Ľubomír Motyčka: Pán minister Doležal, posielam Vám otvorený list

Blog
3 /

Vážený pán minister dopravy a výstavby SR, 

je v záujme Banskobystrického regiónu prinútiť Vás, aby ste si nás všimli. Pomôže pritom aj poslanec Kašper?

Ako ten čas letí. Minister obrany pán Naď nám tlačil do hlavy kaleráby o tom, čo všetko bude treba urobiť z hľadiska bezpečnosti, aby sa (možno) podarilo obnoviť civilnú leteckú dopravu na letisku Sliač. Vykrúcal sa, až kým mu nepraskli nervy.

Viete, pán Doležal, ja som otravný a nedám sa odbiť. Tak minister obrany priznal, že nič vlastne netreba, že civilná doprava na letisku Sliač môže po rekonštrukcii pokračovať. Tým dal čierneho Petra do Vašich rúk.

Poslal som, myslím, rozumné a vecné otázky Vášmu hovorcovi a poradcovi. Odpovedal všeobecnou frázou. Ale to sa nerobí. Buď to nevie alebo pohŕda občanmi nášho regiónu.

Takže znovu. Nech Vám tie otázky ukáže. Mne ide o to, aký bude princíp fungovania a ako sa pripravuje stratégia letiska na Sliači. My ho potrebujeme nielen na charterové lety do zahraničia, ale aj na rozvoj leteckej dopravy smerom na Slovensko. Teda na rozvoj cestovného ruchu, čo je tiež vo Vašej kompetencii.

Ďalej je to letecká nákladná doprava, preprava súkromnými lietadlami či preprava transplantačných orgánov…Aká bude spolupráca so subjektmi cestovného ruchu, kúpeľmi i samosprávou? A navyše sa ešte pýtam, čo je a čo bude s kvalifikovaným personálom? Ľudia nie sú handry. Odborníci sa rozutekajú, lebo nemajú istotu možného návratu.

Veľmi dobre chápem zložitosť situácie. Ale to nie je dôvod na výhovorky. Stále viac si myslím, že súčasná koalícia vydrží. Pevným spojivom sú spoločné výhody. Ale, ona sa raz skončí. A potom, ktovie čo bude?

Ani Vy ako minister dopravy a výstavby ešte nebudete v dôchodkovom veku. A ani pán Kašper, poslanec Národnej rady SR za SME RODINA z Banskej Bystrice. Koľko hlasov dostanete v našom regióne, keď Vám čierny Peter ostane v rukách? Človek sa môže mýliť, podľahnúť tlaku okolností, ale vždy by mal mať hrdo vztýčenú hlavu a po sebe ukázať niečo užitočné.

Stretnutia s Vami sa domáha aj VÚC Banská Bystrica. Ani nereagujete alebo stále to odkladáte. Všetci pritom vedia, že čas treba využiť. Nie odfláknuť odpoveď tým, že všetko sa rozhodne potom. A keďže takýto prístup kompetentných odmietam, tak vraj politizujem. Áno, teraz skutočne aj politizujem. Každá strana má začiatok aj svoj koniec. Možno budete mať kam preskočiť, no dôležitá je skutočná práca pre š.udí v regiónoch Slovenska.

A tieto slová patria aj pánu Kašperovi, ktorý sa urazil, že Smer a ďalšie strany ho nepodporili na funkciu bystrického župana, tak prešiel k Vám. O rok budú zase voľby. Zatiaľ si pán Kašper, nemáte veľmi čo pripísať na svoj účet. A Vaše reči – lebo Fico, lebo Smer Vám už teraz nepomáhajú.  

Skúste sa s pánom ministrom, ste predsa v jednej strane, dohodnúť a byť užitočnými pre náš kraj. Vo VÚC na to čakajú a čakám aj ja. Získavam ďalšie a ďalšie informácie. A viem, že tento otvorený list je už teraz aktuálny. 

Pre zaujímavosť prvý blog, ktorý ostal asi u hovorcu a poradcu pána ministra dopravy, mal na Facebooku cca 170 zdieľaní a na Bystricovinách vyše 5 000 prečítaní. A ja nedám pokoj. Píšem teraz a písať budem znovu. A tému otvorím aj na mestskom i krajskom zastupiteľstve.

Poslanec mesta Banská Bystrica a Banskobystrického samosprávneho kraja

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka