Ľubomír Motyčka: Cínoví vojaci – je to hra dovtedy, kým to niekde nebuchne

Blog
1 /

V stredu bola v rozhlase na Regine Stred zaujímavá a dokonca aj novinársky dobrá beseda, v ktorej dominovalo letisko Sliač. A v rámci témy Jaroslav Naď, náš minister armády.

Iste, bola tam aj štátna tajomníčke ministerstva dopravy, ale tá sa prakticky stratila, dobre vystupoval podpredseda BBSK. A veľmi dobre prepravený moderátor. Normálne v mojich očiach zlepšil povesť novinárov.

Pán Naď si neodpustil útoky na moju osobu. Aký som nekompetentný, ako zavádzam a klamem. Nuž, akoby som bol z OĽANO. Dvaja poslucháči sa mi ozvali, aby som sa nedal a nedaroval mu to. NO, PREČO A AKO? Dostal som celkom inteligentný nápad, ale dokáže hru slov Naď pochopiť?

A veď to je jedno. Tak mi len poraďte. Aha, veď už aj náš premiér hľadá radu, aby sa dozvedel, že je najlepší.

Tak vás prosím, aké výrazy mám použiť? Odroň, ogrgeľ, chrontoš, trpák, cicvor, papľuh, pľuhák, potvora, paznecht, čaptoš, pajác, šašo, kujon, krepáň, dromedár, chumaj, gazenber, koťuha, chriašteľ, bibas, cibazól, odkundes, tĺk, chmuľo, chruňo, múdrosráč? Vyberte si a prípadne pridajte ďalšie.

A keď bude Naď hovoriť s nejakým americkým generálom, čo mu povie? Asi len to ich fuck you. Hľa, aký je náš jazyk bohatý. A to som ešte neprešiel na tvrdý slovník.

Pre mňa je však dôležité, ako som tému otvoril a spolitizoval. Ešte aj Naď to musel pochopiť. Ak nebude letisko, nebudú ani hlasy. A tak sa treba činiť.

Verím, že niektoré generálske mozgy potrebu civilného lietania nechápu. Ale Naď priznal, že civilné lietanie musí byť. Pochopil, že občanom sa nedá len brať, ale treba im aj dať.

Viackrát zdôraznil, že civilné lietanie bude. Tak ako inde vo svete, aj na Sliači môže byť kombinácia civilného a vojenského lietania.

A že sa na tom nenabalia ľudia z SNS? Nuž, tak z OĽANO? Cena rastie jedna radosť. Alebo sú to tí istí, len rýchlo preskočili zo strany do strany? To je bežné a v tejto chvíli ma to ani prioritne nezaujíma.

Verím, že voľby budú podstatne skôr, ako letisko. Ale, práce sa rozbehli. A som tu. Pripravený naštvať prípadne aj nového ministra….

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka