Ľubomír Motyčka: Myslieť dopredu alebo dostane cestovný ruch šach mat?

Blog
1 /

Ono sa to nezdá, ale cestovný ruch na Slovensku je na pokraji zrútenia. Až tak to nevidno, lebo zle sú na tom aj iné odvetvia ekonomiky. Len vládny kolos tancuje ako na Titaniku a myslí si, že všetko je v poriadku.

Myslieť dopredu

Zoberme si len často opakované odvetvia ako kreatívny priemysel, umelcov rôzneho druhu a cestovný ruch, čo okrem iného v mnohých smeroch súvisí a vzájomne sa dopĺňa. Asi ako korene mohutných stromov podopierajúcich sa služieb rôzneho druhu. Je to ako v šachu. Treba myslieť na viac ťahov dopredu a vo vzájomných súvislostiach.

Hotelové služby mínus 50 – percentný  pokles, cestovné kancelárie – 70 %, letecká doprava – 90 %. A kde je ešte autobusová doprava, sprievodcovia, delegáti cestoviek v zahraničí. Kde sú potraviny pre kuchyne, práčovne posteľnej bielizne a obrusov, kde sú remeselníci, ktorí plnia služby v rámci živností…

Ozaj, živnostníci. Práve tu je tiež jedno obrovské nedorozumenie. Spomínané ekonomické odvetvia do veľkej miery stoja na živnostníkoch. A ako rád náš premiér zdôrazňuje, pomoc sa ušla zamestnancom firiem. Teda nie živnostníkom. Okrem toho v ktorej európskej krajine je pomoc vo všeobecnosti taká mizerná?

Hotely už opustilo asi 20 000 pracovníkov, do Vianoc to má byť ešte ďalších 30 000. Títo ľudia už nebudú platiť dane ani sociálne poistenie, budú chcieť od štátu podporu. Raz darmo, je to ako v šachu, treba vidieť pár ťahov dopredu.

Pán Heger sa teraz chváli (neviem ako to nazvať) akousi slohovou prácou o tom, ako preflákať miliardy z EÚ vraj na reformy. Nuž čo sme si zvolili, to máme. Ani za svet nechce minister financií  do cestovného ruchu pustiť nižšie DPH. Vraj to neprinesie nižšie ceny pre spotrebiteľov.

Počul však už o vyššej kvalite, lepších platoch v službách a podobne? Nechce počuť ani o rekreačných poukazoch. Aj keď sa to pri všetkých nedostatkoch mimoriadne osvedčilo. No my v tom nemôžeme pokračovať, my musíme priniesť niečo iné. Som zvedavý, čo iné to má byť.

Dostane cestovný ruch šach mat?

A teraz čosi o cestovkách a voucheroch. Na jar sa tým oddialil problém, ale nezanikol. A on sa vráti s obrovskou silou. V roku 2019 bolo len na leteckých dovolenkách okolo 700 000 ľudí. A státisíce autobusmi. Individuálnych dovolenkárov nepočítam, lebo o tých nejde. A vlastne, ide najmä o leteckých klientov.

Ak je pravda, že predaj dovoleniek na first moment sa začal veľmi dobre a zálohy vyplatilo okolo 30 % zákazníkov, tak môžeme predpokladať, že do cestovných kancelárií prišlo od 70 do 100 miliónov eur. Čosi išlo agentúram ako provízie, tie z toho žili, čosi išlo hotelom v zahraničí. Nižšie ceny dostáva ten, kto platí vopred. Sú to tzv. garantované ceny.

Tohto roku sa žiadny predvianočný predaj dovoleniek konať asi nebude. Nanajvýš tak týždeň pred odletom. Ale aj letecké spoločnosti budú chcieť peniaze vopred. A svoje dovolenky budú chcieť aj tí, čo sa dali na vouchre.

Zvládnu to cestovné kancelárie? Koľké z nich neobanujú, že v apríli 2020 neskrachovali a nepreniesli bremeno na poisťovne? Lebo, pravdupovediac, systém voucherov najviac vyhovoval poisťovniam.

Koľko prešlo od jari času? Kde je reálna pomoc, aby sa nenaštvali ďalšie desaťtisíce ľudí, klientov i pracovníkov cestovného ruchu. Vraj netreba vyskakovať, lebo sa tí hore naštvú a just nič nedajú. Takže treba ponížene čakať?

Vláda robí všetko preto, aby aj tí mlčiaci už nikdy nedali hlas ľuďom, ktorí totálne sklamali a klamú. Aj to je pár ťahov dopredu. Politika je v konečnom dôsledku ako šach. Ťažko sa podvádza. To len ja som, ešte ako zväzák, vyhral majstrovstvá Banskej Bystrice v bleskovom šachu.

Porážal som aj lepších šachistov i tým, že som neočakávane zahral a oni rozmýšľali nad mojim ťahom. Minul sa im pritom na hodinách čas.

No keď som (ako majster mesta( hral v šachovej klubovni, moja sláva rýchlo opadla. Ukázalo sa, že nie som bohviečo. Treba vedieť rozmýšľať dopredu. Nespoliehať sa na hlučné ohurovanie. Ono sa na to vždy príde. Či vlastne prišlo. Treba myslieť dopredu…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka