V sobotu 25. apríla bolo v areáli SOŠ Pod Bánošom 80 už tradičné „Otváranie Bánoša“. Je to zároveň začiatok novej farmárskej sezóny.
Záujem o túto tradičnú jarnú farmársku akciu (zatváranie Bánoša bude na jeseň) bol obrovský. Za krásneho počasia celé dopoludnie prúdili nad Rudlovú davy návštevníkov, autá parkovali, kde sa dalo. Organizátori nám popoludní povedali, že napočítali vyše 5.000 ľudí
Svoje miesto si tu opäť našli včelári, remeselníci, záhradkári, drobnochovatelia, škola zdobenia perníkov, detská škola varenia a množstvo ľudových výrobkov. Návštevníci si mohli pochutiť na všakovakom guláši, jahňacine, originálnych klobáskach či jaterniciach, haruli s kyslou kapustou či restovanou pečeňou, ochutnať či kúpiť si domácu huspeninu, ovčí syr, bryndzu a ďalšie pochutiny z rodinných fariem, vrátane výborných sladkostí.
Naslovovzatí odborníci poskytli záujemcom neoceniteľné informácie o včelách a ich produktoch, predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek o sadení a ošetrovaní ovocných stromov, jednoducho Človek sa tu mohol dozvedieť o všetkom, čo potrebuje v záhradke či na chalupe. Po celý deň návštevníkom aj farmárom vyhrávala skvelá ľudová hudba Jána Maka.
S troškou do mlyna prišla aj RTVS, konkrétne Regina s reláciou „Štvorlístok“. Po deviatej sa rozkrútil kolotoč informácií a rozhovorov o možnostiach slovenského vidieka. Ten trval až do dvanástej.
Jeden z moderátorov Ľubomír Motyčka, sám vášnivý včelár, pre náš portál uviedol:
„Hlavnou filozofiou Štvorlístka bol slovenský vidiek, ktorý sa stavia sa na nohy, lebo na to má. Aby sme chlebík jedli so svojho kraja, tak isto aj maslo či med. Mimochodom na Bánoši sa objavili regionálne, skoro zabudnuté jedlá. Ako sa ukazuje, sú oveľa zdravšie než to, čo nám ponúka globalizovaný potravinársky priemysel.“
Organizátormi Otvárania Bánoša boli Vidiecky parlament BB kraja v spolupráci s SOŠ Pod Bánošom a OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska, s podporou BBSK a Mesta Banská Bystrica. Bola to veľmi vydarená sobota. Taká bude nepochybne aj na jeseň, keď sa Bánoš bude zasa zatvárať…
Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová

















