Ľubomír Motyčka: O pohybe v prírode a turistike – netlačme sa, poraďme si

Blog
0 /

Ono je to tak. Čo propagujeme alebo kritizujeme, tomu sa darí. Lebo je to na očiach. V rámci Banskej Bystrice sú veľkým hitom napríklad Donovaly, Králiky či Šachtičky. Plno áut a množstvo ľudí. A to ešte nie sú pustené vleky, chýbajú bufety…

Hnevať sa nemožno. Pobyt v prírode je užitočný. A deti sa potrebujú niekde vyblázniť. Niektoré lokality sú preplnené, iné zase prázdne. Pomôžme si, poraďme si.

Ako je teraz na tom Sásovská dolina? Už visia v jaskyni veľké kvaple? Kde sa dá bežkovať, kde je to na sánkovanie, kde na prechádzky s deťmi? Ako je to s hustotou výletníkov v mestskom parku, pri rybníku Pod rybou alebo v Badíne. Aha, tam nemožno na prechádzku po hrádzi brať psov. Dá sa teraz vyjsť na Urpín?

Ktoré zabudnuté chodníky sa označili, ale aj nechali spustnúť? Alebo sa na ne zabudlo? Ktovie ako je to od parkoviska Mestských lesov v Harmanci po vodný žľab? Je to pre bežkárov alebo výletníkov? Tiež jeden zabudnutý kút. Dokonca aj s veľkými investíciami z peňazí EÚ.

Všímate si, koľko otázok dávam. A neodpovedám. Rád chodím po Laskomerskej doline. Poznám si ju, aj keď už nie je pre turistov tak značená ako predtým. To je ten môj konflikt z KST. Ale dobre.

Som presvedčený, že sa to vyrieši k spokojnosti občanov a turistov vôbec. Počas víkendov je už aj tam dosť ľudí. Človek aby aj po hore chodil s rúškom. Ale, tam môj pes rád venčí svojho pána.

Kde je ako? Kde sú príjemné miesta na vychádzky a výlety. A nielen teraz, aj o týždeň. Lebo príde poriadny odmäk. A aj v lete. Pozbierajme si rady. Nikto nevie všetko. A úplne každý človek je trochu iný. Ja si cestou potrebujem aj posedieť. A kávičku vypiť. Veď sa dočkám. Hádam.

Pozbierajme si tipy. Nech sa rozptýlime. Nech nikde nie je tlačenica. A spolu si vytvorme akúsi mapu dobrých nápadov, ako zažiť príjemné chvíle v prírode.

Každý dobrý nápad poteší. Všetky pozbierame a ja ako predseda komisie pre cestovný ruch v Banskej Bystrici urobím všetko preto, aby miesta oddychu boli zaznamenané a ponúknuté všetkým.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka