Ľubomír Motyčka: Aj tak to má zmysel – boj so zlom a hlúposťou i pre cestovný ruch

Blog
10 /

Len včera som publikoval pomerne rozsiahly blog o tom, aká je či nie je budúcnosť civilného lietania na Sliači. Nerozumiem, že ak má aj po rekonštrukcii vojenskej časti sliačskeho letiska fungovať aj jeho civilná časť, prečo sa to nedá zakomponovať do projektu hneď na začiatku?

Dvojnásobnému magistrovi Ivanovi Rudolfovi, poradcovi ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu i hovorcovi som poslal jasné, zrozumiteľné a logické otázky, ktoré s perspektívou civilného lietania na Sliači súvisia.

Dostal som tupú, nič nehovoriacu odpoveď v tom zmysle, že či sa vôbec bude lietať, o tom sa rozhodne potom. A mám pocit, že moje otázky pán Rudolf, alebo nečítal, alebo im nerozumel.  

Prvé čo mi napadlo, v čom takýto človek ministrovi radí? Možno v tom, ako sa strúha mrkvička.No potom som prišiel na vážnejšie myšlienky. Toto je jasný znak úplnej ľahostajnosti k regiónu, k Slovensku. A znak toho, že nad našou budúcnosťou v regióne sa v Bratislave asi ani nikto nezamýšľa.

Čaká sa na pád vlády? Alebo sú tam ľudia, ktorých zaujímajú iba ich osobné riešenia? Lebo aj toto je korupcia. Obsadzovanie dôležitých a menej dôležitých postov na princípe kamarátstva, politického spojenectvo, bez ohľadu na potreby spoločnosti. A to všetko sa spája s totálnou aroganciou.

Ja vraj nie som novinár, ale politik. Tak reagoval poradca ministra Doležala na môj včerajší blog. Hlavou mi preletel film Pyšná princezná, kde mal kráľ svojich radcov – neradcov. No vážne. Keby mi jasne napísal, že problémom sa nezaoberali, že to prehodnotia s odborníkmi a o niekoľko týždňov s nejakým projektom prídu, to by som bral.

Ale takto? Na rade je len výsmech. Možno som sa mal pýtať na niečo iné. Napríklad na outfit našej prezidentky alebo na nejaké cukríky. Prípadne na inú hlúposť, čo sa dnes novinári bežne pýtajú.

Ale ja asi naozaj už nie som dnešný novinár. Lebo stále si mi v hlave otvárajú len otázky iného druhu. Napríklad, či pán poradca vie o tom, že napríklad Turecko sa bude zase dobre predávať. Štát sa tam postaral o hotely.

Zálohy neprepadli a ani neprepadnú, ak by to nevyšlo ani v tomto roku. A naši ľudia sa vrátia do zdravých a silných hotelov. Ako to bude u nás? Bude dosť kvalitného personálu, neujde inde? Nebudú hotely po chudobnej pomoci zdevastované?

Alebo, keď som už načal cestovný ruch, ktorý riadi toto ministerstvo. Počul som o tom, že od nového roku má znovu fungovať Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Riaditeľa má už asi pol roka. Tiež je to v správe tohto ministerstva. No, aká je prítomnosť?

Tento blog opäť posielam aj radcovi a hovorcovi ministra dopravy Andreja Doležala. A posledné dve pripomienky nech berie ako podnet do diskusie. Spolu s letiskom Sliač. Ja pokoj nedám.

A o pomoc prosím aj Banskobystričana Igora Kašpera, poslanca za stranu SME RODINA. Čo takto pomôcť svojmu regiónu s letiskom. Aspoň by ste mali niečo konkrétne na chválenie sa pred voľbami. Či…?

minister dopravy Andrej Doležal

minister dopravy Andrej Doležal

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka