Ľubomír Motyčka: Áno, je to podvod na občanoch

Blog
19 /

Pred niekoľkými dňami som uverejnil blog, kde som sa pýtal, či to nie je alebo je podvod na občanoch. Išlo o podpisovú akciu podpísanú vraj 22 000 občanmi proti plánovanej  výstavbe celoročnej lyžiarskej haly na Donovaloch.

Ide mi o princíp

Vyvolal som tým poriadny rozruch. Na rôznych stránkach to malo okolo 20 000 čitateľov. Najviac na Bystricovinách, čo je silná, už pomaly nadregionálna stránka.

Najťažšie my bolo k niečomu sa dopracovať. Dnes sa hovorí o negatívnom stanovisku VÚC. V roku 2011 bolo vyslovene kladné a v roku 2016 len upozorňujúce na úskalia či problémy, ktoré treba riešiť. V prípade súdu to bude mať VÚC asi ťažké. Potešia sa akurát advokáti, ktorí si to nechajú dobre zaplatiť.

Spochybnil som vierohodnosť podpisovej akcie. Dodnes mi hárky s podpismi nikto neukázal. Lebo je to elektronická podpisová akcia. Čiže dá sa dokázať alebo nedá jej pravdivosť?

Na doplnenie. Mainstreamové médiá písali, že Donovaly rozdeľuje hala. Obec má skoro 200 obyvateľov. Z nich 19 podpísalo petíciu. A niektorí z nich to zatajujú. Čo sa babe chcelo, to sa jej prisnilo…

Členka petičného výboru, pani Hevessyová, keď som jej položil otázky, sa vyjadrila, že nebude odpovedať, lebo na danú tému nie je odborníčka. Ale na spísanie petície mala dosť odbornosti? Je vari iba akýmsi bielym koňom?

Postupne sa ukázalo, že stavba má byť v nižšom ochrannom stupni ako v petícii uvádzajú, že vôbec nie je v Národom parku, ale stavba bude relatívne blízko od jej domu a zvýši sa asi hluk.

Moje závery

Prestaňme sa klaňať aktivistom. Kolegovia novinári – preklepávajte poctivo aj ich. Všetci potrebujeme kontrolu. Poslanci, politici, úradníci, novinári, ale aj aktivisti. A milí aktivisti, nenechajte si kaziť meno. Zbavujte sa tých, ktorí kazia meno tretiemu sektoru.

A ešte čosi. Dvomi diskutujúcimi som bol obvinený z korupcie. Zjavne ide o ľudí, ktorí sú skorumpovaní alebo korumpujú. Takže znovu pripomínam: „Čistému je všetko čisté a svini sa vždy len o špine sníva.“

SKI HALL a "PROMENÁDA"_ DONOVALLEY

Nové centrum Donovalley

Uverejnil používateľ Ateliér AAE, s.r.o. Pondelok 1. júla 2019

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka