Ľubomír Motyčka: Čo to zase vyparatil ten Matovič?

Blog
1 /

Podtitul by mohol znieť: „Veselo si cestujeme , zdravý rozum a sociálne myslenie.“

Remišová sa vari ani nevyjadruje. Šimečka je strašne proti. Aj Korčok, aj Dzurinda. Všetko samí vakcinační odborníci. Teda po bystricky krepáni. A pozrime sa na Matoviča či Krajčího. Strašne im tečie do topánok. Nech sú akí sú, pud sebazáchovy im zavelil a oni si Sputnikom zase na chvíľu zachránia svoju politickú kožu.

A že na americkom veľvyslanectve zúria? Nech ich aj porazí. Že bude mať z toho bolenie hlavy EÚ. No a čo? Ja mám bolenie hlavy z pomalého tempa vakcinácie.

Pre istotu som zatelefonoval priateľovi, ktorý je dokonca v poradnom vakcinačnom zbore ministra zdravotníctva. Jeho slová: „Múdro sa rozhoduješ, že sa chceš dať očkovať Sputnikom. Je to vynikajúca vakcína. Aj ostatné sú dobré, ale Sputnik je ešte o čosi lepší.“

A tak sa vďaka ich pudu sebazáchovy možno dostanem k výbornej vakcíne. Aj ja som egoista. Viac mi je moje zdravie a život, ako stupídna politika. Viem, že je v tom aj politika či taktika. A aj ukážka štýlu vládnutia, ktorý nemá s demokraciou veľa spoločného.

No, nechajme vládnutie tak a poďme radšej k moru. Konečne z Bratislavy a nie z iných zahraničných letísk odletelo vyše 240 klientov do Dominikánskej republiky. Všetci s negatívnym testom. V tamojších hoteloch, volal som tam, ráno dostali rukavice a aj tak sa jedla smeli dotýkať len klieštikmi. Dodržiavajú odstupy, všetko sa stále, vrátane rúk, dezinfikuje.

Na obed im jedlo dávajú kuchári. Už majú pripravené testovanie pred odletom. A doma ich čaká povinná, dobre kontrolovateľná karanténa. Nikto neunikne. Môj malý dôkaz o tom, že lietanie cez Bratislavu je múdrejšie, ako to iné nekontrolované.

Pohľad aj do Senegalu, o ktorom Ibrahim Maiga z Mali napísal, že tam na koronu kašlú a nikto nič nekontroluje. Už ho dokonca slovenská polícia na Facebooku obvinila, že šíri hoax. Tak, ponížene prosím, aj ja šírim hoaxy a tvrdím to isté.

A tam je aj juhoafrický vírus. A viete ako sa to robí medzi turistami? Na letisku vo Viedni si milovníci Senegalu urobia test a doma sa na karantému kašlú. Kto zistí, kde boli? Ak vôbec niekto to chce zistiť? 

Podobné je to aj s Maldivami. Aj tam som telefonoval zdielnemu priateľovi. Potvrdil mi moje stanovisko. Navyše s tým, že v najdrahšej biznis triede bolo počas jeho letu 80 percent Slovákov. V economic class len samí Nemci a Rakúšania. A myslíte si, že tí Slováci sa podriadia karanténe? Oni môžu všetko. Majú prachy. 

Dostávame sa k tretej téme. K sociálnemu štátu. Už sa objavujú zatrpknuté hlasy tých, ktorí sú na tom zle. Úprimne povedané jedni hojno, druhí h…o.

To je v zásade normálne. Vždy je niekto, kto mám menej a kto má viac. Ale je normálne, aby z Maldiv poslala usmiaty pozdrav prednostne očkovaná Cibulková, aby sa v tejto situácii z Emirátov ozvala poslankyňa bla, bla, bla Tabaková z OĽaNO?

Pred pár dňami som čítal v Pravde komentár Brigity Schmögnerovej. Viete o tom, že jedným zo zakladateľov politiky sociálneho štátu bol aj konzervatívny pravičiar Otto von Bismarck? Teda nielen sociálna demokracia. Lebo pochopil potrebu u rovnováhy.

A viete o tom, že v tomto korona čase silnie v Európe nový trend? Bohatí vyzývajú štáty na zvyšovanie daní pre bohatých. Už im asi dochádza, aká veľká je hrozba revolúcií z nahromadenej nenávisti a závisti. A ak si chcú cestovať a dobre žiť, potrebujú sociálny zmier.

Tak, ako mi to povedal jeden priateľ, riaditeľ hotela v Turecku: „Každý má právo na svoj kus chleba.“

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka