Za bukom

SPRÁVY
9 /

Do marcových parlamentných volieb 2016 zostáva čosi viac ako 7 mesiacov a predvolebná kampaň už začala. Nejde len o billboardy, ale u niektorých strán aj o hlbšiu „orbu“, ktorá nie je na očiach, ale takpovediac „za bukom“

V máji vyhlásil predseda BBSK a líder ĽSNS vytvorenie jednotnej platformy s politickým subjektom svojho hovorcu. Vraj majú čo ponúknuť Slovensku aj obyvateľom Banskobystrického samosprávneho kraja. Ak tým mysleli pracovné miesta, mali pravdu, ale iba pre svojich členov a sympatizantov.

To, čo si dovoľuje Kotleba, by žiadnemu normálnemu predsedovi politickej strany Slovensku  neprešlo, tobôž nie pri zamestnávaní svojich straníkov či príbuzných vo verejnej správe. Trápi to však niekoho? Kde sú kritické médiá a občianski aktivisti, ktorí cepujú najmä vládnych politikov za omnoho menšie prešľapy proti etike, ako to nepokryte a vo veľkom robí predseda BBSK na svojom úrade?

Už sme informovali o úplnom ovládnutí krajskej firmy Banskobystrická regionálna správa ciest a.s. predstaviteľmi ĽSNS, ktorí kompletne obsadili trojčlenné predstavenstvo aj s generálnym riaditeľom a z troch členov dozornej rady majú dvoch straníkov (toho tretieho si zo zákona volia zamestnanci). Okrem toho je Kotlebov brat finančným riaditeľa pre investície a majetok, manželka zasa referentkou pre oznamovanie protispoločenskej činnosti.

Podobná situácia je aj na Úrade BBSK. Sedem z 12 členov celoslovenského predsedníctva ĽSNS pracuje vo vedúcich funkciách na krajskom samosprávnom úrade pod vedením Mariana Kotlebu, pričom jeho druhý brat je odborným referentom vnútornej prevádzky. Pochopiteľne ani jedno z týchto pracovných miest sa neobsadzovalo výberovým konaním.

Aby toho nebolo málo, po predsedovi 7 statočných  je už vo funkcii vedúceho oddelenia styku s verejnosťou a protokolu na Úrade BBSK ďalší predstaviteľ tejto ministrany, pričom paradoxne šéfuje svojmu straníckemu šéfovi. Keď to bude takto pokračovať, tak do parlamentných volieb budú v banskobystrickej regionálnej samospráve zamestnané kompletné vedenia ĽSNS a 7 statočných z celého Slovenska, platené z daní obyvateľov nášho kraja. Partajníctvo a rodinkárstvo ako vyšité, o konflikte záujmov verejných činiteľov nehovoriac.

Organizácie Transparency International Slovensko (TIS) s Alianciou Fair – play, ktoré sa stavajú do pozície strážcov čistoty procesov v štátnej správe a samospráve, by mohli mať v našom kraji priam raj na štúdium porušovania etiky vo verejnom živote politikmi takpovediac v priamom prenose. Ako sa však zdá, nestačia ani mediálne výstupy či upozornenia Bystričanov na brutálne spolitizovanie Úradu BBSK či BBRSC a.s. Kotlebovcami.

Miesto toho si TIS zobrala na mušku nového šéfa vedenia slovenskej hokejovej extraligy z Banskej Bystrice za jeho súkromné podnikateľské aktivity. Pre Blavákov je to zrejme atraktívnejšia téma,  z ktorej môžu profitovať skôr, ako z nejakého Kotlebu. Napokon toho si zvolili obyvatelia Banskobystrického kraja.

Niečo podobné sa dialo po nástupe bývalého primátora aj s jeho prednostom – podnikateľom k moci v našom meste. Zjavný konflikt záujmov na komunálnej úrovni vtedy nezaujímal v Bratislave nikoho v treťom sektore. Možno aj preto, že TIS mala práve vďaka mestu zákazku z fondov cezhraničnej spolupráce…

A tak si tu za bukom tíško prekvitá politický klientelizmus. ĽSNS a 7 statočných sa postarali o svojich ľudí a môžu pokojne robiť spoločnú predvolebnú kampaň. Dokonca bez rizika, pretože keď im to v marci 2016 nevyjde, budú ešte dva roky vo funkciách na regionálnom úrade za krajské peniaze!

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.