keď oslabol tlak, oslabli aj aktivity pána Sninského. Nielenže sa mu nedarí urobiť z pláže spoločensko – športové centrum na celý rok, on sa o to už ani nepokúša.

Je mi strašne ľúto, keď čítam diskusie ľudí. Sú priveľmi naplnené konkrétnymi negatívnymi skúsenosťami. A preto, alebo aj preto sa znovu ozývam. A dnes viem aj to, že bola hlúposť- aj moja – uveriť, že súkromný podnikateľ je vždy lepší ako štát či samospráva.

Slovensko má dnes plno vzorných mestských a obecných kúpalísk..A len tak náhodou som sa ešte k niečomu dostal. Nafotil som biokúpalisko Krtko vo Veľkom Krtíši. Tam to normálne funguje, u nás v Bystrici nie a nie. Takže prvé fotky sú moje z biokúpaliska v Krtíši a jedna skoro až pekná z Banskej Bystrice, zvyšok ilustračné,  ako to je či mohlo by byť…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka