Ľubomír Motyčka: Do tretice a posledný raz – je hala na Donovaloch odsúdená?

Blog
13 /

Zopakujme si. Na Facebooku sa objavili vášnivé a najmä nenávistné komentáre na budúcu halu na Donovaloch. Chcel som vedieť viac.

Zistil som však jedno. Alebo som proti hale alebo nepriateľ. A tak som sa o to začal zaujímať. Najskôr som sa dozvedel o petícii s 22 000 podpismi. Keď som ich chcel vidieť, dozvedel som sa, že petícia je elektronická, to znamená, že možno aj falšovaná. Lebo žiadne riadne vypisované hárky neexistujú.

Pozrel som si jej text. Vraj sa má stavať v Národnom parku (NP) Nízke Tatry a v ochrannom vodárenskom pásme č. 2. Zistil som, že v skutočnosti to je v ochrannom pásme NP, ale nie v ňom. A nie v pásme 2, ale 3. Teda v petícii boli použité klamlivé údaje.

No a nakoniec sa zistil, že nespokojných je iba pár donovalských občanov, ktorí sa boja, že z haly pôjde hluk. A tak som pátral a skúmal.

Priznám sa, že ako som sa s problematikou oboznamoval, stal som sa zrazu „zástancom haly“. Je to jednoducho 60 – miliónová investícia, ktorá priamo či nepriamo prinesie asi 500 pracovných príležitostí. S niečím, čo nepoškodzuje životné prostredie.

Lenže, ochranársky buldozér sa už spustil. Vyjadrenie VÚC je nesúhlasné, rovnako ako z ochrany životného prostredia a prokuratúry. Len pozor. Klamstiev už v rámci petície bolo dosť, rovnako ako nenávistných reakcií a tárania snažiaceho sa odtiahnuť ma od témy.

Narážam na stále nové úskalia. Ako poslanec VÚC som išiel za vedúcou oddelenia územného plánovania na Úrade BBSK. Samozrejme, že máme v mnohom rôzne stanoviská. Mňa napríklad prekvapilo, ako často opakovala slabnúce pramene pitnej vody. No, prekvapilo ju, keď som jej hovoril o projekte so zachytávaním dažďovej vody na zasnežovanie i výrobu ľadu.

Čo skutočne ohrozuje pramene, to je cesta. Majú pribudnúť aj parkoviská, no ani nespomenula predĺženie R1 smerom na Ružomberok, čo je skutočné riešenie odsúhlasené už v minulom volebnom období.

V mnohom pochybila aj obec a asi aj Okresný úrad. Lenže, akékoľvek stanovisko VÚC je v tomto smere nepodstatné. Dôležité je rozhodnutie Okresného úradu. To som si zistil a overil. Rád by som vedieť, čo mal teda znamenať hlasný nesúhlas VÚC? S akým mandátom? To si už nechám na interpelácie v rámci rokovania VÚC, prípadne na komisiu územného plánovania.

Toto je teda beh na dlhé trate. A rozmotávanie je náročné. Myslím si, že budú musieť rozhodnúť skutoční odborníci. Tí nech prídu pomôcť. Trochu mi je ľúto, že v doterajších diskusiách sa žiadny neozval. Aj na to som dostal jednu zaujímavú odpoveď: „Možno sa boja slovného lynču zo strany aktivistov. Nie každý zvládne čo ty.“

Pravda sa nezískava zadarmo. Už nikdy nesmie platiť môj aforizmus z čias socializmu: PRAVDA NIE JE TO ČO VIDÍME, ALE TO ČO NÁM POVEDIA NA KOMPETENTNÝCH MIESTACH.

User comments

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka