Ľubomír Motyčka: Leto na plážovom kúpalisku

Blog
14 /

 

Sezóna sa rozbehla, na dvere zaklopali poriadne horúčavy a tak je najvyšší čas opäť sa vybrať na plážové kúpalisko v Banskej Bystrici. Ani sa mi veľmi nechcelo. Viete, po rokoch som z tej témy už akýsi unavený. Alebo vyhorený?

Hneď na úvod však zdôrazňujem a po dvoch návštevách konštatujem, že na sociálnych sieťach sa spustila prehnaná hystéria. V podstate kto mohol, ten o pláži napísal niečo negatívne. Pričom netvrdím, že mnohé problémy neboli a nakoniec aj nie sú reálne.

Áno, je stále kopa dôvodov sťažovať si a šomrať, ale všetko by malo mať istú mieru a kultúru. Poďme pekne po poriadku.

Jazero už malo využívať samočistiacu schopnosť vybraných vodných rastlín. Malo to byť biojazero. Pravda je taká, že všetko zastalo na pol, alebo len štvrť ceste. Naviezol sa štrk a vysadili lekná. Len pár sa chytilo, ostatné dusí žaburina. Vraj to je prvá etapa. V každom prípade si myslím, že  je neúspešná.

Bio odbúrateľné poháriky a tácky – žiadny plast. Celkom to nevyšlo. Čapuje sa, ako som videl, do plastu. Ukazuje sa, že ide o celoeurópsky trend ochrany životného prostredia a výrobca nestačí robiť bio riad.

Inak, v tejto súvislosti mi niečo napadlo. Som predsa poslanec, čo keby sme schválili všeobecne záväzne nariadenie, ktoré používanie klasického plastu na území mesta v bufetoch a zariadeniach verejného stravovania jednoducho zakáže. A nech na to každý myslí dopredu. A basta. Žiadne výhovorky.

Pred sezónou, na vlastné uši som to počul, boli sľuby, že na hostí sa usmeje 13 prevádzok so stravou a občerstvením. Aj podľa oficiálnej stránky plážového kúpaliska je ich 7. A nie všetky sa usmievajú. Pri stanovišti vodného lyžovania je bufet – aj s kávou. Sám som si ju musel doniesť k stolu, nedostal som k nej pohárik vody, pil som ju za rozheganým stolom, no stála 2 eurá. Tak, to je prehnané.

Mali byť rôzne šaláty. Ostala tradícia – aspoň tie  langoše sú výborné. Nové sprchy už teraz vyzerajú ako staré. Alebo akoby ich montovali učni, ktorí to ešte nikdy nerobili.

Lenže. Aj ja som len človek. Nechce sa mi iba šomrať. Ako celok som bol po dva razy spokojný. I so všetkými nedostatkami, ktoré som vymenoval či ani nespomenul. Ako celok je na pláži príjemná atmosféra, voda a bezprostredné okolie bazénov sú čisté.

Takže skončím pozitívne? Rád by som. Ale už som za posledné roky zažil toľko sklamaní, že si netrúfam. Počkajme, čo bude ďalej a či sa niektoré nedostatky ešte podarí odstrániť.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a redakčné

Ľubomír Motyčka