Ľubomír Motyčka: Čierny deň cestovného ruchu

Blog
8 /

Tak nazvali viacerí podnikatelia v cestovnom ruchu mediálne výstupy našich politikov k tejto problematike. Ako k spáse sa domáci podnikatelia cestovného ruchu obracajú ku Kollárovi, ktorý núka 500 – eurové poukážky na domáce dovolenky.

Ale leto je už tu. Kedy budú dotiahnuté detaily? Aká bude forma poukážok, budú platiť aj pre dôchodcov? Kedy sa to reálne spustí? Táto vláda už prijala nejedno optimistické opatrenie, ktoré bolo potom o niečom inom. Veď aj sám Boris Kollár večer už hovoril o tom, že treba spočítať dopady, všetko prepočítať. Čiže je to len také, čo sa babe chcelo, to sa jej prisnilo.

Cestovné kancelárie ostali zhrozené. Tie, ktoré vyvážajú ľudí do zahraničia. V poradnom zbore sa ukázalo, že sú aj diletanti, ktorí sa hrajú na blogerov, no dokopy nič nevedia. Ani o cestovných kanceláriách, proti ktorým dokonca svojimi príspevkami vystupujú.

Ale, to ešte nie je podstatné. Náš, smutne slávny Matovič potrebuje strach. Po dovolenke v zahraničí sa možno stane, že pôjdeme do štátnej karantény. Rúško budeme nosiť celý život.

Keď sme sa dostali do dovolenkovej debaty s jedným inak inteligentným pánom, priam ma obvinil, že na Slovensko doveziem koronu, lebo pôjdem cez Maďarsko. Oponoval som, že po diaľnici a bez zastávky. Aj tak, čo keď ma nejaký vírus okolo Balatonu dobehne aj cez zavreté okno auta a pustenú klimatizáciu? Ozaj a tranzitom sa cez Slovensko dá prejsť. Bez použitia záchodu alebo tankovania. Kto tieto sprostosti vymýšľa?

Niektorí čitatelia ako najserióznejšieho považujú Martina Klusa, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí. Moju dôveru nateraz stratil. Svojho času som ho upozornil na problematiku cestovného ruchu. Povedal mi, že ma skontaktuje so štátnou tajomníčkou, ktorá to má na starosti. Neskontaktoval a vzhľadom na to, ako často sa k problematike vyjadruje, je tou štátnou tajomníčkou asi on.

A aj on šíri paniku. Straší pred cestovaním do zahraničia. Keby to facebookoví cenzori brali vážne, tak by ako konšpiračné mali rušiť najmä výroky vládnych politikov. Robí to preto, lebo vidí nevyspytateľnosť premiéra? Či pre niečo iné?

V Čechách sa veľmi dobre predávajú domáce aj zahraničné dovolenky. Od prvého júla sa končia rúška. Lebo tam nevládne atmosféra strachu, ale nádeje. U nás ani silné cestovky poriadne nepredávajú zahraničné zájazdy. A domácim sa tiež veľmi nedarí. V rámci Európy ide o desiatky miliónov pracovných miest.

U nás sa pestuje atmosféra strachu. Súvisí s pohodlnou mocou a ovládaním ľudí. My mocní vás ochránime. Spoliehajte sa na našu múdrosť. Žiadnu síce nemáme, ale zato vieme, ako, milí občania, na vás zbohatneme. Len žite v strachu a poslúchajte.

Pre zaujímavosť  český premiér Andrej Babiš so slovenskými koreňmi takto propaguje cestovný ruch medzi Českom a Slovenskom:

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka