Ľubomír Motyčka: Násilie plodí násilie

Blog
0 /

Aj ja mám svoj sen. Korektnú a slušnú spoločnosť.

Je to už raz tak. Naša spoločnosť je prelezená agresivitou. Pozrime si len politické diskusie. Je jedno ktorá strana. Všetci urážajú, ponižujú, vyslovujú nenávistné výroky, ktoré iných urážajú.

Od roku 1989 sa hlásim k sociálnej demokracii. No, stranícky som sa ustálil v časoch, keď sa k moci dostala ĽSNS. Bolo mi jasné, že treba robiť kompromisy.

Obdobie vlády ĽSNS v Banskobystrickom kraji som si užil a neprekvapujú ma ani nenávistné vyjadrenia na adresu Rómov. Skôr ma zarazí akési koketovanie s hrubosťou zo strany môjho straníckeho šéfa…

Viem, že sme kdekým a za kadečo opľúvaní. Agresivita sa priam kotí a človek neraz uletí. Ale dať toľkým šancu na ďalšie opľúvanie a ďalších zase nútiť brániť to, čo povedal, mi pripadá byť nevhodné. Sú aj iné, dôležitejšie témy.

Napríklad rómska otázka. Je to náhoda? S Rómami v Podlaviciach v rámci Banskej Bystrice nebol nikdy zásadný problém. Dnes? Vraj sú agresívnejší, najmä tí mladí. Už zažili vyhrážky, verejne deklarované prejavy rasizmu, no a násilie plodí násilie.

Ja viem, že je to ťažké. Polovica Rómov žije ako má. A tí druhí vedia ľudí riadne vytočiť. Aj ja mám svoje zážitky a skúsenosti. Ale, čo na tom? Pomôže nenávisť a silácke chlapenie sa?

Skúsme niečo iné. V jednom učilišti som sa dozvedel, že Rómovia končia hneď ako majú 16 rokov. Vraj nepotrebujú vyššiu kvalifikáciu. Aj tak nedostanú lepšiu prácu. Malé dievčatko, zjavne Rómka, na besede mi povedala, že si chce otvoriť reštauráciu. 60 spolužiakov sa rehotalo. A učiteľky nič.

Videl som robotníka, otca štyroch detí, makať jedna radosť. Banskobystrický samosprávny kraj otvoril tohto roku v Brezne sociálny podnik. Už tu je jeden pracovník, ktorý prešiel do komerčnej firmy.

Ja viem, že jedna lastovička leto nerobí. Ale každá lastovička je dobrá. Viem, že to ide pomaly. Ale je iná cesta? Čo je lepšie, rozvinúť nenávisť s nutnosťou stálej policajnej či vojenskej ochrany, alebo krok za krokom pomáhať aj Rómom meniť svoj život. Tak, aby lepšie žili a aby platili dane.

Sedeli sme s Ondrejom Lunterom, podpredsedom Banskobystrického samosprávneho kraja za jedným stolom. A snívali sme? Možno o ďalšom sociálnom podniku, rómskej reštaurácii. Treba sa nám vysmiať? Radšej budem smiešny, ako by som mal šíriť nenávisť.

A fór je tom, že inej cesty niet. Hra s rómskou kartou je nečistá a zlá…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka