Mesto Banská Bystrica, Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike a Európsky klub v spolupráci s JICA ALUMNI Slovenská republika organizujú Týždeň japonskej kultúry a gastronómie, ktorý sa bude konať od 5. septembra do 12. septembra 2014 v meste pod Urpínom.
Otvorenie festivalu sa uskutoční v piatok 5. septembra v reštaurácii Zlatý Bažant. Tu sa budú potom celý týždeň podávať kulinárske špeciality podľa tradičných receptúr. Na otvorení bude prítomný aj veľvyslanec Japonska na Slovensku J. E. Akio Egawa.
V priestoroch Radnice na Námestí SNP to bude na úvod lahôdka japonskej kinematografie film „Traja na ceste“ v predvečer otvorenia vo štvrtok 4. septembra o 18.00 hod. v pôvodnom znení s anglickými titulkami. Program ďalej pokračuje piatkovým filmom „Always“ tiež o 18.00 hod. Až do 12. septembra bude v priestoroch Radnice inštalovaná výstava fotografií „Japonsko očami Slovákov“ žijúcich na Ďalekom východe.
Myšlienka zorganizovať v Banskej Bystrici Týždeň japonskej kultúry spojený s gastronomickým festivalom vznikla v Európskom klube, ktorý existuje od roku 2000. V rámci klubu začiatkom júna privítal jeho prezident Andrej Kvasna v reštaurácii Zlatý Bažant vzácnu návštevu. Z Japonska prišla známa gastronomická umelkyňa Yoshimi Usui z provincie Tochigi, kde má svoje sídlo napríklad aj firma Toshiba s výrobou medicínskych systémov a zariadení.
Pani Usui u nás spolupracuje japonskou ambasádou. S tým súvisí aj čaro japonskej kuchyne.
„Dobré jedlo spája ľudí, rovnakí ľudia pri jedle rozmýšľajú rovnako, hoci hovoria iným jazykom. Napríklad my robíme ryžu celý rok, ale na veľa spôsobov, tak si vieme získať na svoju stranu množstvo rôznych ľudí,“
uviedla pani Usui počas júnovej návštevy Banskej Bystrice.
Na základe rozhovorov Yosimi Usui s prezidentom banskobystrického Európskeho klubu Andrejom Kvasnom za účasti zástupkyne mesta Zuzany Kučerovej, protrektora UMB Igora Kosíra a podnikateľov sa dohodlo zorganizovanie Týždňa japonskej kultúry a gastronomického festivalu v Banskej Bystrici. v septembrovom termíne
„Európsky klub takéto podujatie organizoval spolu s prezentáciou slovenskej kultúry a gastronómie už v Berne, Bruseli či Prahe. V reštaurácii Zlatý Bažant to boli zasa týždňové gastronomické festivaly jednotlivých krajín Európskej únie, ale napríklad aj Indonézie. Teraz chceme predstaviť japonskú gastronómiu a v spolupráci s mestom aj japonskú kultúru“
uviedol Andej Kvasna.
Podľa slov Zuzany Kučerovej je to pre mesto Banská Bystrica vítaná príležitosť na prezentáciu našej kultúry a nadviazanie užšej spolupráce s japonskou stranou:
„Stretnutie s pani Yoshimi Usui na pôde Európskeho klubu bolo veľmi zaujímavé a inšpiratívne. Týždeň japonskej kultúry a gastronomický festival vhodne zapadajú do prezentácie Banskej Bystrice ako kultúrneho mesta, ktoré podporuje medzinárodnú spoluprácu a rozvoj cestovného ruchu.“
O japonskej kultúre a kulinárskom umení sa dozvieme omnoho viac v našom meste počas týždňa od 5-12.septembra, tesne pred Radvanským jarmokom.
Autor: (tom), Foto: redakčné

















