Ľubomír Motyčka: Joj, či to vo mne zasa vrie!

Blog
4 /

Už nestačí nadávať, treba sa od tejto vlády izolovať. A sadnúť si po inšpirácie od ľudí hoc aj na studené krčmové terasy.

Naštval som sa včera večer, keď som si zasa zapol televízor. Nerád pozerám správy, lebo aj tak sa z nich veľa nedozviem. Lenže niečo tam vždy je a tak rýchlo sa mení, že sa nedá žiť mimo. Veru aj takto nás dokáže náš psychopat držať v hrsti.

Najskôr tlačovka ministra školstva o tom, že školy sa otvárať nebudú. Lebo medveď. Sme na tom veľmi zle. Horšie ako Česi, ktorí netestovali. Až tak, že ideme vyrábať stratenú generáciu našich detí?

O chvíľu na to vystúpi bohabojný minister zdravotníctva, ktorí zasa raz masovo poškodil naše duševné zdravie. Školy sa neotvoria, lebo Sulík. Ale, ak by ľudia veľmi chceli ďalšie testovanie, možno…. A zrazu treba iné, kvalitnejšie testy. Žeby ďalší kšeft OĽaNO?

Špinavá hra s národom pokračuje. Sme rodina sa stará len o svoje kšefty a „sex“ svojho predsedu, no a na názov štvrtej koaličnej strany si už ani neviem spomenúť. Aha, to sú tí, čo za úlohu dňa považujú boj proti komunistom. Nech sa s tým niekam strčia….

Včera v jednej krčme, no asi nielen v jednej bolo horúco. Aj v mraze na terase. Ľudia od zlosti búchali pohármi, až ich skoro porozbíjali. Napätie vrcholí, zúrivosť sa stáva pomaly neovládnuteľnou. 

Viete, aké riešenie príde so školami na druhom stupni? Rodičia detí nie, Matovič je ticho. No, možno už dnes či zajtra vyhlási svoj ďalší atómový nápad antigénovej hry už aj s deťmi. Náš spasiteľ. Len nech poníži SaS, z ktorej sa stala strana fackovacích panákov. Ale ak budeme veľmi túžiť po testovaní…

K doktorovi na vyšetrenie treba antigénový test. V Banskej Bystrici najmä starší ľudia aj hodiny čakajú na mraze, aby papierik dostali. K detskému lekárovi možno ísť iba so zdravým dieťaťom. Nastáva čas bylinkárok?

Ľudia sú už naštvaní na všetko. V našom meste nemáme ani vianočné trhy pozdvihujúce predvianočnú psychiku. Hoci pri troche snahy by sa to dalo, veď napokon vo Zvolene či inde to ide, v Piešťanoch či dokonca už aj v takej Bratislave. Ešte dobre, že sa aspoň začalo zasnežovanie plážového kúpaliska.

Na druhý týždeň máme mestské zastupiteľstvo. Bude sa veľa rečniť. Napríklad aj o zákaze herní. To sa ukazuje na Facebooku ako hlavná téma. Čo ak navrhnem túto tému preložiť na časy, keď nebude mať vážnejšie problémy?

Tak isto keby som mohol na VÚC rozhodovať, bol by som teraz zrušil tému vypracovania stratégie na zabránenie otepľovanie planéty. Je to dokonca dotované. Nech si na stratégiách niekto zarobí. Ja som za to urobiť hneď niečo konkrétne pre ľudí a našu planétu. Veď čo treba prakticky robiť, vieme aj bez hrubých elaborátov. Len to nerobíme.

Ako riešiť školy? Kde sú právomoci a možnosti samospráv? V Kežmarku našli spôsob ako zmierniť sociálnu odlúčenosť detí aj bez potreby hromadného testovania. Treba nám prehodnocovať investície. Do čoho dať, do čoho nedať. Sám budem hovoriť o sume 300 000 eur.

Ak vôbec dostanem šancu, lebo sa bude treba vyrozprávať a ukázať peknú tvár pred voličmi s témou herní. Tie sú dôležité, ale teraz nie sú v mojom hodnotovom rebríčku na prvom mieste, keď mnohé bystrické rodiny sa okrem psychických problémov vyplývajúcich z koronakrízy a chaosu okolo nás musí vyrovnávať už aj s existenčnými problémami. 

 Žijeme bláznivú dobu. Je pre ňu príznačné šialenstvo, vyrábanie strachu z pandémie a tvárenie sa, že riešime problémy ľudí. V nádeji, že všetko sa napokon beztak usporiada samé…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka