Ľubomír Motyčka: Pelle má právo do toho hovoriť

Blog
7 /

Len viacerí strašne rýchlo zabúdajú. A na to sa mnohí politici spoliehajú. Suverénne skáču od jednej hlúposti k druhej, veď volič zabudne a pred voľbami ho marketingovo opäť dobehneme.

Ja som nezabudol na dva roky, keď na čele vlády stál Bystričan Peter Pellegrini. Pokoj, kultúrnosť, serióznosť. Iste, pretkávaná výčinmi dnešnej koalície, ale aj chybami. A spomínate si, ako kultivovane zvládol nástup vtedy ešte takmer neznámej epidémie?

Darmo bude taký Krajniak tvrdiť, že to “my“. Figu borovú. Bol to Pellegrini a ľudia okolo neho, ktorí po márnom boji o očistu Smeru založili HLAS – SD. Z tohto môjho názoru neustúpim ani o centimeter.

No ale nechajme to tak. Je len, že bývalý premiér, ktorý správne riadil prvú vlnu boja proti pandémii, má právo hodnotiť dnešnú koalíciu. A nie je pravda len to, že potrebujeme pokoj. Áno, aj zmiernenie napätia. To však nepríde, kým Matovič nepôjde do čerta. Aj so svojimi kolaborantmi.

V pondelok si znepriatelil už aj ľudí, ktorí mu doteraz akosi držali palce. Nie preto, že by ho ľúbili, ale volili ho a stále mali pocit, že je pod tlakom a musí sa to zlepšiť. A tí, ktorí ho doteraz mierne kritizovali, dnes už nenachádzajú slov.

4 300 mŕtvych! To je najnovší marketingový údaj Matoviča proti Sulíkovi. Číslo vyššie ako skutočnosť. Ale, milý premiérko, neskoro. Čísla po silvestrovských oslavách už budú pomaly opäť klesať. So svojim plošným testovaním si mal prísť skôr. Teraz už vstúpiš do rozbehnutého vlaku. Akéže budeš mať zásluhy?

No veď ty sa postaráš, aby tie dlhé rady zase urobili svoje a rast sa obnovil. A potom donekonečna. Až do minutia celosvetových zásob antigénových testov. A že sú tie testy, ako tvrdíš, nekvalitné a nespoľahlivé? A to ti kto prezradil? Všetci to vedia už od začiatku…

Ale ty si premiér, tak ako tvoj minister križiak či svätuškár, spolu nesiete zodpovednosť. Ako aj všetci kolaboranti. Ty si ako premiér za všetko najviac zodpovedný. A všetci ostatní svojim dielom. Pelle má jednoducho pravdu.

Križiaka v českej uniforme som nespomenul náhodou. Alebo sa mýlim a to porovnanie s SNP povedal niekto iný? Ty si mal v hlave len novú „atómovú bombu“.

A vieš ty, koľko ľudí na Slovensku zomrelo len počas samotných bojov v SNP? Zhruba 3 500. Podľa teba to bola asi len prechádzka ružovou záhradou. Bolo ich menej, ako reálne umrie za tvojej vlády.

Nechcem zhadzovať obetavých ľudí, ktorí sa do testovania zapoja, tobôž nie tých, ktorí budú stáť v mraze.  Len preto, aby sa ukojila túžba nášho premiéra, ktorý asi ešte nič nepočul o vitamínoch či podporných liekoch v čase choroby, ktoré treba nasadiť skôr, ako príde na rad nemocnica.

Kým sa svet zaoberá očkovaním, ty stále len plošným testovaním. Už si z toho asi aj ochorel.  Neviem, aká je to diagnóza. Mal by sa na teba pozrieť nejaký lekár špecialista… 

Na Slovensku máme Múzeum SNP a Ústav pamäti národa. A čo ostane po tebe, ako sa zapíšeš do dejín? Možno niekoho podnietiš, aby sa zrodilo Múzeum genocídy národa. Ktovie, aké fotky si tam budeme robiť…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka