Ľubomír Motyčka: Dovolenka na Ružinej

Blog
8 /

Každý rok sa chodím pravidelne okúpať  na Štiavnické jazerá, Krpáčovo a Ružinú. Samozrejme aj na našu pláž, ale to je niečo iné.

Prírodná voda má svoju silu a príťažlivosť. Už som si zvykol na to, že v horúcich dňoch sme boli o deviatej pri vode  tak, aby sme na obed, v čase keď pribúda hostí, utekali do svojho súkromia.

Tentoraz som to zmenil. Vybrali sme sa na Ružinú pri Divíne na celý týždeň. Do bungalovov. Dobre vybavených, blízko z vody. Nech majú vnúčence radosť a rodičia odfajknutý týždeň prázdnin. Kto tam už roky nebol a čaká návštevu nádrže od obce Ružiná, mal by vedieť, že tam sa podaril malý zázrak zla či hlúposti? Ktovie. Táto kedysi rozvíjajúca sa časť nádrže je dnes úplne spustnutá. Nezaoberám sa teraz tým prečo, ale je to skutočný príklad reálneho poškodenia záujmov ľudí.

O kvalite dovolenky som si nerobil ilúzie. Pripravil som sa aj na varenie. Nebudem predsa deti kŕmiť bufetovou stravou, ktorú už roky poznám ako veľmi priemernú, niekedy, pri dlhšej konzumácii až zdravie ohrozujúcu.

V tomto smere som sa ani tentoraz nemýlil. V bufetoch sú prevažne mladí ľudia. Ak sú to študenti na praxi, nech nás Boh ochráni pred takými budúcimi profesionálmi. Ale, hádam to nebude také zlé. Aj tak pôjdu do zahraničia za lepšími platmi. A tam sa už potom naučia poriadnej robote.

Aby som len nekritizoval, nastali aj pozitívne zmeny.  Pribudli napríklad sprchy a slnečníky. To oceňujem. Voda bola vynikajúca, dať si každý deň na etapy kilometrík plávania, to stojí za to. Ozaj a aj so stravou sa našlo riešenie. Na námestíčku v obci, inak veľmi peknej, priam fotogenickej, je výborná reštaurácia a pizzéria. Ponuka jedál je trochu zastaraná, ale všetko je lepšie ako tie bufety.

Takže, bola to vydarená dovolenka. Čo som čakal, že bude slabšie, to aj bolo. Vodná nádrž po etape, ktorá sa pred pár rokmi skončila, je stále príjemná a lákavá. Myslím tým na čistenie odpadu z Divína a Ružinej. Nepríjemné riasy zmizli.

Čo bude o rok, keď má byť nádrž aspoň na rok vypustená? Príde malé podnikateľské zemetrasenie po ktorom nastúpi  éra vyššej kvality? Alebo sa nič neudeje, lebo je tu aj zápas o to,  aby tak nestalo?

Mohli by sme ešte debatovať o budúcnosti. O tom, že vznikne nudistická pláž – neoficiálne už existuje, že sa raz predsa len skvalitnia služby a že sa vyjde v ústrety hosťom a nie personálu a hulákajúcjm opilcom.

Zažil som totiž to, čo sa pri dennej návšteve zažiť nedá. Hudbu, ktorá nárazmi do hlavy pripomína niečo ako magnetická rezonancia a hulákanie, o ktorom si niekto myslí, že je spev. Keď to pravidelne trvá do štvrtej hodiny rannej, je neuveriteľné, že polícia asi o ničom nevie. Mimochodom policajtov som videl len raz. Predpoludním  na káve…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka