Ľubomír Motyčka: Letisko Sliač a Matovič ako symbol chaosu?

Blog
12 /

Asi áno. On ním už je a svoje postavenie potvrdzuje. Téma budúcnosti civilnej dopravy na letisku Sliač je tuž pár týždňov s väčšími či menšími vášňami súčasťou Facebooku  či  stránky www.bystricoviny.sk, ale aj mainstreamových médií.

O týždeň, vo štvrtok bude zastupiteľstvo VÚC Banská Bystrica, kde náš poslanecký klub strany SMER – SD predloží požiadavku všetkým krajským poslancom vyjadriť podporu zachovania civilného lietania zo Sliača.

Vlani ešte počas Pellegriniho vlády sa rozhodlo o tom, že letisko pôjde do rekonštrukcie vojenskej časti. S tým, že po skončení prác bude samozrejme pokračovať aj civilné lietanie.

Z úst nového ministra obrany pána Naďa nasledovalo nedávno mierne nejasné konštatovanie o budúcnosti sliačskeho letiska po rekonštrukcii . Prvý sa do toho pustil Martin Baník. No a potom som začal písať ja.

Nebol som nervózny, považoval som to iba za akési nedorozumenie. Veď civilné lietanie zo Sliača si nedovolili zrušiť ani Rusi počas našej okupácie. A teraz tam nakoniec nebude ani cudzia armáda, ale naša slovenská.

Potom som z ministerstva obrany dostal odpoveď, že komisia ministerstva obrany a dopravy posúdi celú situáciu. To ma viedlo k zosilneniu tlaku. Okrem iného aj preto, lebo ministerstvo obrany potom už na nič nereagovalo.

Prišiel Martin Klus a upokojoval situáciu. Vraj, civilné letisko bude. Podobnú informáciu poskytol verejnosti aj primátor Banskej Bystrice Ján Nosko po stretnutí s ministrom obrany. Dokonca s tým, že videl už aj nákresy civilnej časti.

Lenže, ako sa to na Slovensku od nástupu novej vlády už stalo zvykom, nevieš dňa ani hodiny… Zasadala vláda a tá rozhodla, že o civilnej časti letiska sa rozhodne až po jeho rekonštrukcii.

To je čo za hlúposť? Potom, keď bude všetko hotové a povie sa, že sa už zmeny robiť nedajú? To je spôsob myslenia hodný nášho premiéra. A je to aj jeho štýl práce. Naťahovať ľudí a potom im láskavo niečo dať. Ako nejaký cisár.

Pán Matovič, čakáte, že budeme prosiť? Nie, my budeme žiadať, jasne a nekompromisne. A nespoľahneme sa na to, že o dva roky tam už aj tak nebudete. Že vás v zuboch vynesú vaši vlastní.

Nám, občanom už nikto brnkať po nose nebude!

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka