Ľubomír Motyčka: Na obranu Sotáka a zamestnancov železiarní

Blog
16 /

Rozmýšľam o pravdivosti ľudovej múdrosti: „Zdochýnajúci kôň najviac kope.“ Že je ešte krátko po voľbách? Zdá sa mi, že akoby tu nastával  nejaký urýchlený polčas rozpadu.

Po tých všetkých nezmysloch potom, čo povystrájal súčasný slovenský premiér v Bruseli a jeho neuveriteľná komunikácia s novinármi prinášajú výsledky. Nejaké diplomovky vlastne úplne strácajú význam. Už sa ozývajú aj nedávno slúžiaci novinári.

A ešte je tu čosi. Po poslednej búrlivej reakcii Vladimíra Sotáka na adresu premiéra, nasledovala typická odpoveď Matovičových prívržencov  na Facebooku vrátane poslanca Pročka – .plná hrubých útokov voči šéfovi Klubu 500. A s takými primitívnymi diskusiami, až sa človek čuduje, odkiaľ sa  v niektorých berie toľká  hlúposť.

Ak máte záujem, pozrite si napríklad facebookové reakcie Vladimíra Túryho, ktorými som sa nechal „inšpirovať“. Nadávky od vypaseného prasaťa, cez ŠTB, až po voľkanie si pri golfe. No sú ľudia, ktorí nechápu, že aj golf je ekonomika, tak isto ako lyžovanie a cestovný ruch vôbec. Ani to, že  Sotákova firma zachránila a obnovila Ľupčiansky hrad – cennú historickú pamiatku.

Ten útok na predsedu Klubu 500, ktorému počas tlačovky na chvíľu rupli nervy z bezmocnosti voči otáľaniu vládnej pomoci veľkým slovenským zamestnávateľom, bol tak primitívny, až mi to vyrazilo dych. Musím sa ozvať.

A pritom Soták vôbec nie je môj kamarát. On ma dokonca svojho času, keď som ešte robil časopis, nechutne urazil. Bol príliš pyšný na to, aby si zisťoval pravdu. Ono totiž pán Soták nie je žiadne neviniatko, je to skôr drsný, občas až vulgárny chlap. Čo mi je zasa na druhej strane aj trochu sympatické. Tiež viem vybuchnúť, keď ma niekto naštve a ide o vec.

A že teraz vybuchuje? Fabrika v Podbrezovej sa už niekoľko rokov trápi. Ceny čínskej ocele si s nami robia čo chcú, do toho prišla koronakríza. A teraz? Predstavte si tú úzku horehronskú dolinu.  Najväčší zamestnávateľ na Horehroní musí prepúšťať. Bude na jeseň o tisíc hladných rodín viac? To je bremeno, ktoré ho tlačí. Ja mu rozumiem. Peniaze pritom sú, len náš trucovitý premiér ich nechce pustiť.

Nie je dôležité, kto má koho rád. Treba  vedieť uznať, ak je niekto v niečom dobrý. A to Soták, na rozdiel od premiéra, v ekonomike je. To premiérovi zasa treba uznať, že je vynikajúci konšpirátor a tiež podvodník. Má schopnosť ohlupovať ľudí. A niektorí mu ešte stále slepo veria. No a keď si niekto o neho otrie hubu, tak jeho verní okolo seba kopú a kopú. Ako ten skapínajúci kôň.

 Dúfam, že už nie dlho. Priveľa zlého sa na nás valí, Nero je stále pri moci…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka