Ján Nosko: Počet herní v meste sa znížil z 37 na 21

Blog
0 /

V roku 2016 sme v Banskej Bystrici evidovali 37 herní a ďalších 29 prevádzok, v ktorých sa dali hrať klasické hazardné hry. Keďže počet herní kontinuálne stúpal, začali sme konať, a to aj napriek minimálnym legislatívnym možnostiam.

Všetky herne sme si zobrali pod prísny drobnohľad a prostredníctvom  Mestskej polície v Banskej Bystrici sme začali vykonávať častejšie kontroly. Týkali sa najmä dodržiavania prevádzkových časov, počtu a výrobných čísel hracích zariadení, licencií a iných oprávnení na prevádzkovanie. Okrem toho príslušníci MsP zisťovali aj to, či sa v herniach nenachádzajú osoby mladšie ako 18 rokov.

V roku 2018 nám legislatíva takmer všetky tieto kontrolné oprávnenia vzala. Keďže počet podnetov na problémové herne v niektorých mestských častiach narastal, s obyvateľmi sme sa snažili naďalej aktívne komunikovať.

Je pravda, že štát zvýšil poplatok pre prevádzkovateľov herní a zaviedol register vylúčených osôb, no aj napriek tomu sme mu adresovali niekoľko ďalších podnetov smerujúcich k legislatívnym úpravám a vráteniu kontrolných kompetencií mestám a obciam naspäť.

Veľmi aktívne sme sa postavili aj voči tzv. čiernemu hazardu, ktorý sa začal rozmáhať prostredníctvom kvízomatov. Aktívna spolupráca s novovytvoreným Úradom pre reguláciu hazardných hier priniesla pozitívne výsledky.

Hoci evidujeme nižší počet kvízomatov a výrazné kontroly zo strany úradu, situáciu aj v tejto oblasti neustále monitorujeme.

Zároveň sme vďaka aktívnej spolupráci s poslancami mestského zastupiteľstva iniciovali zmeny legislatívy smerujúce voči rozmáhajúcemu sa online hazardu a obťažujúcej reklame. Upozornili sme aj na nárast počtu stávkových kancelárií.

Napriek tomu, že ako mesto máme stále minimálne kompetencie, aby sme mohli rozhodovať o hazarde na svojom území, urobíme všetko preto, aby v Banskej Bystrici nevznikali žiadne nové herné prevádzky. Ale naopak, aby ich počet neustále klesal.

Apropó, v porovnaní s rokom 2016 sa dnes v našom meste nachádza z pôvodného počtu 37 už len 20 herní a 1 kasíno. Pre mňa ako primátora je to skvelá správa.

Autor: Ján Nosko, Foto: ilustračné

Ján Nosko

Primátor mesta Banská Bystrica

54 článkov

Rozhodol som sa, že sa vám budem prihovárať aj takýmto spôsobom. Nie preto, že by bol moderný, ale preto, že vám môžem priblížiť moju robotu. Budete tak mať prehľad o tom, čo sa nám podarilo, a na čom sa maká, aby sa podarilo.